Håndballgutta sikret VM-billett etter playoff-thriller

(Sveits - Norge 33–30) (VG) Sveits var i ferd med å ryste Norge, men anført av 11-målsscorer Sander Sagosen (22) kunne håndballgutta til slutt juble for en plass i VM 2019.

  • Lillian Holden
Publisert:

– Vi skal til VM, og det synes jeg er moro. Spillerne kjempet hardt. Vi misbrukte noen sjanser framover, og det likte jeg ikke helt. Men det er artig å klare kvaliken og komme oss til VM, sier landslagssjef Christian Berge til TV 2.

Norge hadde med seg en komfortabel ledelse fra det første playoff-møtet: Håndballgutta hadde en luke på seks mål ned til sveitserne, og veien til VM så meget overkommelig ut.

Men Sveits hadde ingen planer om å la VM-billetten glippe uten krig. I kveldens playoff-drama skapte de trøbbel for Norge fra første minutt.

les også

Norge rotet vekk kjempeledelse: – Vi slurver og mister konsentrasjonen

I andre omgang var Sveits på et tidspunkt hele fire mål foran håndballgutta, Norges forsprang var i ferd med å bli tettet og sveitserne hadde plutselig VM-plassen i sikte.

Norge var rett og slett i trøbbel.

Storspilte mellom stengene

De norske håndballgutta gikk riktignok til pause med ett måls ledelse, men da andre omgang startet sørget sveitserne raskt for skikkelig nerve i kampen. Plutselig var de foran med fire mål, ikke minst takket være storscoreren Andy Schmid.

Det norske forspranget på seks mål fra den første kampen var i ferd med å bli spist opp.

les også

Bergerud må flytte fra håndballkjæresten

Landslagssjef Christian Berge tok følgende grep: Torbjørn Bergerud, som leverte en god første omgang, satte seg på benken. Inn kom Espen Christensen.

Han viste klasse mellom stengene, og tok fem av de seks første skuddene.

Med storspill bakerst sørget Norge for å heve seg igjen, og tettet Sveits’ luke. Hjemmelaget tok timeout, og visste at de måtte levere en gigantavslutning på kampen dersom de skulle greie å nekte Norge en billett til VM.

Samtidig som Christensen plukket skudd fra sveitserne, kom Bergerud inn på straffekastene. Han sto som en vegg, og tok bunnsolide fire straffekast i kampen.

Sagosen herjet

Andy Schmid fortsatte å hamre inn mål for Sveits, men det gjorde Sander Sagosen også. 22-åringen storspilte for Norge, og dominerte på banen samtidig som han satte ikke mindre enn 11 scoringer.

Legg på de ti som han scoret i den første playoff-kampen mot Sveits, og det blir lett å forstå hvor avgjørende trønderen er for håndballgutta.

Fire minutter før slutt var sveitserne kun ett mål foran, og de norske håndballgutta kunne endelig senke skuldrene.

Da sluttsignalet lød var det klart: Norge tapte kampen med tre mål, men sikret den uhyre viktige VM-plassen til Danmark og Tyskland 2019. Det er første gang siden 2010 at Norge kvalifiserer seg til VM - i 2017 tok de seg til mesterskapet ved hjelp av wild card.

– Selvfølgelig kjipt at vi tapte kampen. Men vi scoret 30 mål, og da kunne de ikke slå med sju. Vi visste det ville bli en slitekamp. Sveits traff bra og keeperen deres stod bra. Vi beholder roen og stresset ikke. Vi er fornøyd vi, sier Sagosen til TV 2.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder