NEDE FOR TELLING: Kristian Kjelling (t.h) kom tilbake til Drammen og klubbens daglige leder, Frode Scheie, for ett år siden etter 14 år som utenlandsproff, men har ikke spilt ennå. Nå overtar han som trener. Scheie er sykemeldt.

NEDE FOR TELLING: Kristian Kjelling (t.h) kom tilbake til Drammen og klubbens daglige leder, Frode Scheie, for ett år siden etter 14 år som utenlandsproff, men har ikke spilt ennå. Nå overtar han som trener. Scheie er sykemeldt. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Mareritt for Drammen HK

Fra Europa-toppen til økonomisk og sportslig bunn

Svein-Erik Bjerkrheim: – Forferdelig for norsk håndball

Drammen ble ikke den drømmen klubbens daglige leder, Frode Scheie (48), hadde sett for seg. Foran bortekampen mot Runar Sandefjord onsdag er den tidligere håndballsuksessen preget av et langt økonomisk, organisatorisk og sportslig mareritt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har drevet med underskudd over flere år. Det er lenge siden vi har hatt positiv egenkapital. Da blir det et spørsmål om likviditet: driver vi for kreditors regning eller ikke? Leverandørgjelden er krevende. Vi jobber steinhardt med å refinansiere klubben, svarer fungerende styreleder Leif Kronstad på VGs spørsmål om risikoen for konkurs er høy i Drammen Håndballklubb.

Omsetningen i klubben har de siste årene vært på rundt 10 millioner kroner. Driftsresulatet i 2013 var minus 1,4 millioner, i 2014 minus 383.000 kroner. Leif Kronstad bekrefter at driftsresultatet for 2015 vil bli svakere enn året før.

Hentet ni spillere

Leif Kronstad sier økonomien og det organisatoriske må finne sin løsning i løpet av februar, at spillerne så langt har fått lønn de har krav på, men at klubben i fremtiden ikke vil hente feterte stjernespillere. Den skal «bruke mer krefter på» lokale krefter og unge spillere. Foran sesongen 2015/16 hentet klubben ni nye spillere. Det endte med at trener René Hamann-Boeriths fikk sparken etter fire seriekamper. Sist lørdag sa trenerduoen som overtok, Roger Kjendalen og Øystein Havang, takk for seg.

Kjelling til NRK: – Nå brenner huset DHK

Tidligere Drammen-spiller Frode Hagen uttrykte da overfor lokalavisen Drammens Tidende at han forsto årsaken: «Kombinasjonen av kunnskapsløshet og at man samtidig oppfører seg som om man er verdensmestere, er en farlig blanding», sa han med klar referanse til Kronstad & co i dagens styre.

Hagen satt i det forrige styret som ble avsatt i forbindelse med daværende trener Geir Oustorps brå avgang for snart tre år siden, våren 2013. Leif Kronstad hevder at det var fullt opprør blant spillerne dengang – de ville bli kvitt Oustorp – mens Hagen & co «ignorerte den tilbakemeldingen» og gikk inn for å fortsette med Oustorp.

Kjelling vurdert i oktober

Nå sier Frode Hagen til VG at han vil legge saken død, konfontert med et åpent brev fra styret i Drammen Håndballklubb. Det ble publisert i lokalavisen søndag.

Hagen blir anklaget for å kaste stein i glasshus.

Mandag overtok Kristian Kjelling som trener, foreløpig ut sesongen. Kjelling, som har vært langtidsskadet, hadde da, ifølge Leif Kronstad, to år igjen sin treårskontakt med klubben.

Kjelling ble også vurdert til å ta trenerjobben i oktober, da Kjendalen og Havang overtok etter René Hamann-Boeriths.

Kjelling har ingen formell trenerutdannelse, og vet ikke om han kan spille igjen.

Frank Løke fikk sparken - LES SAKEN

STORHETSTIDEN I: Frode Hagen med beviset på e-cupsuksessen i april for 20 år siden. Nå er han svært kritisk overfor egen klubb. Foto: Tore Kristiansen , VG

Kronstad overtok ansvaret som styreleder for Svein Tore Moe, som ga seg av hensyn til egen helse i begynnelsen av januar. Svein Tore Moe er en lokal suksessrik forretningsmann. Klubbens daglige leder, TV 2-ekspert Frode Scheie, ble samtidig sykemeldt. Scheie er sykemeldt frem til 14. februar.

Fra Drammen til...

– Jeg jobber med å bli frisk. Det er fokus nå, slik at jeg kan komme raskt tilbake i jobb, skriver Frode Scheie i en SMS til VG.

Utover det vil han ikke svare på VGs spørsmål om «nå og fremover» for Drammen Håndballklubb.

BAKGRUNN: – Det kokte i hallen

Det er 20 år siden Scheie som målvakt vant den europeiske City Cupen for Drammen sammen med blant andre Frode Hagen, Geir Oustorp og Svein-Erik Bjerkrheim (44), som gikk av som daglig leder for klubben i 2009.

– Det jeg opplever nå, er rett og slett bare vondt; den splittelsen som er oppstått. Det er forferdelig for norsk håndball, og ikke minst for Drammen som var en bastion, sier Svein-Erik Bjerkrheim.

Han er medeier i entrepenørfirmaet Steen & Lund, med 400 ansatte og en omsetning på 600 millioner. Firmaet er en av DHKs største sponsorer. Bjerkrheim vedgår at han anser at pengene Drammen Håndballklubb får er «mye veldedighet» og at han sliter med å få med seg de andre eierne når det gjelder sponsoratet.

Daværende styreleder, Svein Tore Moe, erklærte at det aller siste esset i kortstokken var på plass ved ansettelsen av Frode Scheie som daglig leder i mai 2014. Scheie etterfulgte Jon-Einar Hovland, som ifølge DHKs hjemmeside sa opp av personlige årsaker.

SITTER GODT I DET: Svein-Erik Bjerkrheim og kona Susann Goksør Bjerkrheim under Idrettsgallaen 2016 på Lillehammer. Foto: Fredrik Solstad , VG

Den tidligere landslagskeeperen lanserte slagordet «Fra Drammen til Drømmen» i kjølvannet av at det nye styret ett år tidligere hadde samlet seg om en «visjon» kalt «Best på alle arenaer».

«Drømmen om Drammen» ble opprinnelig til i forbindelse med at Drammen by satte i gang et byutviklingsprosjekt for 35 år siden.

Jostein Flo og Godset

Leif Kronstad har ikke noe godt svar på hvorfor Drammen Håndballklubb har gått motsatt vei – fra topp til bunn – av byens fotballklubb, Strømsgodset.

– Det er fryktelig sammensatt. Strømsgodset har klart det, men var nær konkurs en stund. De har vært flinke, hvor kontinuitet på både leder og trenersiden har vært en suksessfaktor. Og de har hatt Jostein Flo, som har gjort en kjempejobb. Men det er vanskelig å sammenligne fotball og håndball, det er nærmest ingenting å tjene på spillersalg i håndball, sier fungerende styreleder i Drammen Håndball.

For ni år siden var Drammen i finalen i det europeiske håndballforbundets Challenge Cup. Klubben vant serien og sluttspillet. Den ble også norgesmester i G20-årsklassen og den vant serien for G18. Året etter – 2007/08-sesongen – vant den serien og kongepokalen. Begge sesongene med Ole Gustav Gjekstad som trener.

STORHETSTIDEN II: Drammen håndballklubbs daværede trener, Ole Gustav Gjekstad, under Champions League kampen i Drammenshallen mot Flensburg-Handewitts i 2007. Foto: Bjørn Sigurdsøn , NTB scanpix

Gjekstad (48) – som spilte på landslaget i ni år – sier til VG at Drammen Håndballklubb sliter med mangel på tydelige verdier og retningslinjer fra styret og daglig leder, og ned til spillerne. Den tidligere Drammen og Larvik-treneren påpeker at at det kanskje også var tilfelle i hans tid som trener for klubben (2005-08).

Vet de hva det koster?

– For mange tilbys en skulder å gråte på utenfor kommandolinjene. Drammen har «forbrukt» mange trenere over tid. Noen har vært kompetente. Men det har vært for lett å få gehør for misnøye og frustrasjoner, gjerne utenfor beslutningslinjene, sier Ole Gustav Gjekstad.

Han jobber nå i forsikringsbransjen og trener Sandefjords jentelag i 11-årsklassen.

LESTE DU DENNE? Norsk kvinnehåndballs mestvinnende trener

På spørsmål om det er «lys i tunnelen», svarer den Sandefjord-spilleren at «ja, alt ligger til rette i Drammen». Han tror Kristian Kjelling «kan fylle rollen som trener», men tilføyer at han vil være avhengig av å ha rett folk rundt seg.

– Drammen har alle forutsetninger for å lykkes. Men det er ikke sikkert alle aktørene forstår hva det vil koste, sier Ole Gustav Gjekstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder