HEI, NORGE: Stine Bredal Oftedal (til høyre), Nora Mørk og Amanda Kurtovic nølte ikke et sekund da VG ba om en selfie. Håndballjentene er forberedt på at de må ta grep selv også de 15 neste, tøffe månedene. Foto: Stine Bredal Oftedal , Stine Bredal Oftedal

Skal gjennom EM-kvalik, VM, OL og et mulig EM: Håndballjentene inn i ekstremåret

TOPPIDRETTSSENTERET (VG) De smiler, og tar selfie for VG. Men fremtiden er brutal. Stine Bredal Oftedal (23), Nora Mørk (24) og Amanda Kurtovic er på vei inn i det ekstreme. Nå går det i ett frem til mai 2017.

Artikkelen er over fire år gammel

På grunn av OL i Rio neste sommer smelter to sesonger sammen til en. I tillegg til klubbspill skal håndballjentene de neste 15 månedene gjennom EM-kvalik, VM i Danmark, OL i Brasil og høyst sannsynlig også EM i Sverige

Sjekk VGs terningkast på OL-mulighetene

Det smalt i skulderen til Kurtovic da Viborg presset henne på trening rett etter OL-gullet for tre år siden. Det har kostet henne tre mesterskap og mange tårer. Hun er klokkeklar på at ingen ting kan gjøres halvveis. Men vettet må være koblet til treningsiveren.

KORT LYKKE: Amanda Kurtovic feirer OL-gullet i 2012. Bare fem dager senere fikk hun en alvorlig skulderskade. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

- Man er nødt til å lytte til kroppen. Når den sier fra at den er sliten, så må man ta det på alvor. Ellers så kan det få alvorlige konsekvenser. Det vet jeg alt om, sier hun og klar til å ta egne grep når armer og bein skriker om en pause.

- Litt skummelt

Stine Bredal Oftedal er nettopp tilbake etter å ha vært lårskadet gjennom sommeren. Hun synes Norges mestvinnende landslag går en svært spennende tid i møte.

- Men det er også litt skummelt. Forhåpentligvis blir det en veldig lang sesong. Alle er klar for det som kommer nå og det er det viktigste. At vi står i det og virkelig er klar for å gjøre den store jobben som skal legges ned, sier Stine Bredal Oftedal.

Les også: Hard kamp om Nora Mørk

Hun har spilt fem EM og VM på rad. Men klarte ikke å komme med blant de 14 som vant OL-gullet i London for tre år siden.

- Det vil være en liten revansje å komme til OL Det har alltid stått som det største for meg, sier hun.

Denne uken er de gamle venninnene på landslagssamling i Oslo. De to EM-kvalikkampene mot Hviterussland og Litauen i oktober blir oppvarmingen til VM i desember. Og OL i august.

Også Nora Mørk har helt spesielle minner forbundet med Norges OL-suksess i 2012. Mørk mistet London og har for lengst gitt beskjed om at hun gjerne «tar ett år i rullestol» om hun bare får oppleve gull i Rio.

- OL betyr så absolutt veldig mye for meg, sier hun.

- Nyter hvert sekund

Amanda Kurtovic opplevde gullrusen i England. Men måtte møte på trening i Danmark bare 62 timer etter OL-finalen mot Montenegro. Bare tre dager senere var det full stopp i en skulder som til slutt måtte opereres i 2013.

Ekstremåret mellom 2011 og 2012 krevde sitt offer. Og hun het Amanda Kurtovic. Hun har mistet to EM og et VM etterpå. Først nå er ringen sluttet.

Kurtovic er tilbake både i Larvik og på landslaget. Vendepunktet kom da hun sist sesong spilte i Oslo-klubben Oppsal og trente mye på Olympiatoppen

Les også: Stjerneskuddet Anniken Obaidli

- Grunnen til at jeg dro til Oppsal for å bli en håndballspiller igjen. Jeg fikk tatt litt studier ved siden av og fått litt orden på livet. Jeg nyter hvert eneste sekund jeg får på håndballbanen, sier hun og mener hele karrieren har fått en ny dybde.

Nora Mørk har foruten Brasil- og Vestland-samlingen til landslaget tilbrakt sommeren i Miami og i treningsrommet. Det har blitt mye løfting og løping. Trening hun eller må være forsiktig med på grunn av knærne som kostet henne London-OL.

Hun føler seg godt rustet til å møte ekstremåret.

- Jeg vet ikke hva jeg går til - annet enn at jeg gleder meg veldig, sier hun.

- Veldig tøft

Norge drar til Rio for å forsvare to strake OL-gull og det er ingen tvil av som er det aller største for jentene. Men det første mesterskapet heter VM.

Norge brakåpner mot fire ganger verdensmester Russland i Frederikshavn 5. desember. Arena Nord er utsolgt og håndballjentene får nesten hjemmebane mot russerne, EM-finalist Spania, Romania, Kasakhstan og Puerto Rico.

FEIRET EM-GULL: Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk har opplevd suksess i Danmark før. Her feirer debutantene EM-gullet for fem år siden. I VM får duoen hovedroller. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

– Vi håper at vi kan gjøre som i 2010 da vi dro til EM i Danmark og det ble helt syke tilstander. Det var rødt, hvitt og blått over alt. Det hadde vært gøy å gjøre Frederikshavn til en hjemmebane. Det er ikke lange turen over, minner Nora Mørk om.

Stine Bredal Oftedal er forberedt på et hardt VM. Norge kommer helt sikkert videre fra gruppespillet, men fra åttendedelsfinalen er det vinn eller forsvinn. VM endte med et svært skuffende kvartfinaletap for vertsnasjonen Serbia for to år siden.

- Det blir veldig tøft. Det er flere og flere nasjoner som blir stadig bedre. Og vi har ikke fått noen lett vei. Hverken i innledningspuljen eller dem vi krysser med, sier hun.

Norge kan nemlig møte verdensmester Brasil, Frankrike, Sør-Korea eller Tyskland allerede i åttendedelsfinalen.

- En verdensnasjon må garantert reise hjem allerede da. Vi jobber hardt for at det ikke skal bli oss, lover landslagssjef Thorir Hergeirsson.

På vei inn i sitt andre ekstremår som ansvarlig for resultatene. Den første endte lykkelig med VM-gull, OL-gull og EM-sølv.

Pluss noen selfies tatt på seierspallen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder