HVEM ER HUN? Ikke mange utenom håndballfamilien kjenner Emilie Christensen. Her er hun i aksjon som Glassverket-spiller i cupfinalen 2015. Nå spiller VM-bomben uten en eneste landskamp, i Larviks splitter nye lag. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Fornyelsens mester tryller frem to VM-bomber

ANALYSE: Hvilken ekspert spådde Emilie Christensen og Helene Gigstad Fauske i VM-troppen? Absolutt ingen. Thorir Hergeirsson fortsetter å være fornyelsens mester. Nå med to bomber i VM-uttaket.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I desember kan han gå forbi Marit Breivik i antall gull som landslagssjef. Håndballjentene har hittil aldri falt ned i den grøften som heter generasjonsskifte. Antagelig fordi troppen er under kontinuerlig oppussing fra den islandske snekkeren.

VM-debutanten: Røsberg Jacobsen scoret selvmål i Spektrum

Hergeirsson er fornyelsens mester.

Nå gjør han det med fire debutanter. 25 prosent av VM-troppen har altså aldri før spilt mesterskap. Slikt er mulig i en sport der bare syv av 16 er på banen samtidig.

Emilie Christensen har ikke spilt en A-landskamp. Marit Røsberg Jacobsen og Kari Brattset kan komme til å bli viktige brikker for norsk VM-suksess. Mens Christensen og Gigstad Fauske er såkalte «innslagspillere». De får garantert sine muligheter, men må vise både guts, nøyaktighet og tilstedeværelse for å få mange særlig mange sjanser.

Her forteller Thorir Hergeirsson om sine vurderinger.

Poenget er at de skal ta lærdom av den store opplevelsen og om ett, to eller tre år kan være kapable til å bekle en hovedrolle. Veldig mange stusset da 19-årige Stine Bredal Oftedal ble tatt med som «rookie» til EM på hjemmebane i 2010. Først fem mesterskap senere begynte hun virkelig å prestere.

Nå er Oftedal landslagskaptein.

ANALYSE: VGs håndballreporter Jostein Overvik. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

37 år gamle Katrine Lunde er helt i den andre enden av skalaen. Hun fikk ikke frem sitt beste i Rio-OL. Dermed ingen EM-deltagelse sist vinter. Andre i samme situasjon ville ha sendt ut en felles pressemelding med Norges Håndballforbund: Nå er karrieren på landslaget over. Takk og farvel.

VM-uttaket: Løke tar med sønnen – Silje Solberg vraket

Men Lunde har i stedet funnet frem den gamle gløden, humøret og viljen til å investere alt i laget. Det har syntes godt både i Vipers- og landskamper. Nå får hun med seg de siste årenes førstevalg, Kari Aalvik Grimsbø, til Tyskland.

Begge målvaktene spiller ukentlig på høyeste nivå i Champions League. Silje Solberg valgte å forbli i Issy Paris og møtte nylig Glassverket i europacupen. Klubbhverdagen er ikke på samme nivå. Det kan ha blitt avgjørende i negativ retning for keeperen som leverte drømmespill til 10 poeng på VG-børsen i fjorårets EM-semifinale. Nå er hun vraket for andre gang på tre mesterskap.

Se VG-sportens TV-nyheter fra VM-uttaket.

Gulljentene Marta Tomac og Kjerstin Boge Solås mister VM-sjansen på grunn av korsbåndskader. Forsvarskometen fra EM i Sverige, Silje Waade, har også slitt fysisk og kan ikke ha levert godt nok i EM-kvalikene mot Ukraina og Sveits nå i høst. Heller ikke Jeanett Kristiansen og Tonje Løseth får fornyet tillit tross en del gode kamper på klubbnivå i Vipers og Midtjylland. Linn Jørum Sulland kom ikke lenger enn til statusen som superreserve. Mens Malin Aune mister plassen. Røsberg Jacobsen får en unik sjanse på høyrekanten.

Fikk du med deg? Opprør mot håndballens Champions League

Det er vanskelig å kritisere.

Selvsagt gjør Thorir Hergeirsson og hans team også feilvurderinger. OL-uttaket av Katrine Lunde, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Ida Alstad var ikke fulltreffere.

Men i sum har landslagsledelsen truffet godt gjennom mange år.

Det gjenstår å se om VM i Tyskland føyer seg inn i den norske gullrekka. Men umulig er det definitivt ikke.

TV 2-ekspert Randi Gustad drømmer om at Sulland skal gjøre VM-comeback.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder