Håndballjentenes evige generasjonsskifte

Bredal Oftedal: – Viktig å komme inn tidlig

MANGE BORTE: Bare syv av VM-vinner for fire år siden spiller årets VM. Foran fra venstre: Kari Aalvik Grimsbø, Kristine Lunde-Borgersen, Tonje Nøstvold, Katrine Lunde, Karoline Dyhre Breivang, Marit Malm Frafjord og Camilla Herrem. Midten fra venstre: Stine Bredal Oftedal, Kari-Mette Johansen, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Mari Molid. Bak fra venstre: Karoline Næss (reserve), Amanda Kurtovic, Linn Jørum Sulland, Gøril Snorroeggen, Heidi Løke og Ida Alstad. Foto: Grafikk: Kenneth Lauveng ,

Sjekk: Så mange VM-vinnere har forsvunnet

FREDERIKSHAVN (VG) Over halvparten av laget som vant VM-gull for fire år siden er borte. Håndballjentenes generasjonsskifte skjer kontinuerlig og Stine Bredal Oftedal (24) mener det er en soleklar suksessfaktor.

 • Jostein Overvik
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

– For meg var det viktig å bli tatt inn tidlig og få smake på hva et mesterskap var for noe. Det skjedde «smooth», poengterer Norges kaptein.

OVERRASKENDE UTTAK: Stine Bredal Oftedal vant sommeren 2010 junior-VM med Norge og kom på turneringens All Star Team. Tre måneder senere ble hun overraskelsen i Thorir Hergeirsson EM-uttak. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Auda! Forsvarssjefen skadet

Hun er selv et kroneksempel på Thorir Hergeirssons fornyingspolitikk og var himmelfallen da hun var den store overraskelsen i landslagssjefens EM-uttak i 2010. Den nåværende kapteinen spilte heller ikke mye i debuten.

Da Norge tapte åpningskampen for Tyskland i Brasil i 2011 ble hun satset mer på. Men Oftedal skuffet. Akkurat som de to andre VM-debutantene, Mari Molid og Amanda Kurtovic mot kveldens motstander i åttedelsfinalen.

– Det eneste jeg husker fra den kampen var jeg hoppet inn fra død vinkel på høyrekanten og skjøt Clara Woltering i hånden. Jeg var ikke nærheten av å score, sier Kurtovic.

I kveld møtes de igjen. Norges analysesjef Wenche Halvorsen forklarte i går pressen at tyskerne har vært gjennom et stort generasjonsskifte siden 2011.

Nora Mørk vil huggtennene mot Tyskland

Det forklarer kanskje hvorfor verdens største håndballnasjon bare har blitt mellom nummer syv og 10 i EM og VM etter den tid. Bare keeper Woltering og Anna Loerper er igjen fra VM-laget i 2011 (som falt helt sammen etter den sensasjonelle seieren over Norge og ble nummer 17).

Men Norges generasjonsskifte har vært nesten like stort. I tillegg til Oftedal, Molid, og Kurtovic er det bare Heidi Løke, Linn Jørum Sulland, Camilla Herrem og Kari Aalvik Grimsbø som opplevde 2011-suksessen i São Paulo og Santos.

Resten av laget er fornyet. Faktisk er bare 10 av de 17 jentene som vant EM-gullet for Norge i Budapest for ett år siden er med på laget i Frederikshavn.

– Heidi (Løke) og jeg snakket faktisk nettopp om det. Vi er jo også bare fem på dagens lag som var med i London-OL. Det er jo ikke mange, sier Grimsbø. Nesten en tredjedel av OL-vinnerne mangler i årets VM.

– Vi har klare rammer for hvordan dette laget skal fungere. Både når det gjelder spill og andre ting. Dermed går skiftene litt av seg selv. Jeg synes vi er gode til å få nye spillere inn i laget. Vi ser ikke hver andre som konkurrenter i det hele tatt, men er opptatt av hva som skal til for å få landslaget til å fungere, forklarer keeperen.

Grimsbø mesterskapsdebuterte selv under EM i 2006. Hun er den eneste som er igjen fra laget som vant gull i Stockholm. Og hun er den eneste på årets VM-lag som opplevde OL-gullet i Beijing.

Det er ikke mer enn syv år siden. Men Norge har skiftet ut 13 av 14 spillere siden 2008.

Amanda Kurtovic var Norges yngste spiller da det neste OL-gullet ble sikret. 21 år gammel opplevde hun både VM- og OL-suksess i noen hektiske måneder før karrieren nesten ble lagt i grus av en alvorlig skulderskade.

Først nå er hun tilbake.

Blir gullveien slik? Tyskland - Montenegro - Brasil - Russland

Kurtovic husker godt at hun fikk litt «oppdragelse» av de mer erfarne jentene.

– Jeg kom jo inn på et lag med stjerner som Breivang, Lunde-Borgersen og Snorroeggen. Hvis jeg sa noe feil, så fikk jeg høre det. Jeg fokuserte på å være ydmyk og lojal og ble veldig godt tatt vare på. Vi ble en liten familie sammen i VM.

VM i Brasil endte med en helt voldsom VM-finale, der Frankrike ble slått med hele 32–24 etter at debutant Kurtovic hadde bidratt med fire mål.

I Danmark er det Marta Tomac, Stine Skogrand og Vilde Ingstad som er VM-debutanter. Og dermed er årets bidrag til Hergeirssons evige fornyelse av laget.

– Vi må alltid tenke på både kort og lang sikt, har landslagssjefen sagt ved mange anledninger.

PS: Tyskland var egentlig kvalifisert for VM etter å ha tapt for Russland i playoff i juni. Tyskerne kom til VM på «wild card» fra IHF. Men har bare beholdt syv av de 16 spillerne som tapte den avgjørende kampen for russerne i fjerntliggende Astrakhan ved Det kaspiske hav.

Les også

 1. Auda! Norges «forsvarssjef» skadet før Tyskland-møtet

  FREDERIKSHAVN (VG) Landslagstrener Thorir Hergeirsson (51) vet ikke om han kan bruke Mari Molid (25) i åttedelsfinalen…
 2. Hergeirsson kaller henne Norges nye «hærfører»: Mari Molid: – Jeg har slitt med selvtilliten

  FREDERIKSHAVN (VG) I VM sprudler hun. Mari Molid (25) er Norges nye hærfører i forsvar og scorer på hvert eneste skudd.
 3. Mørk om møtet med Tyskland: – Vi må frem med huggtennene!

  FREDERIKSHAVN (VG) Nora Mørk (24) advarer de fysisk robuste tyskerne om at hun har tenkt til å bite fra seg i søndagens…
 4. Etter den herlige «dobbeltseieren» over Spania: Slik kan Norges gullvei bli i VM

  FREDERIKSHAVN (VG) (Norge-Spania 29-26) En stor seier. Ikke bare over Spania. Men også for den videre veien i VM.
 5. Kaptein Bredal Oftedal: – Jeg er litt forbannet

  FREDERIKSHAVN (VG) (Norge-Spania 29-26) Norge møter Tyskland i søndagens åttedelsfinale etter å ha slått Spania med…
 6. Løke ble hissig: – Se på skjermen!

  FREDERIKSHAVN (VG) Her blir Heidi Løke hissig etter ufint spill av Valentina Ardean Elisei, og «gir» motstanderen to…

Mer om

 1. Norsk håndball
 2. Håndball-VM

Flere artikler

 1. Nesten hele Norge har knust Romania

 2. Stine Bredal Oftedal: – Jeg blir oppgitt over meg selv

 3. Singel-kapteinen kikker etter kjekke typer i OL: Stine Bredal Oftedal: – Jeg er forlovet med håndballen

 4. Viser til at gull-VM i 2011 åpnet med tap: Nora Mørk: – Jeg er ikke bekymret

 5. Kaptein Bredal Oftedal: – Jeg er litt forbannet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder