BEST NÅR DET GJELDER: Nora Mørk har både vært god og svak i EM. Men har alltid vært best når det gjelder. Seiersviljen er enorm. Her jubler hun sammen med Veronica Kristiansen og trener Mia Høgdahl.

BEST NÅR DET GJELDER: Nora Mørk har både vært god og svak i EM. Men har alltid vært best når det gjelder. Seiersviljen er enorm. Her jubler hun sammen med Veronica Kristiansen og trener Mia Høgdahl. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

VGs håndballekspert: Seiersviljen vant gull

GÖTEBORG (VG) Håndballjentene måtte grave dypt etter dette gullet. Det var en seiersviljens triumf.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På grunn av satsingen mot OL har to sesonger gått i ett. Spillerne har ikke hatt lange pauser siden sommeren 2015. En stor del av dem gikk rett på en tøff høst med Champions League-spill etter Rio.

Det har preget EM. Jentene har kjent på slitne hoder. Tappede kropper. Men kulturen for å yte sitt beste, vinne kamper, og bygge opp gode mesterskap er helt enorm i dette laget. EM-finalen speilet resten av mesterskapet i Sverige.

Les også: Mørk hylles: – Blir du ikke revet med, så legg opp!

Norge har vunnet to kamper med ett mål, tre matcher med to mål og vant til slutt med fire mot Frankrike i semifinalen. Marginene har blitt tvunget over på Norges side. Slik var finalen også. Det hjalp Nederland lite å lede 13–9.

Angrepsspillet har buttet ganske mye.

Men snakk om å samle seg. Nora Mørk er kroneksempelet. Hun gjorde 21 feil på de seks første EM-kampene, men bare én i semifinalen og ikke en eneste i finalen mot Nederland.

Hun er kommet på et punkt i karrieren hvor hun helt naturlig løfter seg, rydder opp, og presterer som best når det er viktig. 12 scoringer og ni målgivende i finalen ga hennes beste landskamp noen gang.

Les også: Hergeirsson tok selvkritikk: – Vi vant, og jeg driter i det der nå

ANALYSE: VG-sportens håndballreporter Jostein Overvik

Stine Bredal Oftedal har ikke hatt noe topp mesterskap, men hun fungerer som Nora Mørks gode nabo på banen. Og har en stor del av æren for gullet uansett om hun går ut av mesterskapet med 26 bomskudd, 24 feil og ustabilt forsvarsspill.

Marit Malm Frafjord har i Heidi Løkes fravær gjort sitt beste mesterskap. Mens Camilla Herrem har vært stabilt god, Veronica Kristiansen viktig for helheten og Silje Waade har levert en tvers igjennom imponerende debut.

Emilie Hegh Arntzen gjør både gode og svake kamper, men har fått sitt gjennombrudd. Og er en fremtidens bauta både i midtforsvaret som distanseskytter.

Og selvsagt leverte keeperne når Norge vant gull. Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø er EMs beste keeperpar og har helt åpenbart den rette kjemien til å kunne løfte hverandre. Det har vært essensielt for gullet.

Men først og fremst handlet håndballjentenes 12. gullmedalje om en helt egen seiersvilje. Den fødes i jentenes hjerter.

Og er laget av gull.

VG-børsen: Én spiller får toppkarakter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder