CL-TOPPSCORER: Cristina Neagu jubler for ett av sine syv mål i semifinalen mot Vardar lørdag. Rumeneren er toppscorer med 99 mål i Champions League. Foto: ,

Her er spilleren som kan ødelegge titteldrømmen: Larvik må stoppe «verdens beste»

BUDAPEST (VG)  Hun er spilleren Larvik må stoppe for å vinne Champions League. Trener Ole Gustav Gjekstad kaller Cristina Neagu «verdens beste spiller» foran finaledramaet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hun skaper ekstremt mye på egen hånd. Vi bruker mye tid på forberede hvordan vi skal stoppe henne, sier Gjekstad til VG.

Les også: Jukselappen som tok Larvik til finale

Bare Buducnost fra Montenegro står mellom Larvik og det gigantiske Champions League-trofeet. Den rumenske jenta har denne sesongen forsterket et lag som tapte fjorårets finale og vant den gjeve turneringen i 2012.

Neagu ble kåret til verdens beste håndballspiller allerede for fem år siden, men har etterpå mistet over to år på grunn av alvorlige skader både i skulder og kne. Men denne sesongen er hun tilbake for fullt. Neagu var den store trusselen mot Norge i EM-åpningen for et halvt år siden. Da scoret hun syv mål, men ble godt tatt vare på Karoline Dyhre Breivang og et norsk landslag som vant hele 27-19.

I Champions League har Neagu satt inn hele 99 mål. Det er 11 flere enn Nora Mørk.

– Vi kommer til å være meget godt forberedt på henne, lover Gjekstad.

Larvik har gjort grundige studier av motstanderen de har litt varierende, men positiv statistikk mot Buducnost de siste fem årene: Fire seire, en uavgjort og tre tap.

Mesterlaget fra Podgorica imponerte med å feie Vardar av banen i semifinalen med 27-17 etter syv scoringer av Neagu. Men Gjekstad er ikke skremt.

Buducnost-treneren har slått Norge

– Nei, jeg ble ikke skremt. Buducnost så kanskje imponerende ut, men vi kommer til å møte dem annerledes enn Vardar gjorde. Finalen vil se helt annerledes ut, spår han.

Kanskje blir det et drama på høyde med EM-finalen i 2012. Da slo Montenegro – med Buducnost-trener Dragan Adzic på benken – Norge etter fire ekstraomganger. Adzic pekte tilbake på finalen i Beograd etter at finaleplassen var sikret lørdag.

– Larvik har verdens mest erfarne lag med til sammen 50 mesterskapsmedaljer. Men vi har en resept fra Beograd vi skal bruke, sa Adzic til montenegrinske journalister.

Les også: Hamret Larvik til CL-finalen

Nøkkelen er ganske sikkert å dra ned tempoet i kampen, få Larvik til å gå seg fast i deres steintøffe forsvarsspill og så skal den tyske keeperen Clara Woltering (redningsprosent 48 i semifinalen) ta en stor del av de pressede skuddene som kommer. Den tyske målvakten spiller sin siste kamp for klubben.

Gjekstad er meget spent på hvor de ungarske finaledommerne legger listen. Han frykter at røffe spillere som Dragana Zvijic og Milena Knezevic får gå over kanten med tøft forsvarsspill.

Artikkelen fortsetter under bildet

BRUTALT: Gro Hammerseng-Edin har hatt mange tøffe oppgjør med Buducnost. Her blir hun brutalt tatt i semifinalen for fire år siden. Foto: ,

– Nå går vi til krig. Det er nøkkelen mot en så tøff motstander som Buducnost. Vi kan ikke la oss stresse av noe, men bare gå på. Du må tåle å stå i dritten. Det vet vi fra tidligere oppgjør mot dem, sier Gro Hammerseng-Edin.

Gro god mot Buducnost

Larvik-kapteinen har en svært god personlig statistikk mot Buducnost (4-1-1) og har scoret 27 mål på sine seks kamper mot den tøffe motstanderen. Også Nora Mørk var sterk da hun møtte Buducnost i fjor og satte inn hele 15 av Larviks 36 mål i de to kampene.

– Gro har helt rett. Vi må tåle å stå i skitten. Det handler om kroppsspråk, aggresjonsnivå og vilje til aldri å gi seg, sier Gjekstad som har klare taktiske planer i forhold til å bruke syv utespillere på slutten og har også forberedt en eventuell straffekastkonkurranse.

Han er rett og slett forberedt på et voldsomt drama i sin avskjed med internasjonale håndball.

– Men vi håper jo på ikke å få bruk for det vi har forberedt. Det gjør vi med å spille godt nok de første 59 minuttene. Det er fullt mulig. Jeg føler at vi alltid har stått godt til Buducnost, sier han.

Men er forberedt på at det finnes ytterligere en utfordring nå.

Hun heter Cristina Neagu.

Champions League-finalen vises på Viasat 4 kl. 17.00

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder