EMILIE-FAN: Hanne Hegh og datteren etter en landskamp i 2014. Mamma fulgte Emile Hegh Arntzen gjennom det meste av EM-debuten for snart to år siden.

EMILIE-FAN: Hanne Hegh og datteren etter en landskamp i 2014. Mamma fulgte Emile Hegh Arntzen gjennom det meste av EM-debuten for snart to år siden. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Mamma Hegh gråt etter OL-overraskelsen: – Helt rått

GARDERMOEN (VG) Ikke så mange hadde tippet det på forhånd: Emilie Hegh Arntzen (22) blir håndballjentenes yngste i Rio-OL. Mamma og landslagslegende, Hanne Hegh (56), jubler etter uttaket av datteren.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hun begynte å gråte. Jeg tror nok det er veldig stort for henne, forteller datteren til VG.

Lunde med - Solberg vraket: – Knusende beskjed å få

Hanne Hegh var selv med da håndballjentene slo gjennom på 1980-tallet og ble historisk da hun som kaptein ledet Norge til den første OL-medaljen – sølv – under lekene i Seoul for 28 år siden.

MAMMA-HYLLEST: Hanne Hegh er storfornøyd med at Emilie Hegh Arntzen følger i hennes fotspor. Dagens Facebook-oppdatering er illustrert med sponsorbilde fra melkekartongen.

– Denne flotte jenta skal til Rio! Helt rått! Veldig stolt mamma!. Gratulerer og lykke til, Emilie! Du har jobbet hardt!, skriver Hanne Hegh på Facebook. Mamma Hegh står notert med hele 202 landskamper mot datterens 30 (klart minst i OL-troppen).

– Hun er veldig stolt og det er veldig hyggelig, sier Emilie Hegh Arntzen.

– Jeg vet hvor mye gøy hun har hatt det med håndballen og da tror jeg hun synes det er veldig gøy at jeg får oppleve det samme.

Hun mesterskapsdebuterte med å få sjansen i to kamper da Norge vant EM-gull i 2014. Men kom ikke med blant de 16 spillerne i VM-troppen sist høst.

Hanne Hegh etter debuten: – Uvirkelig

Nå tar bakspilleren kraftig revansje ved å bli blant de 12 utespillerne som får Rio-tur i august. Hun kom med på bekostning av VM-bakspillerne Marta Tomac og Betina Riegelhuth.

– Jeg hadde egentlig trodd at OL kom for kjapt. Men så kom jeg med til EM-kvalifiseringen og var en av de 16. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å gi bånn gass og prøve, sier hun offensivt.

Det var ikke like morsomt å bli VM-vraket i desember.

– Jeg husker nesten ikke den samtalen der. Det var veldig kjipt ikke å komme med. Men det var forståelig, sier hun i dag.

OL-helten Sulland ble tatt ut: Har gjort alt for å overbevise

28 ÅR ETTER: Emilie Hegh Arntzen klar for OL-troppen 28 år etter at moren Hanne Hegh vamnt sølv for Norge under OL i Seoul. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Emilie Hegh Arntzen har vokst seg stor på banen for Byåsen etter nyttår. Høsten 2015 var ikke like god.

– Det har vært en jobb over en lengre periode, men på banen har jeg fått utløp for det siste halvåret. Veldig gøy. Jeg har fått mye hjelp fra Olympiatoppen i Trondheim. Jeg er blitt sterkere, mer utholden og jobbet mye med forflytting, sier hun.

Likevel er nivåforskjellen klar og tydelig fra Byåsen i norske Grundig-liga til landslaget på internasjonalt nivå.

– Jeg kan bli enda mer stabil. Ting som går i Byåsen går ikke alltid her. Marginene er mindre, forklarer hun.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder