VETERAN-JUBEL: Katrine Lunde (37) jubler for å ha sikret karrierens tredje VM-finale sammen med Camilla Herrem (31). Lunde opplevde seier mot Frankrike i 2011 og tap for Russland i 2007. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Norge 65/35-favoritt mot Frankrike: Katrine Lunde gjør tidenes comeback

ANALYSE: Det så ut til å være sluttkjørt. Men Katrine Lunde ville det annerledes. I VM overgår hun til og med Cecilie Legangers prestasjoner i 1999. 37-åringen blir Norges viktigste spiller i VM-finalen mot Frankrike.

 • Jostein Overvik

Artikkelen er over to år gammel

Lunde går i bresjen for et Norge som er 65/35-favoritter til å slå Frankrike søndag kveld. Det franske laget tok både OL-sølv og EM-bronse i fjor, men gikk på et klart 20-16-tap for Norge i EM-semifinalen.

Veterantrener Olivier Krumbholz har tapt to VM-finalen for Norge (1999 og 2011). Han er sulten på en seier, men mener Norge løper «som kaniner» og er klare favoritter. Det er vanskelig å være uenig.

Det handler om Norge og Frankrike dette håndballåret. Håndballjentene er like store favoritter som det franske herrelaget var mot Norge i VM-finalen i januar. Frankrike vant 33-26 . Det kan bli motsatt i Hamburg.

Stoppet Sverige: Frankrike blir Norges motstander i VM-finalen

Norge har et tradisjonelt meget godt tak på det fysisk tøffe franske laget. De er slått tre av tre ganger i år og har ikke slått Norge i mesterskap siden åpningen av London-OL. VM-finalen året før endte 32-24 for et Norge med Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø i mål, Heidi Løke, Camilla Herrem, Amanda Kurtovic og Stine Bredal Oftedal på laget.

Frankrike har beholdt fem spillere fra Sao Paulo og har i tillegg stjernen Allison Pineau, som da var skadet. Hun var god da svenskene ble slått 24-22 i semifinalen sammen med en annen veteran Camille Ayglon Sauron.

Men langt fra så god som Katrine Lunde.

Den norske veterankeeperen tok fra Nederland alt håp om finaleplass i løpet av de første åtte minuttene. Norge hadde scoret fem og Lunde hadde bare sluppet inn ett eneste mål. Fordelingen av finaleplassen var ferdig etter under en sjettedel av spilletiden. Nederland-trener Helle Thomsen innrømmet det allerede i pausen.

Finaleklar Nora Mørk: Har aldri spilt på et bedre lag

Thorir Hergeirsson har ikke gjort mange feil i VM. Men det spørs om det var riktig å sette Lunde på benken fra start mot svenskene for en uke siden. Det skapte en tydelig usikkerhet over hele forsvarslinjen og bidro til uhørte 31 baklengsmål og tap mot lillesøsteren fra øst.

Landslagssjefen gjør det ikke igjen mot Frankrike. I semifinalen kalte han og keepersjef Mats Olsson inn Lunde på benken allerede i pausen. Her skulle det tydelig spares på kreftene. Grimsbø kom inn og gjorde en utmerket jobb, men det er ingen tvil hvem som starter finalen.

Sjekk hva som gjør Amanda Kurtovic forbannetSverige-avgjørelsen blir definitivt ikke tatt om igjen. Katrine Lunde starter VM-finalen. Det sprer frykt hos motstanderen - uansett om det er Frankrike eller Sverige som møter Norge. Opptrinnet med dopingkontrollørene etter semifinalen kommer jo ikke til å påvirke hennes søndag. Muligheten er overveldende for at VM-finalen også blir strålende.

VG-børsen: Bare én bedre enn Mørk og Oftedal - gjett hvem?

Katrine Lunde var nesten 34 år gammel da hun ble mamma for første gang i 2014. Györ viste umoderne holdninger når det gjaldt permisjonen hun måtte ta på grunn av graviditeten. Dermed sa hun takk og farvel etter stor suksess og klubbens to første Champions League-titler.

ANALYSE: VGs håndballreporter Jostein Overvik analyserer i Hamburg.

Lunde valgte en god lønn i Rostov-Don. I utgangpunktet ingen dum tanke å flytte til Russland der hennes tidligere trener i Danmark, Jan Leslie, styrte laget. Men han fikk snart sparken og Lunde gikk inn i karrierens tyngste periode.

Dermed ble hun ikke tatt ut til VM i 2015, men kom til OL i 2016. I Rio gjorde Lunde enkelte gode ting, men totalen var ikke god nok. Ingen protesterte da Silje Solberg ble valgt som Grimsbøs partner i Sverige-EM for ett år siden.

Det så faktisk sluttkjørt ut.

Men Lunde var snart ferdig med sin kontrakt i Rostov og skrev en ny med Vipers hjemme i Kristiansand. Gleden over at fremtiden lå klar på Sørlandet, tente en ny gnist i henne. Det så alle da Lunde spilte landskamper mot Frankrike i sommer. Hun var god igjen.

Hergeirsson om norsk barneidrett: – Er som en sveitserost

Resten er et norsk idrettseventyr av beste merke.

I VM har hun vært best igjen. Katrine Lunde har fått tilbake kicket i beina og autoriteten i bevegelsene og er VMs mest fryktede keeper. Det betyr enormt for Norge. Hun hadde denne posisjonen i 10 år fra 2004. Det ga syv gull i OL, VM og EM.

Med en heltent Lunde tilbake i troppen, vet Mats Olsson akkurat hvilke faglige knapper han skal trykke på. Samarbeidet deres er dypt og en klar årsak til håndballjentenes gullalder. Svensken har gjort det samme med både Grimsbø og Solberg. Han utøver ledelse på håndballens aller øverste hylle.

For Katrine Lunde har det gitt en klar oppgang fra høsten i Vipers: 92 redninger i VM på 191 skudd er fantastisk. Redningsprosent 48.

På VG-børsen er Katrine Lunde vurdert til 8,25 poeng i snitt gjennom de åtte VM-kampene. Hun hadde tidligere sitt beste mesterskap under i EM 2010 (7,00 i snitt), mens Cecilie Leganger spilte til 8,00 under VM-suksessen i 1999. Heidi Tjugum var omtrent like god i EM 1998, mens det ikke finnes børstall fra Legangers eventyrlige VM-debut i 1993.

Uansett er Katrine Lunde i ferd med å gjøre tidenes VM for Norge.

Det må være tidenes comeback.

Til våren fyller hun 38 år.

Det er nesten ikke til tro.

Oftedal om seierskysset fra sin nye kjæreste.

Les også

 1. Nederlandske stjerner før VM-semifinalen: – Norge er ikke uslåelige

  HAMBURG (VG) Norge grisebanket Russland med 17 mål, men Nederland lar seg ikke skremme.
 2. Nederlandsk stjerne om mammaduellen mot Løke: – Heidi er så sterk

  HAMBURG (VG) I vår ble Estevana Polman (25) mamma til vesle Jesslyn. Nøyaktig én uke senere kom Heidi Løkes (34) sønn…
 3. Hergeirsson om norsk barneidrett: – Det er som en sveitserost. Fullt av hull

  HAMBURG (VG) Thorir Hergeirsson (53) mener det er helt tilfeldig hvilke barn som blir gode i håndball i Norge.
 4. Derfor mener de Oftedal har blitt en av verdens beste spillere

  MAGDEBURG (VG) Camilla Herrem (31) mener overgangen til Györ har sørget for at Stine Bredal Oftedal (26) har gått fra…
 5. Grimsbø så ikke sønnen på flere uker: – Godt å få tid med ham

  LEIPZIG (VG) Kari Aalvik Grimsbø (32) har med sønnen Sindre (4) til VM.
 6. Den lille giganten Stine Bredal Oftedal spiller som en verdensmester

  ANALYSE: Hun har brukt mange år på reisen. Men 26 år…

Mer om

 1. Kvinnelandslaget håndball
 2. Norsk håndball

Flere artikler

 1. VG analyserer: 10 grunner til tidenes verste VM-tap

 2. Sjekk den forskjellen: Derfor er Norge bedre enn Frankrike

 3. Nytt trekantdrama: Tror Katrine Lunde er med i VM-troppen

 4. Pluss content

  Slik kan Nora Mørk erstattes

 5. VG-børsen: Én spiller bedre enn Mørk og Oftedal

Fra andre aviser

 1. Vipers får tre VM-spillere - og en «superreserve»

  Aftenposten
 2. Håndballjentene herjet med Nederland. Norge klar for finale etter ny storseier

  Aftenposten
 3. Grimsbø lettet og glad etter ny Nederland-fulltreffer

  Aftenposten
 4. Håndballjentene fikk seg en skikkelig VM-vekker: – En god lærepenge for oss

  Aftenposten
 5. Keeperstjerne vraket til VM: – Det var ikke noe lett valg

  Aftenposten
 6. Norges kaptein tok til tårene - føler skyld etter finaletapet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no