UT AV SKAPET: Are Grongstad fikk mye oppmerksomhet da han sto fram som homofil, noe som tappet ham for energi. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG.
UT AV SKAPET: Are Grongstad fikk mye oppmerksomhet da han sto fram som homofil, noe som tappet ham for energi. Foto: Alf Øystein Støtvig, VG.

Homofile Are Grongstad sto fram: - Ikke gjør som meg

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
HÅNDBALL

(VG Nett) Are Grongstad (22) sto fram som homofil topphåndballspiller for to år siden. Nå advarer han unge idrettsutøvere mot å bli homofile talsmenn.

Den daværende Elverumspilleren fortalte om legningen sin til hele Norge, men innser nå at han ikke så rekkevidden av det å stå fram, ifølge NRK Hedmark og Oppland.

- Hvis jeg hadde visst det jeg vet i dag, hadde jeg ikke gjort det på den måten. Hvis man driver med toppidrett og er ung, så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å stå fram slik jeg gjorde, sier han til nettstedet.

Han understreker at han ikke angrer på at han kom ut av skapet, men måten det skjedde på.

Hva tenker du om at Are Grongstad ikke vil anbefale andre å stå fram som unge, homofile idrettsutøvere etter det han har opplevd?Si din mening i protokollen!

Angrer ingenting

Overfor VG Nett sier han at han ikke angrer noe, fordi det har gitt ham nyttige erfaringer.

- Det å stå fram som ung, homofil idrettsutøver gir deg masse unødvendige byrder. Man får fokus på mye annet enn det som er viktig. Det er det jeg prøver å få fram, sier Grongstad.

I 2008 sto han fram som homofil - som en av svært få mannlige toppidrettsutøvere. Først overfor lagkameratene i håndballklubben - deretter for hele Norge.

Les også:Are kom ut av skapet - VG Nett om norske helter

Selv omtaler han opplevelsen som å sjonglere mange baller på en gang. Det endte med at han ikke klarte å holde alle i lufta, og da var det vanskelig å få ballene opp igjen.

- På hvilken måte påvirket det deg på det personlige plan?

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. Jeg synes det har vært en viktig sak, og jeg har jo gjort det frivillig, svarer han.

Saken fortsetter under bildet!

Tok mye energi

- Er du redd for at din anbefaling skal gjøre terskelen enda høyere for andre som vurderer å stå fram som homofile?

- Jeg sier ikke at de ikke skal stå fram, jeg sier det er lurt å vente til du er mer etablert. Det er dumt å ødelegge fokuset med å ta personlige valg. Jeg synes det er viktigere å ta det en annen gang, når det passer seg, sier han.

22-åringen spiller nå håndball i 1.-divisjonsklubben Nøtterøy. Selv tror han valget om å stå fram har påvirket karrieren.

- Det har absolutt hatt noe å si. Det tok mye energi fra det jeg ville drive med. Det har vært stor ståhei i to år. Og hadde jeg ikke synes det hadde påvirket karrieren, hadde jeg ikke frarådet andre å stå fram, sier han.

Les også:Mange er redde for å gjøre som Sturla

Forventet ikke å bli talsmann

Han tror forskjellen på å komme ut av skapet i landsdekkende medier og i det stille er stor.

- Hadde jeg kun stått fram for laget, hadde det ikke vært noen stor greie. Men medieoppmerksomheten var ganske stor, og det er på en måte den man må passe seg for. Du føler at alle ser på deg, de visste hvem jeg var og at jeg var homo, sier Grongstad til VG Nett.

Han synes imidlertid det er vanskelig å svare på om medietrykket førte til at legningen ble altoppslukende.

- Det var mye fokus på det å være homo, og jeg fikk mange roller som jeg ikke trodde jeg ville få. Jeg ble en talsmann for homofile, og det var ikke en rolle jeg forventet. Og da jeg først fikk rollen, var det naturlig at jeg sa noe for de homofile. Men det er en rolle som er vanskelig å kombinere med det å satse fullt på idrett, sier 22-åringen.

Ikke overrasket

Karen Pinholt i Landsforeningen for lesbiske og homofile omtaler det som trist at Grongstad ikke vil anbefale andre, unge idrettsutøvere å stå frem i offentligheten.

- Men det overrasker meg ikke, sier hun til VG Nett.

- Hvorfor ikke?

- Fordi man blir så selvlysende når man står frem. Man blir selvlysende som homo, og ikke som den idrettsutøveren eller kollegaen man er. Alle skal snakke med deg om denne ene saken.

Saken fortsetter under bildet!


- Det er trist at han opplever dette så sterkt at han advarer andre. Are har tatt et veldig stort ansvar. Jeg er svært takknemmelig for at han har gjort det, og det tror jeg mange andre også er, siden han har lettet presset på mange.

Pinholt understreker likevel at hun ikke vil gi andre homofile råd om hvorvidt de skal stå frem eller ikke:

- Å stå frem er et personlig valg som den enkelte gjør. Man bør være bevisst på hvor stor oppmerksomhet det gir, og hvor selvlysende man blir. Samtidig er det eneste som kan gjøre situasjonen lettere, at nettopp andre står frem.

Ikke forgjeves

- Har det vært noen bedring innen idretten de siste årene?

- Ja, det føler jeg. Nå er det mulig å prate om det. Idretten har hatt et eget prosjekt «Med idretten mot homohets». Men det er likevel åpenbart at idretten likevel har et problem når så få føler at de kan stå frem. Og det bør idretten bør ta enda mer på alvor.

Pinholt er overbevist om at Grongstads åpenhet ikke har vært forgjeves:

- Jeg håper han husker det, selv om det kan føles tøft innimellom. Are tok en beslutning som har betydd mye for mange idrettsutøvere, sier hun til VG Nett.