Lunde reddet Norge i siste sekund - vant turneringen

SOTRA (VG) (Norge-Russland 27-27) Norge vant Møbelringen Cup på bedre målforskjell enn Russland, og spilte uavgjort i aller siste test før VM i Tyskland.

 • Ida Høidalen
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over to år gammel

Lagene var enige om å ha en straffekonkurranse etterpå - som trening til VM. Der vant Norge etter at Katrine Lunde hadde reddet og Nora Mørk satte inn Norges sjette straffekast. Dermed ble det 32-31.

Norge og Russland møttes til finalen i Møbelringen Cup i et fullsatt Sotra Arena, og samtidig til en aller siste test før VM i Tyskland som starter neste helg.

– Det var en tøff kamp. Vi har møtt tre lag nå, og lagene har blitt bedre og bedre. Russland er sterkest nå. Det har vært stigning i motstand, men det har også vært stigende spill fra oss. Særlig i forsvar og målvaktspill. Det gjenstår litt, men i gode perioder ser vi veldig sterke ut, sier Thorir Hergeirsson til VG.

Fire norske kvinner kom på turneringens all star team: Katrine Lunde, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Heidi Løke - som gjorde en glitrende 2. omgang mot Russland søndag.

I motsetning til lørdagens kamp mot Ungarn, hvor Norge slet voldsomt i starten av kampen, fikk de norske jentene en drømmestart og ledet 3-0 etter tre minutter.

Russerne hevet seg derimot voldsomt utover kampen, og det ble til slutt en thrilleravslutning. Med fem minutter igjen å spille sto det 26-26. Med ett og et halvt minutt igjen å spille sto det 27-27. På det påfølgende angrepet bommet Norge, og det så ut til å gå Russlands vei - men Katrine Lunde reddet håndballjentene i siste sekund og sørget for at Norge vant turneringen på bedre målforskjell.

– Første omgang er den klart beste. Andre omgang ble litt tyngre. Det er deilig å spille uansett, og godt å få en positiv opplevelse før VM. Vi har fått jobbet veldig mye her, og det kommer til å bli veldig bra, sier Lunde.

Ungarn ble nummer tre i turneringen, etter at de vant mot Sør-Korea etter scoring i siste spilleminutt tidligere søndag. Norge spiller sin første VM-kamp mot Ungarn lørdag 2. desember.

– Jeg var ikke helt fornøyd da dommeren blåste av, jeg synes vi skulle tatt seieren tidligere. Men det var deilig å vinne den straffekonken. Vi fikk trent oss på å vinne i denne turneringen, og det er bra, sier Nora Mørk. Hør hva hun syntes om blant annet å starte på benken i videoen under:

Lunde storspilte i første omgang

Lunde, som storspilte i første omgang, startet kampen med en redning. Camilla Herrem scoret kampens første mål på kontring, før Stine Skogrand og Veronica Kristiansen sørget for at Norge ledet 3-0 etter tre minutter.

Så hevet motstanderen seg, og etter åtte minutter utlignet Russland for første gang i kampen til 4-4. Utover omgangen fortsatte derimot Norge med det som har vært selve varemerket på norsk angrepsspill i en årrekke: Flere målvaktsredninger og scoring på kontringer.

Nora Mørk, som startet på benken til fordel for Amanda Kurtovic, kom inn etter et kvarter og markerte seg umiddelbart ved å sette straffe for Norge. Samme jente sendte etterhvert Norge opp til 12 - 8, og firemålsledelse for første gang i kampen.

– Det var annerledes å starte på benken, jeg vil jo selvfølgelig starte, sier Mørk.

Men det snur fort i håndball. Mot slutten av omgangen hadde ikke Norge like god uttelling i angrep, og Russland kom nærmere og nærmere. Det sto til slutt 14-13 til Norge da lagene gikk til pause. Lunde avsluttet omgangen med en dobbeltredning, og hadde totalt 10 redninger og én målgivende pasning den første halvtimen.

Les også: Nora Mørk gir seg selv munnkurv

Thrilleravslutning

Etter hvilen fikk håndballjentene det tøffere mot gode russere. Kristiansen åpnet omgangen med en bom for Norge, mens Russland svarte ved å score. Lagene fulgte hverandre før russerne begynte å øke ledelsen. Etter halvspilt andre omgang var stillingen 19-22, fordel Russland. Da tok Hergeirsson timeout. Norge hevet seg, og utlignet til 22-22.

Fem minutter sto det 26-26. Da scoret Løke mål, før hun skaffet straffe som Kurtovic bommet på. Det så ut til å gå Russlands vei da de hadde kampens siste angrep. Lunde reddet i siste sekund, og sørget for at kampen endte 27-27. Dermed vant Norge Møbelringen Cup på bedre målforskjell.

Har du sett? Heidi Løke scoret syv i comebacket: – Jeg er ikke i toppform

Løke imponerte nok en gang i landslagsdrakta, og mener hun nærmer seg toppformen. Hør hva hun sa til VG etter kampen:

Mer om

 1. Håndball

Flere artikler

 1. Norge vant håndballthriller: – Det gikk en faen i meg

 2. Løke scoret syv i comebacket: – Jeg er ikke i toppform

 3. Satte scoringspers: Veronica Kristiansen lekte med Kroatia

 4. Norge herjet med Russland i ellevill målfest: - Helt ubeskrivelig

 5. Henny Reistad traff i første forsøk: – Det var sykt gøy!

Fra andre aviser

 1. Landslagssjefen: – En god følelse av at vi er på gang

  Bergens Tidende
 2. Mørk: - Vi har mer å gå på

  Bergens Tidende
 3. Tangen så kjæresten slite seg til seier

  Bergens Tidende
 4. Håndballjentene fikk seg en skikkelig VM-vekker: – En god lærepenge for oss

  Bergens Tidende
 5. Mørk: - Vi har mer å gå på

  Fædrelandsvennen
 6. Håndballjentene herjet med Nederland. Norge klar for finale etter ny storseier

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder