Mørk-kanon: – Det er bare å nyte

Håndballjentene lekte med Kroatia i EM

HELSINGBORG/OSLO (VG) (Norge-Kroatia 34-16) Thorir Hergeirsson varslet en knalltøff kamp. Men Kroatia ble sørgelig svake i møte med de norske håndballjentene.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Norge vant mot Romania sist, og fulgte opp med en minst like overbevisende forestilling mot Kroatia i kveld.

For det å vinne med 18 mål i et EM-sluttspill, er oppsiktsvekkende. Det er seks år siden Norge har gjort noe lignende. Da ble Ungarn knust med 34-13 på Lillehammer i en av Katrine Lundes aller beste landskamper.

– Når vi har sett de andre lagene her nede, så er vi ikke noen mindre favoritt enn før EM startet, konkluderer Geir Oustorp.

Blant banens giganter i kveld: Marit Malm Frafjord og Nora Mørk. Begge belønnes med en 8-er på VG-børsen. Førstvente scoret seks mål på seks skudd. Og minnet om Heidi Løke på sitt beste.

- Nei, det vil jeg ikke si. Jeg er meg selv. Jeg får mye å jobbe med og da er det min oppgave. Både Nora og Emilie (Hegh Arntzen) er flinke til å se meg. Vi hadde mye mer flyt i angrep enn mot Romania. Det ble mer rom inne på streken, sier Marit Malm Frafjord til VG.

VG-børsen: Uenig i vurderingene? Sett dine karakterer her.

Frode Kyvåg kalte forestillingen «propaganda-håndball». Men Malm Frafjord mener Norge fortsatt har en del å gå på:

TØFF BEHANLDING: Vilde Ingstad på streken. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Det er massevis å jobbe med for å nå helt til topps, men det var mye bra og det tar vi med oss.

Mørk-suser i krysset

Frafjord scoret på seks av seks, og skaffet to straffekast. Nora Mørk hamret inn fem mål, men holdt tempoet oppe - og strødde om seg med målgivende pasninger.

Tjener fett: Herrem sparer til huskjøp

Et høydepunkt i kveld: Et vanvittig håndleddskudd av nettopp Nora Mørk etter 18 minutter. Györ-spilleren sto nærmest stille idet hun hamret ballen opp i krysset fra ni meter.

– Jeg skyter mye underarm opp på trening, men det er ikke så ofte det går i kamp, sier Nora Mørk til VG.

– Det var… meget fint! Alle så ekstra på henne da. Hun var ganske fornøyd selv også, smiler Stine Bredal Oftedal.

– Estetisk. Vakkert! beskrev landslagssjef Thorir Hergeirsson overfor VGs journalist i Sverige.

– Det var veldig bra. Jeg er veldig fornøyd med det. Jeg tar det med meg, sier Mørk til VG. Men hun aner ikke hvor hardt hun skyter. Mørk tviler på om hun skyter like hardt som Katja Nyberg i velmaktsdagene – før skulderskadene tok henne. Nyberg ble målt til 104 km/t på beynnelsen av 2000-tallet.

Også i TV 3s studio var man over seg av begeistring:

– Dette er det bare å nyte. Det håndleddet, rett i krysset. Det er ikke mange kvinnelige spillere som gjør det etter henne, sier Isabel Blanco.

– Det håndleddet går på kulelager! istemte Kyvåg.

VG+: De er håndball-EMs største stjerner (krever innlogging)

Saken fortsetter under bilde-spesialen!

Solid

Norge kom litt skjevt ut i onsdagens oppgjør. Kroatia hadde iniativet og ledet inntil førsteomgangen var halvspilt.

Da skjedde det noe: Kari Aalvik Grimsbø, som hadde sluppet inn fem skudd på rad, noterte seg endelig for redninger. Stine Bredal Oftedal, som åpnet famlende, scoret plutselig tre ganger på rad.

18 år og EM-klar: Kjerstin er Norges yngste i EM noensinne

FIKK SPILLETID: 18 år gamle Kjerstin Boge Solås, her med Nora Mørk i andreomgangen mot Kroatia. Foto: Bjørn S. Delebekk.

I tillegg var Nora Mørk, Amanda Kurtovic og Veronica Kristiansen jevnt over gode fremover på banen.

– Det er tempo, vekslingene og variasjonen som jeg elsker! Dette gir oss en dimmensjon som de andre ikke har, oppsummerte TV 3-ekspert Frode Kyvåg ved halvspilt kamp.

Da ledet Norge med seks mål, og alt så ganske så lyst ut i Helsingborg.

Det var i praksis «game over». For de norske håndballjentene spilte med et tempo Kroatia var sjanseløse på å følge. Andreomgangen ble i praksis en god treningsøkt der Thorir Hergeirsson kunne teste ut forskjellige varianter i begge enden av banen.

– Jeg hadde håpet at det var litt mer trøkk (fra Kroatia) på en måte. Men det ble jo ikke det, ler Camilla Herrem overfor VG.

– Jeg er veldig godt fornøyd med at vi bare slapp inn 16 mål mot Kroatia. Vi byttet mye, men holdt nivået oppe. Det er jeg skikkelig stolt over at vi klarer, legger hun til.

Allerede ti minutter ut i andreomgangen ledet Norge med ti mål.Til slutt ble det 18-målsseier.

– Kroatia er et av de svakere lagene i mesterskapet, men vi tar dette med oss videre, sier Thorir Hergeirsson.

Han var mest fornøyd med forsvars- og målvaktspill onsdag kveld.

Om to dager venter Russland på andre banehalvdel.

PS! Norge vant den første kampen, mot Romania med to mål. Rumenerne svarte med å slå Russland i en annen kamp onsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder