VG analyserer: 10 grunner til tidenes verste VM-tap

ANALYSE: Sjokktapet i VM-finalen kan kun sammenlignes med de brutale semifinale-nederlagene i OL mot Russland (2016) og Ungarn (2000). Her er 10 årsaker til håndballjentenes store skuffelse og et fortjent fransk gull.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

1. Angrepsspillet

Svært skuffende at Norge ender på 21 mål i en finale etter å ha scoret 32 i snitt på de åtte første VM-kampene. Fikk for sjelden i gang rytme og temposkifter. Men lot seg fange av de sterke, erfarne jentene i midtforsvaret. Eller egne feil. For svakt.

2. Straffekastene

Nora Mørk bommet på to av fire, Veronica Kristiansen på ett av to, Stine Bredal Oftedal på sitt ene mot Leynaud og Darleux. Fire miss på syv straffer. Norge hadde vunnet 25–23 med full uttelling.

VGs kommentator: Håndballjentene sprekker under press

3. Stine Bredal Oftedal

Brutalt å gi enkeltspillere ansvaret for et finaletap. Men VMs «most valuabale player» underpresterte heftig i 2. omgang etter en brukbar start på kampen. Misset seks av syv skudd og fikk ikke styrt tempoet i angrep.

4. Keepersvikten

Tidligere i VM har Katrine Lunde og Kari Aalvik Grimsbø reddet syv prosent flere skudd enn de franske målvaktene. I finalen var de franske klart best. Silje Solberg kom inn fire minutter før slutt. Antagelig for sent.5. Kantspillet

Sanna Solberg scoret det eneste norske finalemålet fra kantene. Camilla Herrem har forsvunnet mer og mer i VM og fra høyrekanten kom det null og niks. Bakspillerne har slitt med å bre ut spillet og i finalen stoppet det helt.

Gråtkvalt Oftedal selvkritisk: – Derfor er det ekstra kjipt

6. Mangel på bakspillere

Tross finaletapet så har Kristiansen/Oftedal/Mørk gjort et fantastisk VM. Men hva kom bak dem? Amanda Kurtovic slo ikke til. Emilie H. Arntzen har ikke vært god. Emilie Christensen/Helene Fauske for ferske. Hvor ble det av Linn J. Sulland?

7. Tempoet forsvant

Norge scoret ikke et rent kontringsmål i finalen. Det ble med to i den såkalte ankomstfasen. Frankrike meget gode i returløpene, men ble heller ikke utfordret særlig mye. De helhjertede løpene kom for sjelden.

8. Kreftene

Helt siden Marit Breiviks dager har Norge tjent stort på å bruke hele troppen i mesterskap. Nå ble fem spillere nesten ikke brukt den siste uken. Det kan være noe av årsaken til at Frankrike hadde flest krefter å by på i finalen.

Bli med på folkebørsen: Slik vurderer VG spillerne

9. Thorir Hergeirsson

Sølv er ingen katastrofe for landslagssjefen, men han likte neppe måten det skjedde på. Lykkes langt fra med alle byttene. Bør Heidi Løke sitte 25 minutter på benken? Hvorfor ble ikke Silje Solberg prøvd tidligere? Hvorfor hentet han ikke Sulland?

10. Frankrike

Håndball handler om spill og motspill. Smarte Olivier Krumbholz førte Frankrike til det første VM-gullet siden 2003. Helt fortjent. Frankrike løftet forsvarsspillet da Norge ledet 7-4, hadde best keeper og Allison Pineau gikk Oftedal en høy gang.

Potensialet til å vinne VM-finalen var skyhøyt. Håndballjentene har vist det klart høyeste maksnivået av samtlige 24 nasjoner. Da er det svært skuffende – nesten sjokkerende – ikke å få det frem i VM-finalen. Neste sjanse til å vinne gull er EM-finalen i Paris om ett år.

Det blir tidenes mulighet for revansje.

Her forteller Stine Bredal Oftedal om sin tunge finale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder