FIREMÅLSSCORER: Elverums Morten Nergaard kunne juble for fire scoringer mot La Rioja i Champions League lørdag. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Keeperen har blitt Elverums toppscorer

Han vet ikke om han skal le eller gråte. Men keeper Morten Nergaard (29) har bøttet inn mål for Elverums suksessrike håndball-lag i de to siste kampene. Larvik trener nå bevisst på å score i tomt bur.

– Det er artig å score mål for meg personlig, men få vekk den nye reglene så fort som mulig. For en nøytral tilskuer er det jo ikke så underholdende å se ballen gå inn i et tomt mål, sier Elverum-målvakten med ni scoringer på de to siste kampene til VG.

Hergeirsson: Spådde revolusjon under VM i fjor

I Champions League-møtet mot spanske La Rioja lørdag ble han lagets toppscorer med fire mål. Fyllingen fikk i Bergen sist uke fem baklengs signert Nergaards treffsikre høyrearm.

– Jeg har skutt 12 ganger og truffet på alle denne sesongen. På mine 10 tidligere sesonger har jeg kanskje scoret 5-6-7 mål, antar Morten Nergaard.

1. juli innførte Det internasjonale håndballforbundet reglen om at keeperen kunne byttes ut med en spiller uten spesialtrøye i angrep. Det har ført til at stadig flere lag satser på syv utespillere mot motstanderens seks i sitt angrepsspill. Og nesten alle lag bruker en ekstra angrepsspiller når de selv har en spiller utvist.

SKEPTISK: Larvik-trener Tor Odvar Moen er langt fra begeistret for den nye håndballregelen. Foto: Aleksandar Djorovic NTB scanpix

Ved feil og bomskudd ender angrepssatsingen ganske ofte med at motstanderen setter ballen i det tomme buret før keeperen rekker å bli byttet inn igjen.

Elverum-mirakel: – Det er helt sykt

– Jeg er ikke noe glad i denne regelen i det hele tatt. Det er dørgende kjedelig for publikum at håndballen er blitt sånn. Men så lenge det er slik må vi utnytte muligheten, mener Tor Odvar Moen.

Larvik-treneren har snudd en vanskelig start på Champions League. Mye av forandringen er kommet etter at Gro Hammerseng & co. forrige helg kjørte på en ekstra spiller i angrep. Søndag løsnet det fullstendig da Sävehof ble slått 38-32 i Göteborg.

– Vi vant kampen mye fordi vi spilte syv mot seks. Sävehof-spillerne ble løpende sidelengs i forsvar i stedet for å støte ut på bakspillerne våre, forklarer Tor Odvar Moen.

Larvik-treneren minner om at både Champions League-finalen for kvinner og menn sist vår var store dramaer som gikk til ekstraomganger. Han mener regelendringen er helt unødvendig for å gjøre håndballen mer underholdende.

Tor Odvar Moen tror fordelene med syv angrepsspillere er større enn ulempene. Larvik slapp selv inn fem mål i tomt bur i Sverige søndag, men hadde ingen problemer med å vinne kampen.

Også keeper Sandra Toft kom på scoringslisten. Den danske målvakten har scoret syv mål på sine åtte forsøk denne sesongen.

18-åring debuterer i EM: – Jeg var i sjokk

– Både hun og utespillerne trener litt på å plassere ballen over forsvaret og inn i det tomme målet, forteller Tor Odvar Moen.

Elverum-keeper Morten Nergaard har ikke trent mye på sine nye goalgetter-egenskaper. Høstens beste norske herrelag har utnyttet 7 mot 6-muligheten godt i starten av sesongen og overrasket flere av motstanderne i Champions League.

For Nergaard er det en ny virkelighet å stadig løpe ut på benken for å bytte ut og inn.

– Det er lett å glemme seg, men stort sett har det gått greit. Det verste er at jeg blir så fly forbannet når vi selv slipper inn baller i åpent mål. Aller helst ville jeg ha konsentrert meg om det som er jobben min: Å redde skudd, sier den nye toppscoreren.

Onsdag spiller Morten Nergaard for cupfinale i Oslo Spektrum mot Kolstad hjemme i Terningen Arena. Trønderne må passe seg for Elverums nye angrepsvåpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder