VGs ekspert: – Karrierens største skuffelse

Ingstad debuterer: – Jeg fikk sjokk

Søsteren om Katrine Lunde-vraking: - Hun er skuffet

En overrasket Katrine Lunde (35) er ikke med i den norske troppen til VM i Danmark.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er den store overraskelsen i håndballjentenes tropp til VM, som spilles i hele desember i Danmark.

– Sjokket er Lunde. Hele håndballverdenen kommer til å lure på hva Norge driver med. Det er et sjokk at hun ikke er med, sier TV 2-ekspert Bent Svele.

Hovedpersonen selv er også overrasket. VG var tirsdag formiddag i kontakt med tvillingsøster Kristine Lunde-Borgersen, som selv har bakgrunn fra det norske landslaget.

– Katrine er overrasket og skuffet, sier sørlendingen.

– Påvirker dette lysten hennes til å satse på landslaget i fremtiden?

– Slikt må du nesten spørre henne om selv. Men hun er ikke typen som gir opp, sier søsteren.

Var ute sist

Den 35 år gamle Russland-proffen, som ble mor i mars, har vunnet to OL-gull, et VM-gull og fire EM-gull med det norske landslaget. Men i VM-troppen ble Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø valgt i stedet.

– Vi har gjennom en lang prosess satt vår lit til Solberg og Grimsbø, og vi tror det er det beste for laget inn mot dette mesterskapet. Så har vi en sulten og på vei Katrine Lunde, som i går sa til meg at hun er steinklar på å komme inn hvis det skulle behøves, og som vil komme tilbake, sier Thorir Hergeirsson til VG.

– Det er soleklart at en spiller med den historikken og de ambisjonene er skuffet, men det vil være feil av meg å si noe om hvordan hun reagerte.

LUNDE BLE MOR: – Nesten uvirkelig

LES MER: Fikk russisk drømmekontrakt

Mørk: – Må være utrolig tungt

VGs ekspert Jostein Overvik var på forhånd sikker på at Katrine Lunde skulle få en plass i VM-troppen. Slik gikk det imidlertid ikke.

– Det tror jeg alle er veldig overrasket over. Han (Hergeirsson) ville ikke komme med en samlet vurdering, men sa at Grimsbø og Solberg er best. Jeg tror de har vurdert det ganske grundig, men for meg er det litt vanskelig å forstå at Lunde ikke er god nok for en norsk VM-tropp. Jeg tror det er karrierens største skuffelse for henne, sier Overvik.

Siden hun kom inn i mesterskap i 2002 har det ikke vært et spørsmål om hun skal være med eller ikke. Jeg er ærlig talt overrasket over at hun ikke er med, men jeg går ut fra at de andre fungerer bedre i team og at de samlet sett er en bedre løsning. Katrine Lunde er ikke vesentlig svakere enn noen av de to andre, men jeg har tillit til deres vurdering, sier Overvik.

LES OGSÅ: Lunde brøt med Györ

Nora Mørk sier dette til VG på spørsmål om hvordan hun tror Lunde tar vrakingen:

– Det er knallhard konkurranse, og selvfølgelig hadde hun håpet å komme med. Jeg unner henne ikke skuffelsen, men jeg vet at hun er en verdensklassekeeper.

– Det må være utrolig tungt, og i bruttotroppen er det mange jenter som er skuffet for å ikke være med, fortsetter Mørk, som ser frem mot VM.

– Det er et spennende lag. Jeg synes det er riktig å ta med Marta, for hun har kvaliteter som kan bli ennå bedre på et landslag der hun har bedre spillere rundt seg. Og spennende med Vilde. Hun er en skikkelig muskelbunt. Jeg er ganske fornøyd med uttaket, sier Nora Mørk, som håper på en semifinale.

– Da kan alt skje, legger hun til.

SETT DENNE? Skrekkskade for håndballtalentet Moa (19)

– Verdens beste keeperreserve

– Det er et tøft valg, men Thorir har nok et godt grunnlag for å ta denne avgjørelsen. Han har sett alle tre keeperne i mange kamper. Jeg har kun sett Katrine i én kamp i høst, mot Larvik. Da var hun god, sier tidligere herrelandslagssjef Gunnar Pettersen til VG.

– Hvordan er Norge stilt på keeperplass med Solberg og Grimsbø i troppen?

– Jeg mener vi har tre av de fire beste målvaktene i verden. Når Sandra Toft er på topp, er hun også helt der oppe. Men vi er veldig bra stilt, mener Vipers-treneren.

Hergeirsson sier dette om keepervalget:

– Det er tre av de aller beste målvaktene i verden vi snakker om. Vi har valgt å ta med to, som vi har gjort i alle mesterskap siden vi tok over. Vi involverer spillerne og har kommet frem til at det er best for oss å ha med to. Det er krevende å holde tre målvakter på tå hev gjennom hele mesterskapet.

– Det mest bekvemme hadde vært å ta med alle tre. Vi mener vi er best med to. Og så er det sånn at vi vurderer Grimsbø og Solberg som de to som vil utgjøre det beste paret for vi to. Det er en sterk magefølelse. Vi vet at Lunde vil med, er motivert og jobber hardt for å komme tilbake. Hun er klar til å hoppe inn «anytime».

Han legger til:

– Vi har verdens beste keeperreserve.

Katrine Lunde har ikke besvart VGs henvendelser.

Rutinerte Ida Alstad er heller ikke med i den norske troppen.

– Mye defensiv rutine vrakes med Lunde og Alstad. Den positive overraskelsen er Ingstad som tredje strekspiller, skriver TV 2s Randi Gustad på Twitter.

Tre debutanter

20 år gamle Vilde Ingstad ble for aller første gang tatt ut i landslagstroppen. Hun var en av tre debutanter sammen med Marta Tomac og Stine Skrogrand.

– Man vet ikke hva man skal si, hvor man skal gjøre av seg. Jeg fikk sjokk, sier Vilde Ingstad til VG.

Hun forteller at hun fikk en melding fra Thorir Hergeirsson der hun ble oppfordret til å ringe landslagssjefen.

– Og da sa han at jeg var med i troppen. Jeg fikk sjokk, og det tok lang tid før jeg fikk sove i natt, fortsetter hun.

Ingstad fikk beskjeden kl. 22.00 i går.

– Jeg blir ikke et førstevalg, men jeg skal være med å lære og ta sjansene mine. Så får jeg ta det derifra, sier Ingstad om hvordan hun ser for seg mesterskapet.

Her er den norske VM-troppen:

Veronica KristiansenStine OftedalHeidi LøkeMari MolidAmanda KurtovicStine SkograndCamilla HerremPernille WibeBetina RiegelhuthLinn Jørum SullandNora MørkSanna SolbergVilde M. IngstadMarta TomacSilje SolbergKari Aalvik Grimsbø

– Det sier seg selv at det tas ut 16 gode spillere som alle fortjener plass på landslaget. Det velges bort endel spillere som også isolert sett er kvalifisert til mesterskapsspill. Man må velge bort noen, sier landslagssjef Thorir Hergreirsson om uttaksprosessen.

Håndball-VM starter den 5. desember i Danmark. Norge er i gruppe med Kasakhstan, Puerto Rico, Romania, Russland og Spania. Håndballjentenes første kamp er mot Russland den 5. desember.

– Jeg vil si at gullsjansene er gode. Det er veldig krevende, Norge skal selvsagt ha flyt for å vinne dette mesterskapet. Men alt er mulig, sier VGs håndballekspert Jostein Overvik.

Les også: Blått kort innføres i håndball-VM

Norge er regjerende OL- og europamestere i håndball på kvinnesiden. I forrige VM, i Serbia, endte det med en noe skuffende femteplass, men Norge har tidligere vunnet to gull i mesterskapet (1999 og 2011).

Norges kamper denne høsten:

26. november: Norge – Russland (Møbelringen Cup)

28. november: Norge – Nederland (Møbelringen Cup)

29. november: Norge – Sverige (Møbelringen Cup)

5. desember: Norge – Russland (VM-gruppespillet)

7. desember: Puerto Rico – Norge (VM-gruppespillet)

8. desember: Norge – Kasakhstan (VM-gruppespillet)

10. desember: Norge – Romania (VM-gruppespillet)

11. desember: Norge – Spania (VM-gruppespillet)

13. -20. desember: VM-cupspillet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder