Foto:
Foto:

Gråt av skuffelse etter tap i thriller-finale

Norge misset EM-gullet etter fire ekstraomganger i Serbia

HÅNDBALL

Storscorer Ida Alstad satte 11 mål på 14 skudd: - Sølv er bra det også

BEOGRAD (VG Nett) (Norge-Montenegro 31-34) Norges elleville gullrekke i EM ble brutt av Montenegro etter en thriller-finale av den mest nervepirrende sorten.

Publisert: Oppdatert: 16.12.12 21:58

- Jeg er skuffet over det vi gjør i dag. At vi ikke klarer å hente det inn på slutten. Det er kjedelig, sier Camilla Herrem til VG Nett.

Hun gråt bitre tårer på parketten etter at sluttsignalet hadde gått i Beograd i dag, og var preget da hun møtte pressen med sølvmedaljen om halsen.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg. Men vi får vel feire at vi har vunnet sølv, selv om vi tapte gull, sier hun mens hun ser ned i gulvet.

Norge har vunnet fire EM-gull på rad, i 2004, 2006, 2008 og 2010 - men i dag ble den suverene gullrekka brutt.

Av Montenegro, etter en thriller av en finalekamp hvor lagene fulgte hverandre tett hele veien.

Nervepirrende

Etter noen utrolig nervepirrende sluttminutter viste lystavla i Beograd 24-24, og kampen gikk til ekstraomganger.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt

Dermed gikk kampen til ekstraomganger, og Montenegro hadde en tomålsledelse etter de første fem minuttene.

Men Norge nektet å gi seg - og ti sekunder før slutt kunne Ida Alstad utligne til 28-28. Det fikk det norske publikummet i den serbiske håndballhallen til å eksplodere, og pulsen til å nå nye høyder i de siste sekundene.

28-28 ga nye ekstraomganger i Beograd, og håndballjentene måtte lade for ti nye minutter på parketten.

To minutter før slutt var lagene like langt - men så fikk Montenegro straffe, og Heidi Løke en to minutters utvisning. Dermed måtte Norge spille resten av kampen med en spiller mindre, jagende etter utligning.

Det gikk dårlig. Montenegro puttet de avgjørende målene, og kunne gråte gledestårer over å ha tatt gull da sluttsignalet lød i Beograd. Samtidig løp Løke bort til dommerne, frustrert over utvisningen.

- Jeg synes ikke det var en tominutter. Straffe kan jeg være enig i, men ikke utvisning, sier Løke til VG Nett.

- Hva sa du til dommerene etter kampen?

- Jeg sier til dem at jeg er uenig. Det gikk jo ikke an å bevege seg inn på seksmeteren en gang. Da er det ikke håndball lenger, men mer en brytekamp. Men det er ikke på grunn av detteat vi taper. All ære til Montenegro, som var gode, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Stor skuffelse

Også Ida Alstad skrøt av Montenegros oppvisning i hallen.

- De var nok bedre enn oss totalt. Men om vi hadde hatt noen sekunder til på slutten, tror jeg vi hadde tatt dem, sier hun til VG Nett med et lite smil.

Slik beskriver Norges storscorer følelsen av å ta i mot sølvmedaljen:

- Jeg ville ikke gå ned fra podiet, jeg ventet på showet skulle starte. Men nå ble det sølv, og vi får være fornøyde med det. Vi har jo vunnet gull på gull på gull tidligere, nå får vi bare være fornøyde med at vi har kommet så langt som vi har, sier hun.

- Dette er kjipt. Vi skulle jo gjerne hatt gullet. Det er en stor skuffelse å sitte igjen kun med sølv, sier Ida Bjørndalen til VG Nett.

- Katastrofe overtallsspill

Montenegro viste fra start at i dag at de ikke hadde tenkt å gi ved dørene og klinte til i taklingene.

De norske håndballjentene svarte med kontant forsvarsspill i andre enden. Så tente var spillerne at landslagssjef Thorir Hergeirsson, i en timeout, ba dem være tøffe, men smarte i taklingene.

Til pause sto det 12-11 til Montenegro. Da hadde Norges målvakt Katrine Lunde Haraldsen kun reddet fem av 17 skudd, mens Montenegros Sonja Barjaktarovic tok ni av 20 norske forsøk.

- Norge har ikke det beste målvaktsspillet og slik kan vi ikke fortsette, sa VGs sportskommentator Truls Dæhli i pausen i VGTVs EM-studio.

Stillingskrig

Fem minutter ut i andre omgang hadde Montenegro en tremålsledelse, men Norge slet seg opp igjen. 13 minutter ut i omgangen sørget Ida Alstad for to kjappe scoringer, og Norge kom a jour med Montenegro - og minuttet etter kontret Sulland inn ledermålet.

Finalen utviklet seg til en thriller av den mest nervepirrende sorten, hvor ingen av lagene klarte å skaffe seg noe større forsprang.

Tre minutter før slutt kom EMs mest verdifulle spiller, Anja Edin, inn på banen igjen. Hun sørget for å sende Norge i ledelsen 23-22, men Montenegro svarte umiddelbart.

Ingen av lagene klarte å rykke fra i sluttminuttene, og da sluttsignalet lød var stillingen 24-24. Dermed var det duket for ekstraomganger i Beograd.

Klarte ikke score

Montenegro scoret det første målet i ekstraomgangen, og Norge fulgte opp med bomskudd. Samtidig fortsatte Montenegros keeper storspillet, og da de første fem minuttene var spilt, var stillingen 24-26.

Norge åpnet andre ekstraomgang med angrepsfeil, og Montenegro-spillerne på benken strakte armene i været i ren glede. Like etter gikk de opp til en tremålsledelse, som Heidi Løke umiddelbart reduserte.

Med ti sekunder igjen av kampen sørget Ida Alstad for ellevill norsk jubel da hun sikret to nye ekstraomganger i Beograd.

Montenegro scoret to mål i den påfølgende omgangen, men Norge klarte å utligne på nytt etter en straffescoring av Alstad. Dermed var stillingen 30-30 før siste omgang.

Til slutt ble det altså Montenegro som trakk det lengste strået, og kunne gråte gulltårer i Serbia.

- Vi får håpe det var en spennnede kamp for publikum. Så får vi bare dra hjem og trene hardt, så vi slipper å få denne følelsen igjen, for det er noe møkk, sier Karoline Dyhre Breivang til VG Nett.

Heller ikke Anja Edin var spesielt fornøyd etter finaletapet.

- Det er litt blandede følelser. Jeg er stolt over at vi har kommet til finalen, men det er bittert at vi taper gullet, sier hun til VG Nett.

Her kan du lese mer om