BLODEKSPERT: Michael Ashenden er en av to eksperter som mener å kunne påvise mistenkelige blodverdier hos over 800 friidrettsutøvere i tidsrommet 2001 til 2012. Bildet er fra en konferanse - Play The Game - i København 2007. Foto:Niels Nyholm,

Blod-eksperter krangler om doping-bevis

- Vi har brukt de samme metodene som IAAF

- Preget av forvirring og sensasjonsmakeri

Dopingekspertene krangler nærmest så blodet flyter om «sannheten» i forbindelse lekkede data som kan tyde på at flere hundre av verdens beste friidrettsutøvere har avgitt mistenkelige prøver.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det tyske TV-selskapet ARD/WDR og den britiske avisen Sunday Times har engasjert to av verdens ledende eksperter på bloddoping til å analysere over 12.000 blodprøver - fra 5.000 friidrettsutøvere - avgitt i tidsrommet 2001 til 2012.

Dataene er lekket fra det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). ARD/WDR og Sunday Times publiserte tallene i en dokumentar og på trykk sist søndag. De to medienes eksperter, Michael Ashenden og Robin Parisotto, hevder at 800 utøvere har levert mistenkelige prøver i denne perioden.

Bakgrunn: 800 mistenkelige prøver

En tredjedel av medaljene fra utholdenhetsøvelser fra VM og OL mellom 2001 og 2012, er angivelig vunnet av utøvere som hadde mistenkelige testresultater.

Tar snarveier

Tirsdag slo IAAF tilbake mot påstandene.

I en lang utredning (som du kan lese her) ble de - og Ashenden og Parisotto - så å si gjort til latter. Ved hjelp av en av IAAFs engasjerte eksperter, professor Guiseppe d'Onofrio. Han skal være ekspert på det omtalte blodpasset, innført i 2008 av det internasjonale sykkelforbundet UCI - og året etter at IAAF.

Michael Ashenden har forøvrig vært engasjert av UCI som ekspert på bloddoping. Robin Parisotto har vært med å utvikle test og analysemetode for avdekking av EPO-bruk i idretten.

IAAF og Guiseppe d'Onofrio mener at Ashenden og Parisottos påstander er preget av sensasjonsmakeri og forvirring. Guiseppe d'Onofrio skriver i IAAF-tilsvaret at han «avskyr» offentlige kommentarer fra kolleger som gjelder data innhentet utenfor WADAs (det internasjonale antidopingbyrået) regelverk.

Han knytter kollegene Ashenden og Parisotto til karakteristikker som snarveier, lettvintheter og sensasjonsmakeri.

- Krigserklæring

På toppen av det hele gikk Sebastian Coe, visepresident i IAAF og favoritt til å vinne presidentvalget 19. august, ut med knallhard kritikk av påstandene om «mistenkelige» blodprøver.

Den gamle mellomdistansekongen og Bislett-helten mener «det er en krigserklæring mot sporten min».

- Det er ingenting i vår historie med kompetente og uavhengige dopingtester som rettferdiggjør et slikt angrep. Vi må ikke gjemme oss. Vi må komme ut og slåss, sier han i et intervju med nyhetsbyrået AP tirsdag.

BISLETT-HELT: Sebastian Coe mimrer i forbindelse med et Bislett-besøk for tre år siden. Nå går han til krig mot eksperter som hevder at friidretten har vært søkklastet med bloddoping. Foto: Helge Mikalsen,VG

IAAF mener at en stor del av de 12.000 blodprøvene ikke kan brukes som bevis for mistanke om doping. De er innhentet før 2009, altså før IAAF fikk på plass - godkjent - sitt blodpass/biologiske pass.

ARD og Sunday Times sine eksperter, Ashenden og Parisotto, mener i en pressemelding 5. august (i dag, onsdag) at de har fulgt samme prosedyrer og standarder som IAAF.

Juventus-saken

Punkt for punkt påviser de angivelig at det de har gjort ikke avviker fra det som det internasjonale friidrettsforbundet har gjort og gjør i jakten på juksemakere - i dette tilfellet blod og utholdenhetsjuksere.

De to bruker blant annet dette tidligere intervjuet med IAAFs talsmann Nick Davies i magasinet Let's Run som bekreftelse på at blodprøver og verdier fra før 2009 er brukt - av IAAF - til å komme til bunns i dopingsaker.

Ashenden og Parisotto påpeker også at kollega Guiseppe d'Onofrio selv har brukt såkalt rådata til å «konkludere» med at han var «praktisk talt» sikker på at fotballaget Juventus hadde brukt EPO (i forbindelse med en razzia mot klubben i 1998).

Vis frem dop-data!

- Til slutt merker vi oss IAAFs bekreftelse på at databasen (som blodverdeiene til ARD/Sunday Times stammer fra) ikke er «et hemmelig eller skjult på noen som helst måte» og at IAAF ser frem mot å legge dette frem for den uavhengige kommisjonen (til WADA, det internasjonale antidopingbyrået), skriver Michael Ashenden og Robin Parisotto i dagens tilsvar.

- Vi oppfordrer derfor IAAF til å fortelle publikum at de umiddelbart vil dele hele databasen med Dick Pounds uavhengige gjennomgang, tilføyer bloddopingekspertene.

Kanadieren Dick Pound var WADAs første sjef. Han leder nå den uavhengige kommisjonen Ashenden og Parisotto refererer til. Pound er blant annet kjent som en sterk kritiker av det internasjonale friidrettsforbundet og dets dopinghistorikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder