STOPPET ANGOLA: Her redder Alma Hasanic straffe fra Angolas Natalia Bernardo, men Larvik-keeperen måtte gi tapt på returen. Montenegro vant åttedelsfinalen enkelt og møter Norge onsdag.
STOPPET ANGOLA: Her redder Alma Hasanic straffe fra Angolas Natalia Bernardo, men Larvik-keeperen måtte gi tapt på returen. Montenegro vant åttedelsfinalen enkelt og møter Norge onsdag. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

Lover skriking, banning og aggressivitet i kvartfinalen: Hasanic debuterte for Norge i fjor

HÅNDBALL

HERNING (VG) (Montenegro-Angola 38-28) Her plukker Alma Hasanic (26) straffe for Montenegro. Den Bosnia-fødte keeperen fra Drammen spilte for Norge for bare 554 dager siden. Onsdag blir hun håndballjentenes motstander i VM-kvartfinalen.

Publisert: Oppdatert: 15.12.15 00:11

– Jeg har sagt nei til Montenegro to ganger tidligere. Min store drøm var å spille for Norge. Men da det ikke gikk, ble det Montenegro, sier hun etter at montenegrinerne ikke hadde noen problemer med å sette på plass Afrikas beste lag i sin åttedelsfinale.

Alma Hasanic kom inn og reddet straffe i 1. omgang og spilte etter pause 16 minutter av det enkle VM-avansementet.

Hasanics LHK-kaptein om Montenegro: – De er tøffe i trynet

Hasanic mener at møtet med Norge er 50/50. Hun lover en tøff kamp fra nasjonen som regnes som kvinnehåndballens mest ufine.

– Det er store kulturforskjeller til Norge. Vi får mye kritikk, men det bare tenner oss og gir våre spillere bare mer lyst til å gå ut å «drepe» på banen. Da må vi også forvente å få reaksjoner, sier Hasanic.

– Hos oss er det skriking, banning og aggressivitet. Vi er helt «sinnsyke» før vi går på banen. Slik er håndball på Balkan, sier hun og lover at nøkkelen til Montenegro-seier ligger i et knalltøft forsvarsspill med Suzana Lazovic som anfører.

– Hun rydder alt foran, mener den norske keeperen.

Hasanic fikk sin A-debut for Norge under samlingen i Sør-Korea i fjor sommer. Møtet med Norge i kvartfinalen blir garantert merkelig for keeperen som til daglig spiller med Nora Mørk, Amanda Kurtovic, Sanna Solberg og Mari Molid i Larvik. Hun har hatt en bra høst i Champions League.

Så sent som 29. november i fjor høst spilte for Hasanic rekruttlandslaget. Men da Kari Aalvik Grimsbø ble skadet under EM ble ikke Hasanic hentet til Ungarn. Emily Stang Sando ble valgt.

– Det var da jeg skjønte at det ikke gikk, sier hun.

Keeperoverskuddet i norsk håndball er tydeligvis stort.

Også Sakura Hauge spilte for Norge i fjor sommer. Vipers-keeperen som Hasanic gitt opp drømmen om mesterskap med norsk flagg på brystet. Hun har japansk mor og er nå med i Japans store satsing mot VM og OL på hjemmebane i 2019 og 2020.

Se hvem Hergeirsson har gitt Danmark-billett

I Danmark har Hauge – som i VM heter Kametani til etternavn – vært asiatenes mest benyttede keeper.

I februar bestemte hun seg.

– Jeg elsker Norge etter 22 år, men føler meg mest Balkan, sier Hasanic.

Hun er født i Sije i Bosnia, flyktet som 4-åring sammen med foreldrene fra krigen på Balkan, og har i dag norsk og bosnisk pass. Moren har aner i Montenegro.

Leste du denne? Kan hoppe av etter 45 kamper for Norge

Allerede i 2004 spilte Drammens-jenta for ungdomslandslaget. Hasanic var i Norges bruttotropp til både VM i 2013 og fjorårets EM. Hun vant dessuten gull med Norge VM i beachhåndball i 2010.

Sonja Barjaktarovic er Montenegros førstekeeper i VM. Hun var meget god da Balkan-nasjonen tok EM-gullet etter fire ekstraomganger i EM-finalen mot Norge i 2012. De norske spillerne gråt av skuffelse i Beograd.

Montenegro kjører med tre målvakter på lagoppstillingen i VM. Alma Hasanic har spilt 64 minutter av de seks kampene til nå. I kveld reddet hun to skudd og slapp inn åtte bak et ikke altfor godt forsvar.

Montenegro trengte nemlig ikke å anstrenge seg for å bli Norges motstander i kvartfinalen. Storscorerne Jovanka Radicevic og Katarina Bulatovic scoret ni og seks mål. Det påstått ufine spillet så VMs hovedarena Boxen lite til.

Men Radicevic ble helt korrekt vist ut da hun prøvde å filme Angola til brøyt.

Her kan du lese mer om