TRIUMFENS BRØL: Landslagssjef Christian Berge jublet like vilt som Harald Reinkind og spillerne etter at Polen var slått. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kommentar

Tidenes prestasjon. Det er bare å gratulere

KRAKOW (VG) Herrelandslaget i håndball har spilt 1147 kamper siden 1947. I kveld kom deres største prestasjon. Christian Berge kan løfte Norge inn i medaljekampen for aller første gang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dimensjonene var historiske over prestasjonen i gigantiske Tauron Arena. I en skingrende pipekonsert fra 15.000 polakker smalt Kent Robin Tønnesen inn de to siste norske målene.

Sagosen: – Dette er helt ubeskrivelig

Konsekvensene kan bli at Norge fredag spiller semifinale i EM. Kanskje trengs det bare seier mot Makedonia mandag. Da kan Espen Lie Hansen Sander Sagosen og resten av lørdagskveldens store helter tåle tap med opp til fire mål i møtet med de franske verdensmesterne onsdag.

Hvilken situasjon håndballgutta har satt seg selv i!

KOMMENTAR: VGs håndballreporter Jostein Overvik. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Etter å ha fulgt norsk herrehåndball helt fra barndommen må jeg klype meg i armen her jeg sitter høyt oppunder taket i den polske håndballdomen. Polakkene soper tribunene med bøyde hoder i kveld. Dette har vært en stolt håndballnasjon i generasjoner, men de har aldri vunnet et mesterskap – hverken for menn eller kvinner.

Nå skulle det skje.

VG børsen: Tre fikk 9 poeng

Polen kom fra en fantastisk seksmålsseier over det franske mesterlaget som har dominert herrehåndballen det siste tiåret. Ingen skyter hardere i denne verden enn Karol Bielecki og Michal Jurecki.

De satte Espen Christensen i kjempetrøbbel hver gang de fikk avfyrte skudd. Problemet var bare at de norske forsvarsspillerne svermet rundt dem og stadig stakk på de riktige tidspunktene. Bjarte Myrhol var tilbake og ga forsvaret en dynamikk som bare ble forsterket da Christian O'Sullivan kom inn og viste at hurtigheten og spilleforståelsene er minst like stor i forsvar som i angrep.

Det strålende forsvarsspillet ble ikke omsatt i en flom av kontringer, men Norge scoret seks og Polen to på kontrastøt. Forskjellen i fart var akkurat nok til å vinne kampen.

Ekspertene om sensasjonen: – Fantastisk angrepsspill

Også mot Kroatia brukte Norge sin overlegne hurtighet til få svai på det tunge forsvaret fra Balkan. Det samme skjedde i kveld. Sander Sagosen gikk stadig forbi en mann og skapte situasjoner som kantene eller skytterne utnyttet rått.

Espen Lie Hansen spiller med et trykk og en fart jeg ikke har sett før. I hvert fall ikke hos norske spillere. I kveld skjøt han klassemålvakten Slawomir Szmal rett ut av målet i 1. omgang. Det ga Norge initiativet.

Og da polakkene nærmet seg etter pause – på stillingen 20-21 – smalt han inn to til.

All farten og kløkten ute på banen er et speilbilde av laglederbenken. Der sitter Christian Berge og Glenn Solberg. Som spillere vant de seriegull i Tyskland og Spania nettopp fordi de var litt raskere i hodet og beina enn motstanderne.

Berge overtok en tropp med mye talent, men få prestasjoner. Nå er nestenlaget gravlagt. EM-åpningen mot Island gikk galt, men ikke på grunn av avslutningen. Etterpå har Norge vist at de tåler trykket fra både motstandere, publikum og sine egen forventninger.

Tøffere motstand enn de møtte på bane og fra tribune i kveld, finnes ikke i dette EM.

Christian Berge: – Jeg er ikke Drillo

Norge spilte som et medaljelag.

Det betyr selvsagt ikke at Norge spiller EM-finalen i Tauron Arena neste søndag. Veien dit er lang. Men søknaden om opptak i herrehåndballens aller fineste selskap er sendt.

Den var usedvanlig god.

Den beste Norge noensinne har levert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder