DRØMMEJOBBEN: Christian Berge har hatt en lang vei til toppen, men har nå kapret drømmejobben som norsk landslagssjef for herrelandslaget i håndball. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
DRØMMEJOBBEN: Christian Berge har hatt en lang vei til toppen, men har nå kapret drømmejobben som norsk landslagssjef for herrelandslaget i håndball. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Landslagssjef Berge: - Ville ikke vært foruten kreftsykdommen

Fikk lymfekreft som aktiv spiller

HÅNDBALL

Alltid drømt om landslaget

Det har vært en lang og tøff vei til drømmejobben for Christian Berge (40). Men kreftsykdommen ville han ikke vært foruten.

  • Steffen Stenersen
Publisert:

Det var en tydelig ukomfortabel 40-åring som møtte pressen fredag formiddag. Mediehus fra hele landet var interessert i å få en bit av den nye landslagssjefen til håndballgutta.

Som han sier selv, så har han vært gjennom litt av hvert. En lang håndballkarriere, både som spiller og trener, gjør at Christian Berge føler han er godt rustet til å ta på seg den tøffeste jobben i håndball-Norge.

- Jeg har vært gjennom noen tøffe kamper, og jeg har lært veldig mye av det, sier hovedpersonen selv til VG.

Fikk lymfekreft

De tøffe kampene han snakker om er ikke de 63 landskampene han har for det norske landslaget. Ei heller alle kampene han har trent Elverum Håndball i siden han tok over i 2008.

I 2004 kom sjokkbeskjeden. Den daværende landslags- og Flensburgspilleren oppdaget noen kuler på halsen, og ble i oktober diagnostisert med lymfekreft.

Trønderen fikk øyeblikkelig strålebehandling. På nyåret 2005 var han på håndballbanen igjen, og alt så ut til å gå etter planen. Syv uker senere kom tilbakefallet.

- Jeg ble litt skremt, litt redd, da jeg oppdaget at kulene var tilbake for en måned siden. Nå har det gått noen uker, og jeg har rukket å la det synke. Samtidig vet jeg at jeg skal bli frisk, sa Berge til VG i mars 2005.

Allerede da var han klar på at han skulle tilbake på parketten.

- Jeg skal tilbake i håndballmiljøet. Om ikke som spiller på toppnivå, så kanskje som trener. Det blir viktig å ha et mål å se frem mot når behandlingen starter, sa han.

Drømmejobben

Og tilbake kom han. I 2008 tok han over Elverum Håndball. Forrige sesong tok klubben sitt første seriegull.

Siste februardag i 2014 står han klar til å ta over drømmejobben. Som ny landslagssjef for håndballherrene tar han over etter svenske Robert Hedin, som forrige uke valgte å gå av.

- Jeg ville ikke vært foruten sykdommen. Klart, det er ikke lett når du står midt oppe i det, men jeg har skaffet meg en del erfaringer på det. Det jeg har lært av å være i den situasjonen har gjort meg godt, både som menneske og trener. Man prioriterer litt annerledes, sier Berge.

Som aktiv spilte han blant annet for Viking og Aarhus, og mellom 1998 og 2006 spilte han seg til legendestatus i tyske Flensburg-Handewitt.

Christian Berge spiser håndball til frokost. Til VG sier han at han ikke kunne tenkt seg å holde på med noe annet, og at jobben har trer inn i nå er drømmejobben.

- Jeg elsker å være sammen med mennesker som drives av å bli bedre. Jeg kjenner det kribler etter å starte i denne jobben.

Detaljorientert

Han får skryt av sine nye arbeidskolleger.

- Christian har opplevd mye, og stått fjellstøtt. Han har gode holdninger og sunne verdier, og er veldig tydelig i sin filosofi, skryter generalsekretær Erik Langerud i NHF.

- Han er veldig detaljorientert, og det tror jeg gjør den store forskjellen i lengden, sier stortalentet Sander Sagosen (18), som av Berge spås å være en internasjonal toppspiller om et par år.

Berge skal frem til sommeren jobbe delt mellom Elverum Håndball og landslaget. Det hele ender i to knalltøffe kvalifiseringskamper til VM i Qatar i 2015. Motstander er Østerrike.

- Om fire, fem - kanskje seks år - så er dette landslaget med og kjemper i verdenstoppen, det er jeg ikke i tvil om, sier Christian Berge.

Om han fortsatt er sjef da, vites ikke. Han ser på den korte kontrakten frem til sommeren som en slags test på om landslagsjobben ligger for han.

Men mediepresset klarer han seg fint uten.

- Det pleier ikke å være så mye i Elverum. Jeg håper det roer seg litt etter hvert, sier 40-åringen.

Her kan du lese mer om