DOPINGTRØBBEL: Trener Viacheslav Kirilenko ledet Russland i junior-VM. Her er han lagleder for Russlands kvinnelandslag i en kamp mot Norge i Skedsmohallen for ni år siden. Foto: Tore Kristiansen VG

Tre russiske håndballspillere dopingtatt: – Tragisk

Russland slo Norge og tok sølv i sommerens junior-EM i kvinnehåndball. Nå er tre av de russiske spillerne tatt i doping. Ettersom skandalen gjelder mer enn to spillere kan også laget og det russiske håndballforbundet også bli straffet.

Artikkelen er over to år gammel

En av spillerne testet positivt i hovedrunden av mesterskapet i Slovenia, mens to nye spillere røk i finalerunden. Russland satte de norske jentene på plass med 23-15 i åpningskampen av EM i juli. Norge ble til slutt nummer syv.

Fra OL i fjor: – Selvfølgelig er det doping i russisk håndball

– Det er tragisk om disse opplysningene stemmer. Det er jo ikke bra at så unge spillere er involvert. Tre dopingsaker er tre for mye. Dumt for sporten, fastslår den norske landslagstreneren Mia Hermansson Högdahl til VG.

Det europeiske håndballforbundet EHF bekrefter at de tre spillerne heter Antonina Skorobogatchenko, Maria Duvakina og Mariia Dudina.

EM-SPILLER: Antonina Skorobogatchenko er en av de tre russerne som er tatt for doping. Her er hun mot Romanias Eliza Lulia Buceschi under senior-EM i fjor. Der møtte den talentfulle 18-åringen fra Kuban Krasnodar også Norge. Foto: Jonathan Nackstrand AFP

Ifølge SVT handler det om meldonium, som mange russiske utøvere ble tatt for etter at hjertemedisinen kom på forbudslisten 1. januar 2016. Svenskene viser til det russiske håndballforbundets hjemmeside, men russerne skal selv benekte at det handler om meldonuim.

Men dette blir nå slått fast av EHF at alle tre suspendert på grunn av den opprinnelige hjertemedisinen.

– Russiske håndballspillere har aldri brukt ulovlige midler. Vi ble sjokkert da vi fikk denne nyheten, sier Lev Voronin, direktør i RHF ifølge Gazeta.ru.
Det russiske håndballforbundet samarbeider med det europeiske forbundet EHF og håndballpresident Sergej Sjisjkarjov har selv tatt kontrollen. Den nye dopingsaken har tydeligvis høy prioritet i et Russland som er knallhardt presset etter McLaren-rapporten påviste statsstyrt doping i verdens største land.

EM-uttaket: Camilla Herrem blir utfordret på venstrekanten

Det foregår en intern gransking som koordineres av sportsministeriet og visestatsminister Vitalij Mutko.

– En menneskelig feil kan være årsaken til de positive dopingprøvene, sier Mutko til R-sport.

OVERRASKET: Camilla Herrem (til venstre) og Mia Hermansson Högdahl på tirsdagens pressekonferanse i Norges Håndballforbund. Begge er overrasket over den russiske dopingsaken i håndball. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Det russiske håndballforbundet undersøker nå om det er en bevisst handling eller provokasjon. De understreker at det ifølge WADA-koden er forbudt å offentliggjøre navn inntil hele prosedyren er gjennomført.

Det russiske juniorlaget trenes av Viacheslav Kirilenko. Han er relativt godt kjent i internasjonal håndball. Kirilenko ledet det russiske kvinnelandslaget i Jevgenij Treifolvs sykefravær for noen år siden. Han har som juniortrener løftet frem den nye russiske generasjonen med spillere som Anna Vjakhireva and Daria Dmitrieva.

Camilla Herrem bommet på det avgjørende skuddet da Vjakhireva & co. slo Norge i OL-semifinalen i fjor. Russland et i hjemlandet svært populært gull i Rio.

Har du lest denne? Derfor sto Løke over første seriekamp

– Jeg har fått mange spørsmål, men jeg har aldri hørt om doping i håndball. Jeg har aldri hatt noen mistanker mot russerne, sier Herrem til VG.

McLaren-rapporten avslørte at Russland har skjult til sammen syv positive dopingprøver i håndball fra 2012 til 2015 ved testlaboratoriet i Moskva. Dette blir koblet til den avslørte russiske statsdopingen der til sammen 643 dopingtilfeller er blitt skjøvet under teppet.

– Selvfølgelig er det doping i russisk håndball. Dette er en sport hvor man kan tjene på en del snarveier. Det er hevet over enhver tvil, sa Randi Gustad til VG under Rio-OL. TV 2s håndballekspert satt i Antidoping Norges styre i syv år frem til 2016.

Det russiske kvinnelandslaget har tidligere hatt en kjent dopingsak. Svetlana Smirnova ble tatt for nandrolon under VM i Norge i 1999.

Mia Hermansson Högdahl har vanskeligheter med å tro at russerne er felt av en tilfeldighet med hele tre spillere involvert. Men vil ikke uttale seg om hun tror denne saken handler om systematisk doping.

Ros til Hegh Arntzen: – Et av Europas største talenter

Hun mener det norske landslaget uansett ikke skal havne i en dopingsak. Högdahl opplyser at alle de 32 spillerne som tirsdag ble tatt ut på A- og rekruttlandslaget har gjennomført Antidoping Norges program «Ren Utøver». Therese Johaug har beklaget at hun ikke hadde gjennomført kurset før hun havnet i dopingsaken.

– Vi må ha kontroll på alle utøverne helt ned til de yngste landslagene som drar ut i mesterskap, mener Högdahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder