MISLYKTES: Linn-Kristin Riegelhuth Koren har åtte mesterskapsgull med Norge, men mislyktes under OL i august. Nå øser hun igjen inn mål for Larvik, men er vraket fra EM i desember.

MISLYKTES: Linn-Kristin Riegelhuth Koren har åtte mesterskapsgull med Norge, men mislyktes under OL i august. Nå øser hun igjen inn mål for Larvik, men er vraket fra EM i desember. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

VGs journalist analyserer: Knallhard vraking av Riegelhuth Koren

Hun leverte et svakt OL åtte måneder etter at hun ble mamma. Nå i høst er Linn-Kristin Riegelhuth Koren tilbake som toppscorer i Champions League. Likevel ble hun vraket fra EM-troppen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

OL-uttaket av den 32 år gamle mesterskapseksperten fremsto etter hvert som tvilsomt i Rio de Janeiro. Riegelhuth Koren klarte ikke å levere det hun skulle ute på høyrekanten og dro hjem med fire fattige scoringer og en bronsemedalje. Det så ut som tiden hadde blitt for knapp siden datteren ble født i desember.

LES OGSÅ: Kritisk til Linka-vraking

Gjennom høsten har Larvik-spilleren heller ikke vært på sitt aller beste, men hun har tatt stadig nye steg. 31 mål på fire Champions League-kamper er uansett klasse. Ingen i Håndball-Europa kan matche det.

Derfor er det svært overraskende at Thorir Hergeirsson velger EM-debutant Malin Aune i stedet for spilleren som for to år siden scoret 10 mål på 10 skudd i EM-finalen.

VG-saken om uttaket: Hergeirsson vraket fire OL-spillere

ANALYSE: VGs håndballreporter Jostein Overvik.

Noen vil mene at Hergeirsson nå har bommet på Linn-Kristin Riegelhuth Koren i to uttak i løpet av fem måneder.

Ryddesjauen til landslagssjefen er omfattende etter at de defensive manglene på mange måter ødela et mulig OL-gull i Brasil. Keeper Katrine Lunde og forsvarsekspertene Mari Molid og Ida Alstad hadde ikke noe godt mesterskap og blir satt på sidelinjen nå. Det er som ventet.

Løke gravid: – Målet er å komme tilbake

Uttaket av Silje Solberg som målvakt var selvsagt etter storspillet i Danmark i oktober. Kanskje burde hun også ha vært i OL-troppen. I tillegg henter Hergeirsson inn igjen Stine Skogrand, Marta Tomac og Vilde Ingstad fra VM-troppen sist vinter.

Pluss debutantene Silje Waade og Kjerstin Boge Solås. Sistnevnte en svært spennende 18-åring som på sikt kan bekle sentrale roller både i forsvar og angrep. Venstrehendte Waade er ikke hentet inn for å fylle angrepsroller, men den atletiske Byåsen-spilleren skal dekke opp for gravide Heidi Løke i forsvar.

Det blir ingen liten oppgave, men mulig for en spiller som imponerte i debuten for en måned siden.

Heidi Løke lar seg vanskeligere erstatte i angrep. Hun har i snitt vært verdens beste håndballspiller de siste årene og er navet det norske angrepsspillet dreier seg rundt. Det har fungert nært optimalt i både OL (bronse), VM (gull) og EM (gull).

Les den utrolige historien: Hannah spilte VM som mann, nektes som kvinne

Nå trenger motstanderne ikke lenger bekymre seg for om de gir bort en millimeter for mye til Løke. Det gir muligheter for å presse bakspillerne Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal og Veronica Kristiansen betydelig mer.

Heidi Løkes fravær kan naturligvis være forskjellen på gull og 5. plass i EM. Marit Malm Frafjord er en god og erfaren erstatter og Vilde Ingstad vil ta nye steg bak henne. Men det er uansett en stor forandring å miste Løke.

Nora Mørk har taklet det svært godt for Györ. Hun banket inn 11 mål mot den regjerende mesteren Bucuresti i den første Champions League-kampen etter at Løkes graviditet ble kjent. Strekspilleren Yvette Broch fulgte etter henne på toppscorerlisten.

Fikk du med deg? Camilla Herrem skadet på kjøkkenet: Kastet opp

Det forteller at angrepsspillet kan løses uansett av en spiller på Nora Mørks nivå. Kanskje kunne den notoriske målscoreren Linn-Kristin Riegelhuth Koren med 971 landslagsscoringer på samvittigheten, også ha betydd en klar forskjell i Sverige rett før jul.

Men det tror ikke Thorir Hergeirsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder