MOT SINE EGNE: Marta Tomac spiller i kveld mot nasjonen hun selv spilte 11 landskamper for i 2009. Da møtte Vipers-spilleren Norge med Kroatia. Her på onsdagens trening med Amanda Kurtovic i bakgrunnen. Hun har også kroatiske aner.

MOT SINE EGNE: Marta Tomac spiller i kveld mot nasjonen hun selv spilte 11 landskamper for i 2009. Da møtte Vipers-spilleren Norge med Kroatia. Her på onsdagens trening med Amanda Kurtovic i bakgrunnen. Hun har også kroatiske aner. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Ber Marta Tomac «infiltrere» Kroatia

Pappa Tomac om datteren: – Dette er spesielt

HELSINGBORG (VG) I 2009 spilte hun for Kroatia mot Norge. I kveld møter Marta Tomac (26) sitt gamle landslag i EM. Thorir Hergeirsson tror hun kan gi Norge noe ekstra.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det kan ha sine fordeler. Hun kjenner jo litt av kulturen. Og så har hun jo språket. Hun er en liten «infiltratør», sier en humoristisk landslagssjef. Også Amanda Kurtovic (25) har halvparten av genene fra Kroatia. Men hun snakker ikke språket. Kan kun de verste bannordene!

EM-dramatikk: Nora Mørk slått rett ned – ble forbannet

Det er annerledes med Marta Tomac. Faren Zeljko er trener under Christian Berge på herrelandslaget og har levd halve livet i Norge. Men hjemme i Trondheim snakker familien fortsatt bare kroatisk. Marta Tomac ble født etter at foreldrene emigrerte til Norge da Zeljko Tomac fikk trenerjobb i Skjetne.

– Dette er spesielt for henne, sier pappa Tomac til VG.

Datteren spilte 11 kamper for Kroatia i 2009. Blant annet scoret hun mot Norge med både Camilla Herrem og Marit Malm Frafjord på laget. Marta Tomac spilte da sammen med Ekatarina Nemaskalo. Venstrekanten er i dag en av Norges motstandere i Helsingborg.

Grimsbø & Frafjord: Feirer 10-årsjubileum i kveld

NORGE PÅ KROATISK: Amanda Kurtovic (til venstre) og Marta Tomac har en ting felles. Kroatiske aner. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

For Marta Tomac var det en lang prosess å bli norsk. Hun bestemte seg først i fjor høst. Da satte landslagssjefen og Håndballforbundet fart på statsborgerskapet og tok henne ut til VM i Danmark.

– For meg har dette vært en veldig lang prosess. Jeg er jo født i Norge. Nå var tiden moden for å få norsk pass. Det er stabilt i Norge, forklarte hun til VG.

Marta Tomac vant VM-gull på første forsøk, men opplevde i sommer å bli satt ut av OL-troppen. Ifølge faren var hun svært skuffet.

– Men vi pratet godt ut om det. Marta er gammel nok til å forstå at det er treneren som bestemmer, sier Zeljko Tomac.

Herrem hylles: – Verdens beste venstrekant

Datteren kom faktisk over OL-skuffelsen i Kroatia. Hver sommer drar Tomac-familien til feriestedet i Opatia rett utenfor Rijeka. Der ble farens 60-årsdag feiret.

Zeljko Tomac gjør sammen med Christian Berge de siste forberedelsene til at VM-troppen for herrer skal bli tatt ut søndag. I kveld skal han kose med Kroatia-Norge på TV.

Selv har han i år opplevd tap for hjemlandet både i EM-bronsefinalen og OL-kvalifiseringen. Han har ingen tro på noen repetisjon i kveld.

Fikk du med deg? Derfor bretter Kurtovic opp trøya

– Norge er storfavoritt. De har et mye bedre lag, mener Zeljko Tomac.

– Kroatisk kvinnehåndball har kommet inn i en ond sirkel etter at både klubblaget Podravka og seriespillet ble svakere, mener han.

Men verdensstjerner har Kroatia i både skytteren Andrea Penezic og strekspilleren Andrea Covic. Begge spiller sammen med Camilla Herrem i Vardar. Hergeirsson påstår det ikke er noen bakdel for Norge ikke å ha møtt Kroatia siden VM i 2011.

Den gang vant Norge kvartfinalen 30–25 med Amanda Kurtovic (2 mål) på laget.

– Jeg tenker ikke annet enn at det er en vanlig kamp som skal spilles, uansett om det er Romania eller Kroatia. Det er ingen forskjell på det, sa Kurtovic til VG før kampen. Hun mener det samme fortsatt.

VG I EM: Fotograf Bjørn S. Delebekk og reporter Jostein Overvik.

Kurtovic snakker ikke kroatisk, men svensk hjemme. Faren Marinko Kurtovic er oppvokst i Split, men flyttet til Sverige som barn. Kurtovic ble født i Karlskrona. Broren, Sandefjord-spilleren, William Kurtovic, har U-landskamper for Sverige i fotball.

Kurtovic i VM: – Kroater har temperament og virker ovenpå

Men Amanda Kurtovic valgte Norge. På grunn av hun er medlem av den meget gode generasjonen født i 1990 og 1991.

PS: Marta Tomac er ikke ensom om å ha spilt for andre landslag enn det norske. Katja Nyberg (37) har OL- og EM-gull med håndballjentene etter først å ha spilt på det finske landslaget. Lina Olsson Rosenberg (44) meldte i 2002 overgang fra Sverige og tok EM-sølv med Norge.

Les også

 1. Grimsbø og Frafjord jubilerer 10 år etter EM-debuten: – Var aspeløv

  HELSINGBORG (VG) For 10 år siden vant de EM-gull i Sverige som debutanter.
 2. Nora Mørk vil ikke hviles: – Vi må passe på henne

  HELSINGBORG (VG) Nora Mørk (25) ønsker mest mulig spilletid i EM. Men kan etter et tøft år fort få litt hvile mot…
 3. Lagvenninnene hyller Herrem: – Verdens beste venstrekant

  HELSINGBORG (VG) (Norge-Romania 23-21) Hun har for lengst lagt OL-bommen bak seg.
 4. Nora Mørk slått rett ned – ble forbannet

  HELSINGBORG (VG) Her får Nora Mørk et hardt slag i fjeset. Hun håpet dommerbordet skulle reagere på videobildene.
 5. Sett din egen børs: Herrem kledde av Romania

  HELSINGBORG (VG)  (Norge-Romania 23-21) Her setter Norge banens beste spiller – Camilla Herrem–Romania på plass.
 6. Glitrende Mørk da Norge EM-åpnet med sliteseier: – Det var ikke pent

  OSLO/HELSINGBORG (VG) (Norge - Romania 23-21) Før EM-starten har Nora Mørk (25) sagt at hun er sliten.
 7. Hergeirsson fleiper før EM-premieren

  HELSINGBORG (VG) Han skal ha avsluttet OL i ytterst dårlig humør. Men foran kveldens EM-åpning mot Romania virker Thorir…
 8. Veronica Kristiansen avsluttet OL med to dagers «husarrest»

  HELSINGBORG (VG) OL-avslutningen ble ytterst kjedelig, men høsten har vært meget god for Veronica Kristiansen (26).
 9. Kjerstin (18) er Norges yngste i EM noensinne: – Det er surrealistisk

  HELSINGBORG (VG) For tre måneder siden heiet de på Norge i sofaen. Mandag kveld mesterskapsdebuterer…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder