MATCHHELT: Målvakt Tess Wester sto en kjempekamp og ble kåret til banens beste da Nederland slo Romania. Foto: Bjørn S. Delebekk

Nederland slo Romania: Semifinale-håpet gikk på en stygg smell

NANCY (VG) (Nederland-Romania 29–24/Ungarn-Tyskland 26–25) Nederland fikk sin beste spiller skadet, men vant likevel en klokkeklar seier over Romania. Dermed blir Norges vei til semifinalen enda vanskeligere.

– Jeg orker ikke å tenke på det en gang, sa Veronica Kristiansen før kampen da VG spurte hvordan hun ville reagere på nederlandsk seier i nøkkelmatchen i Nancy. De norske jentene hadde pressetreff før kampen og var i treningshallen da det gikk akkurat slik det ikke skulle.

les også

Slik forklarer Thorir Hergeirsson eksplosjonen

– Om det holder, eller ikke, får tiden vise. Så lenge det er håp, beholder vi troen. Uansett skal vi forsøke å plassere oss høyest mulig i EM, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson i en uttalelse sendt ut via NTB.

VG gjør oppmerksom på at utfallet av de fem siste kampene kan gi mange varianter av en slutt-tabell som både kan føre Norge til semfinalen og ikke. Her er en av veiene som kan sende Norge videre til sluttkampene i Paris.

1. Norge må uansett slå både Nederland (tirsdag) og Spania (onsdag).

2. Romania må ikke ta mer enn et poeng mot Spania (tirsdag) og Ungarn (onsdag).

3. Nederland må slå eller spille uavgjort mot Tyskland onsdag. I så fall vil også tyskerne være utslått. Hvis det motsatte skjer og tre nasjoner - Norge, Nederland og Tyskland - ender på seks poeng vil tyskerne vinne den innbyrdes tabellen på grunn at de i tilfelle har slått begge nasjoner. (VG har tidligere meldt at den innbyrdes målforskjellen er avgjørende om Norge, Nederland og Tyskland ender på seks poeng. Dette er ikke riktig)

Men én ting plager de nederlandske spillerne:

4. Det finnes en mikroskopisk mulighet for at fem lag ender på seks poeng. Noe slikt har ikke skjedd før. I tilfelle avgjør innbyrdes kamper og målforskjell mellom Nederland, Romania, Ungarn, Tyskland og Norge.

les også

Ungarn-sjefen ber om flere avblåsninger mot Stine Bredal Oftedal

Noémi Háfra og Ungarn gjorde sin del av jobben for Norge. De reiste seg etter kjempesmellen fredag. 20-åringen Hafra avgjorde dramaet mot Tyskland ved å score 26–25-målet i siste sekund. Da lød det jubelrop på det norske spillerhotellet.

– Vi måtte juble. Vi fulgte med med på liveoppdateringene på mobilen og trodde først det hadde blitt uavgjort, sier Veronica Kristiansen.

Etter bare åtte minutter av den neste EM-kampen måtte Nederlands beste spiller, playmakeren Nycke Groot, ut med det som så ut til å være en hjernerystelse. Hun kom aldri tilbake i kampen og nå er spørsmålet om hun kan spille mot Norge tirsdag.

– Vi vet ikke hvor alvorlig det er, sier Nederland-trener Helle Thomsen til VG.

Men lagvenninnene fortsatte å håndtere Romania godt selv om de mistet Györ-profilen som scoret to av de tre første målene.

les også

Heidi Løke hyllet etter seieren: Jublet til sønnene fra banen

Cristina Neagu var slettes ikke god i den første omgangen. Den rumenske storstjernen bommet på fem skudd, gjorde flere personlige feil og trøblet i forsvar. Dermed ledet Nederland 11–10 ved pause.

Nederland-keeper Tess Wester fortsatte storspillet og etter 38 minutter ledet de med fem mål. Estavana Polman traff med skuddarmen og det begynte å se mørkt ut for Norge. Etter 41 minutter ledet Nederland hele 19–13.

– Vi møtte de norske jentene lørdag og de var i et godt humør. Vi har aldri slått Norge. Så det blir en tøff kamp, sier Wester foran tirsdagens kamp.

– Forsvaret vårt var tigre og vi var gode fremover også, mener Polmann som endte på fem scoringer.

Resten av kampen gikk glatt. Nederland som de ville. Til de norske håndballjentenes fortvilelse.

– Vi holder fokus på det vi kan gjøre noe med, nemlig å forsøke å vinne de to neste kampene. Hele gjengen er innstilt på å vise vårt beste mot Nederland og Spania, sier Hergeirsson.

Nycke Groot ble skadet i en kollisjon med en lagvenninne:

Nederland har vunnet fire strake EM-kamper etter at den svært viktige strekspilleren Yvette Broch la opp rett før sesongstart. De overrasket også den hollandske landslagssjefen.

– Kjemperespekt til jentene. Vi visste EM ville bli vanskelig. Men vi har tatt en kamp av gangen og aldri vært så rolige i et mesterskap. Vi vet fortsatt at vi kan ryke ut av EM. Men det vil vi leve godt med, sier Helle Thomsen.

Hun trener til daglig Molde i eliteserien. På Nederlands laglederbenk har hun med seg Larviks keepertrener Lene Rantala.

les også

Dette må du tåle, Thorir!

– Norge har et kjempebra lag. Så det blir en vanskelig oppgave. Jeg har sett alle Norges kamper. De har også hatt sine utfordringer. Media har gått hardt på dem, men jeg synes Norge fortjener respekt, sier Helle Thomsen.

– Hvem ender i semifinalen?

– Jeg håper jo det blir oss. Men jeg har ikke oversikt over de andre lagene, svarer Thomsen som rett før VM skrev ny kontrakt med Molde til sommeren 2020. Klubben mottar stor støtte fra milliardær Kjell Inge Røkke.

– Jeg elsker Norge, sier den danske treneren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder