«Linka» hamret Larvik til CL-finalen

Nora Mørk: – Vi kriget dem ut

Semispesialisten Gro Hammerseng-Edin har dusinet full

Møter sterke Montenegro i finalen

BUDAPEST (VG) (Larvik-Dinamo 31-22) Hun avgjorde EM-finalen med sine 10 scoringer i desember. I dag fulgte Linn-Kristin Riegelhuth Koren opp med ni nye mål da hun hamret Larvik til finalen i Champions League.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

30-åringen har scoret over 3000 mål for Larvik. Hun bommet på sitt første forsøk mot russiske Dinamo, men så scoret Riegelhuth åtte mål på rad før pause. Det minnet sterkt om EM-finalen mot Spania i Laszlo Papp Arena i desember. Stemningen var satt og Larvik var på vei mot en bombesikker finaleplass i lykkehallen hvor hun har vunnet fem av fem avgjørende kamper i EM- og Champions League.

– Det her er så gøy. Yes, vi er i finalen. Dette er så gøy, sier dagens toppscorer til Viasat etter kampen. I finalen møter Larvik knaltøffe Buducnost fra Montenegro som i sin semifinale gruset makedonske Vardar med 27-17. Toppscoreren Cristine Neagu har satt inn 99 mål i Champions League denne sesongen.

Det er 11 mer enn Larvik-toppscorer Nora Mørk, som ikke spilte sin beste kamp i semifinalen.

– Vi kriget dem ut, oppsummerer Mørk, som mener at Larvik hadde mye mer å gå på.

– Det var tydelig i dag, forklarer hun.

BØRSEN:Slik spilte Larvik

VG LIVE: Slik var kampen

Glimrende Anja Hammerseng-Edin

Etter å ha ledet med tre mål ved pause hadde Larvik ingen problemer med sette Dinamo på plass. Russerne klarte ikke å henge med da Larvik satte fart på kontringer og angrepsspill. Anja Hammerseng-Edin leverte en strålende kamp og førte an sammen med strekspiller Marit Malm Frafjord (fire mål og tre straffer), kona Gro Hammerseng-Edin (to mål og syv målgivende), lagspilleren Karoline Dyhre Breivang og selvsagt den evige scoringsmaskinen Riegelhuth Koren.

Hun bommet faktisk på tre av fire skudd etter pause, men det spilte liten rolle.

Nora Mørk hadde ikke helt dagen med bare to spillemål, men satte inn to straffer og serverte lagvenninnene syv assist. Finalehelten fra 2011, Linn Jørum Sulland, kom inn og viste at har skuddarmen i behold etter mange skadeproblemer.

Keeper Sandra Toft var god gjennom hele semifinalen og endte opp på 16 redninger.

– Forsvaret i Larvik er helt fantastisk. I den andre omgangen hadde jeg nesten ingenting å gjøre, sier stjernekeeperen til Viasat.

Larvik lå aldri under før pause heller. Toft startet glimrende i mål og selv om forsvarsspillet ikke fungerte perfekt – særlig mot skytteren Daria Dmitrieva og strekspilleren Asma El Ghaoui – holdt Larvik kontroll på kampen hele veien.

LES OGSÅ:– Nora har aldri vært bedre

Kontroll fra start

Men angrepsmessig gikk det så det suste selv om Nora Mørk traff mest i stolpene i starten. Larvik gikk til pause med 16-13 og en klar følelse av dette går veien.

Gro Hammerseng-Edin var sjef i forsvar, og kapteinen styrte opp angrepsspillet mot en motstander som ikke nølte med å gå i strupen på henne.

Og selvsagt kunne ikke Larvik tape semifinalen med Gro. 35-åringen har faktisk aldri tapt en semifinale i sin lange karriere.

– Jeg får mer adrenalin i kroppen. Løper kjappere. Takler hardere. Det virker som jeg får bedre forutsetninger for å lykkes når det blir viktig, har hun tidligere forklart VG.

LES OGSÅ:Larvik-jentene blir realityserie

Vinner alltid semifinalen

Gjennom en 14-årsperiode har Gro Hammerseng nemlig spilt 12 internasjonale semifinaler for klubb og landslag i europacup og mesterskap.

Og har gått videre til 12 finaler.

Hennes semifinalehistorie inneholder noen av norsk håndball største øyeblikket. Alle husker scoringen hennes - nesten på overtid - som ga OL-finale i 2008. For tre år siden spilte hun sin aller beste kamp da Norge knuste Danmark 29-19 i EM-semifinalen i Danmark.

– Foran den kampen var jeg så tent at jeg hadde problemer med å kontrollere meg selv.

Også i Champions League-semifinalene for to og fire år siden spilte Hammerseng en hovedrolle. Spesielt i bortekampen mot Buducnost i 2011. 5000 elleville tilskuere var stappet inn i den lille hallen i Montenegro. Opprørspolitiet måtte i aksjon under kampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder