MESTERNES MESTER: Morten Nergaard jubler for gullet i front for Elverums cupmestre. Keeperen har vært med på å vinne 12 av klubbens 14 titler i norsk håndball. Foto: Brian Cliff Olguin

Finalekongen Morten Nergaard fikk nesten ikke puste: – Skikkelig ubehagelig

OSLO SPEKTRUM (VG) (Elverum-Halden 30–22) Han spilte sin siste cupfinale og satte skikkelig punktum. Keeper Morten Nergaard (31) reddet Elverums andre NM-gull i håndball med en redningsprosent på 51. Men fikk nesten ikke puste i 2. omgang.

Artikkelen er over ett år gammel

Pulsen var svært høy og Nergaard måtte sette seg ned når Elverum spilte i angrep.

– Jeg aner ikke hva som skjedde, men det var skikkelig ubehagelig, sier keeperhelten til Østlendingen. Han hadde som vanlig drukket energidrikk før kampen, men skjønner ikke at årsaken skulle ligge der.

– Jeg ble svimmel og uvel, beskriver han.

Klubbens målvaktlegende satte likevel fyr på 6406 tilskuere i et fullsatt Spektrum. Han har bestemt seg for å legge opp etter sesongen og erstattes av danske Thorstein Fries neste sesong.

– Jeg kunne ikke drømt om noe bedre avslutning enn dette, sier Nergaard til VG etter kampen. Han har tydelig kommet seg etter problemene og ser frem til feiringen med lagkamerater, ledelse og supportere på Scotsman i Oslo.

les også

Henny Reistad jublet for sin første tittel: – The sky is limit

Nergaard har opplevd det meste med Elverum i norsk håndball, men aldri vunnet trippelen – serie, cup og sluttspill. Etter seieren i NM-finalen er det fortsatt mulig for klubben som de to siste sesongene har vunnet både serie og sluttspill.

– Det har jeg selvfølgelig tenkt på. Det er mulig, sier han etter sin 12. tittel med barndomsklubben.

les også

Stortalent (18) i VM-troppen: Helt ukjent for Sagosen

Elverum har til sammen vunnet 14 titler i norsk håndball. Men bare en gang tidligere har de vunnet NM-finalen. Morten Nergaard var helt i Oslo Spektrum i 2009, som han ble det lørdag kveld.

– Det er i cupen vi har prestert dårligst. Så dette betyr mye, sier Nergaard.

Elverum-målvakten startet med å redde en Halden-straffe, fortsatte med å stoppe en åpen sjanse, før han tok Haldens første forsøk fra distanse i fast grep.

– Da var standarden satt, ler han.

GULLHATTENE: Elverum feiret sitt andre NM-gull med gullhattene på i Oslo Spektrum. Foto: Brian Cliff Olguin

– Før kampen sa vi til hver andre at å bli banens beste var umulig. Nergaard skulle stå sin siste finale. Han er til å stole på uansett, sier finalens eneste VM-klare spiller, Magnus Fredriksen.

– Men det må være mulig å treffe noe annet enn keeperen når vi er alene med Nergaard. Dette handler også om at vi skjøt svakt, sier Trym Bilov-Olsen. Haldens playmaker har tidligere vunnet NM-gull både med Runar og Fyllingen og er svært skuffet.

– Cupfinalen er det største i norsk håndball, mener han.

Før pause stoppet Nergaard 12 av de 22 skuddene som traff innenfor stengene. Redningsprosenten var på 54,6. Det hjalp ikke at Halden kom med voldsom kraft og ofte hadde de beste løsningene i angrep. Elverum vant målvaktskampen 12–5 i redninger.

les også

Sagosen kåret til verdens beste spiller: – Dette var stas

Og ledet 14–10 halvveis.

Magnus Fredriksen, Tine Poklar og Lukas Sandell leverte brukbare ting fremover, men det var Nergaard som reddet Elverum i en omgang der Kristian Jakobsen Stranden og Halden spillemessig så absolutt var på høyden med Champions League-klubben, som i høst tok 13 poeng og var svært nær avansement fra gruppespillet.

Sjekk denne Morten Nergaard-redningen i Champions League.

Halden startet best i 2. omgang også. Men så fortsatte Nergaard å plukke skudd som det var tyttebær i Østerdal-skogene. Kantsuksessen Alexander Westby satte inn kampens vakreste da han ble vippet rundt av Haldens Bilov-Olsen og scoret med ryggen til mål.

Resten ble en ren fest for klubben som før denne kampen hadde tapt hele seks av sine syv NM-finaler siden 1962. Halden-keeper Dragan Kondic fulgte opp Morten Nergaard fint, men helten fra semifinale-dramaet mot ØIF Arendal kunne ikke vinne kampen.

Morten Nergaard gikk av banen 10 minutter før slutt etter å ha reddet 18 av 35 skudd. Emil Kheri Imsgard fulgte opp med tre nye redninger i keepernes finale. Lukas Sandell (6 mål) og Tine Poklar (5 mål) toppet NM-vinnerens scoringsliste foran 4-målsscorerne Thrainn Orri Jonsson, Magnus Fredriksen og Alexander Westby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder