Hergeirsson ut mot det internasjonale håndballforbundet: − Diskriminering

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) bruker kvinnenes U18-VM til å teste håndball uten klister. Det synes landslagssjef Thorir Hergeirsson (58) er feil - på flere måter.

 • Fredrik Schjesvold
Publisert:

Videoen øverst i saken er fra kampen mellom Nord-Makedonia og Usbekistan.

Kvinnenes U18-VM i håndball spilles fra 30. juli til 10. august i Nord-Makedonia med blant annet Norge. Der spilles håndballen uten klister, noe som er for første gang på dette nivået internasjonalt, uansett for kvinner eller herrer.

Landslagssjefen for håndballjentene, Thorir Hergeirsson, ser absolutt ikke bort fra en fremtid uten klister, men han reagerer på måten IHF tester ut klisterfri håndball.

– Det er under enhver kritikk å teste dette i et mesterskap. Det er dårlig gjort overfor jentene som spiller - og det er jo også interessant - at det testes ut på jenter. Hvorfor gjøres det ikke på gutter? Det er et signal som ligger litt i kulturen hos lederne i IHF, sier Hergeirsson til VG og fortsetter:

– Det er en form for diskriminering, definitivt. Det gjøres veldig mye forsøk på kvinnesiden som ikke gjøres på herresiden - for eksempel ved å prøve unge og uerfarne dommere i mesterskap. Det har vært en tendens tidligere selv om det har blitt noe bedre, sier han.

VG har forsøkt å komme i kontakt med IHF, men har ikke fått svar.

REAGERER: Thorir Hergeirsson er lite tilfreds med måten det internasjonale håndballforbundet behandler U18-mesterskapet i Nord-Makedonia.

Håndball uten klister kan bidra til å gjøre vedlikeholdet og rengjøringen av haller enklere. Landslagssjefen mener ikke en klisterfri fremtid er utenkelig, men er klar på at det må gjøres forskning og mange store endringer i sporten for at det kan være aktuelt.

– All utvikling tar tid. Jeg er ikke imot endringer, men de må skje over tid og fra tidlig alder slik at de som vokser opp lærer seg å utvikle sin teknikk uten klister. Disse jentene som spiller der borte (i U18-VM) reiser tilbake til sine klubber som bruker klister.

– De som ikke spiller håndball mener hallene har blitt så bra at man kan la være å spille uten klister. Det tror jeg vi skal overlate til utøverne å finne ut av og ikke skrivebordsfolk. Man må snakke godt med de som praktiserer idretten.

Norges U18-lag er et av 32 lag som er med i mesterskapet i Nord-Makedonia. U18-laget ledes av Kristine Lunde-Borgersen med Michael O’Sullivan som assistenttrener. Sistnevnte sier til VG at spillerne ikke har snakket noe om regelendringen under mesterskapet.

– De har ikke noe fokus på det. Da denne beslutningen ble tatt, så bestemte vi oss for at vi skulle være laget som taklet denne endringen best og stå i det. Jeg tipper at mange av de gleder seg til å komme tilbake til klister, spesielt linjespillerne. Jeg har også gått inn i modusen om at det ikke er noe tema. Vi bare spiller med den ballen vi har, sier O’Sullivan.

Samtidig som U18-VM pågår, spilles herrenes U18-EM i Montenegro, men de spiller med klister.

HOVEDTRENER: Tidligere landslagsspiller Kristine Lunde-Borgersen (t.h.) er hovedtrener for Norge U18.

O’Sullivan sier han er mer for klisterfri håndball nå enn hva han var for noen uker tilbake. Han trekker også sammenligninger til at enkelte var skeptiske til innføringen av syv mot seks i håndballen og til andre idretter, der V-stil ble innført i hopp og skøyting i langrenn.

– Ser du for deg en fremtid uten klister?

– Synes det er litt tidlig å svare på, men ballen kan og bør utvikles. Klarer man det, vil det være fordel med en klisterfri ball dersom man kan nærme seg det nivået med den teknikken vi har i dag med klister.

Norge spiller sin andre kamp i hovedrunden mot Ungarn fredag kl. 18.30 med en potensiell kvartfinaleplass i potten. Kampen ser du på Viaplay.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Heidi Løke vender tilbake til Larvik

  Den norske landslagsveteranen Heidi Løke (39) er klar for sin tredje periode i Larvik.

Mer om

 1. Håndball
 2. Thorir Hergeirsson

Flere artikler

 1. Reiten-show senket Danmark i EM-generalprøven: - Det lover godt før EM

 2. Pluss content

  Stor kåring: Her er EMs 50 beste spillere

 3. Anes historie med hodeskader: Fra EM-finale til 85 prosent ufør

 4. Pluss content

  De knuser rekord etter rekord. Men i årtier er de blitt sparket etter.

 5. Pluss content

  Smertene som aldri forsvant

Fra andre aviser

 1. Hergeirsson ut mot det internasjonale håndballforbundet: – Diskriminering

  Aftenposten
 2. Alette (15) slipper å bruke bikini under EM

  Aftenposten
 3. Endelig får de kle seg slik

  Aftenposten
 4. Deler detaljer om den tunge beskjeden: – Var sint og lei meg

  Aftenposten
 5. Landslaget spilte mot guttelag. Slik gikk det.

  Aftenposten
 6. Naalsund mister EM: – Selvfølgelig veldig skuffet

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no