ÅPEN: Nora Mørk i dialog med VG i Oslo.
ÅPEN: Nora Mørk i dialog med VG i Oslo. Foto: Frode Hansen/VG

Mørk bedt om «gravid»-klausul: Györ-stjernen nektet

HÅNDBALL

SOGNSVANN (VG) Da Nora Mørk skulle skrive under på karrierens største kontrakt, ville landslagsstjernens nye klubb ha en klausul i avtalen som ga henne mindre lønn hvis hun ble mor.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 24.08.18 16:03

Med en ispose på sitt opererte kne, setter 27-åringen seg ned med VG utenfor Olympiatoppens treningssenter i Oslo. Det er fem måneder siden Mørk pådro seg en stygg korsbåndskade. Nå bruker hun sommeren til å trene seg sterkere for hver dag som går.

Det er hennes ungarske arbeidsgiver glad for. Mørk er anerkjent som verdens beste, kvinnelige håndballspiller. Hun er stjerne i både storklubben Györ og på det norske landslaget. Det er også det Mørk ønsker å være kjent for. Samtidig syns hun det er viktig å snakke om utfordringene kvinner møter på som toppidrettsutøvere.

– Jeg syns det er litt skummelt. Jeg er jo bare en vanlig person. Det er sikkert andre som vet veldig mye mer om dette enn meg, men jeg har ikke noe problem med å si hvordan jeg opplever det, forteller Mørk.

Nektet «mamma»-klausul

Med tvillingsøsteren Thea ved sin side, begynner Mørk å dele tankene sine om de store lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, det som har vært karrierens mest ubehagelige møte med pressen og utfordringene ved å få barn som aktiv utøver.

Det er noe både hun og klubben har tenkt på. Og Mørk er åpen om at Györ ville ha en «mamma»-klausul inn i kontrakten hennes før avtalen ble underskrevet i 2015.

– Jeg fikk beskjed om at jeg skulle si ifra hvis jeg ble gravid. Ikke etter tre måneder, men med en gang. Jeg skulle også gi beskjed hvis jeg hadde planer om å bli gravid. I Norge kan du ikke bli kalt inn på kontoret og bli spurt om sånne ting, forteller hun, mens varmen fra solen har gjort at en termostat like ved har bikket 25 grader.

– Hvordan opplevde du det?

– Det var jo veldig spesielt. I Ungarn er det en helt annen kultur, hvor det skal være veldig transparent. Det kan være vanskelig noen ganger. Det kan jo være situasjoner hvor du kan si at du har lyst på barn, men hvor det ikke er sikkert at det går med en gang.

– Hvilken type klausul ville Györ ha i kontrakten din?

– De ville veldig gjerne ha noe inn i kontrakten som gikk på hvis jeg ble gravid i løpet av de tre årene. Jeg tror det gikk på at jeg skulle få mindre utbetalt hvis jeg fikk barn. Men jeg sa at jeg ikke skulle ha noe slikt i kontrakten min. Jeg sa at jeg ikke hadde noen planer om å bli gravid. Men det kan jo hende at de vil kreve noe annet nå som jeg er 27 år hvis de vil skrive en ny avtale med meg, forteller Mørk.

Har tenkt på det

Hun vet det er et alvorlig tema, men Mørk smiler. For henne var klausulen aldri aktuell. Hun er tøff i trynet. Slik hun har vært hele livet. Hun turte å si ifra. Men Mørk er ikke den eneste kvinnelige idrettsutøveren som har fått spørsmål om barn. Hun forteller at det er noe også mediene har spurt lagvenninner av henne om – og at det kan være et følsomt tema.

– Det er flere av de jeg har spilt med som har opplevd å bli spurt under pressetreff om de har tenkt å få barn. Det er et veldig personlig spørsmål som ikke ville blitt stilt til herrene. Det vil variere fra person til person hva som er greit og ikke, men jeg har opplevd at det har vært situasjoner hvor det har vært spillere som har blitt spurt hvor det ikke har vært greit.

– Men har du tenkt over at det er noe du gjerne må ta stilling til i løpet av karrieren din, om du vil ha barn eller ikke?

– Den praten har jo vært på både samlinger og lag jeg har spilt på. «Hva tenker du? Har du lyst til å få barn og så fortsette etterpå? Eller har du tenkt å få barn og gi deg?»

Mørk ser bort på søsteren sin som i sommer flyttet fra Larvik til Danmark for å spille for København.

– Det er jo urettferdig at det er vi som må føde, sier Thea, før begge søstrene begynner å le.

– Livet blir forandret

Akkurat som Nora, har Thea vært uheldig med skader. Det gjør at ingen av dem egentlig har lyst til et nytt, langt avbrekk i karrieren.

– Jeg vet ikke. Jeg har jo lyst til å spille i hvert fall 10 år til hvis kroppen holder. Da må jeg jo tenke på om jeg har lyst til å ta ett år pause midt inni der. Etter det blir jo livet helt forandret. Det er litt rart å måtte tenke sånn, men det er jo fakta. Det blir ikke noe barn uten, sier Nora og gliser.

– Man får en litt ny giv av det. Men det er eventuelt mye nytt man må ta stilling til. Det blir også en annen type problemstilling for en kvinnelig idrettsutøver. Hvis jeg skal fortsette å spille håndball, er jeg ute nesten ett år. For herrene er det sånn: «Jeg må kanskje ta meg fri fra treningen i dag hvis ungen kommer.»

– Det er ikke greit

Mørk smiler. Hun prater reflektert om det som kan være vanskelige temaer, som mensen. Selv har 27-åringen ikke hatt problemer med det og hun opplever terskelen som lav for å kunne gi beskjed til trenere eller lagvenninner hvis syklusen hadde gjort det vanskelig å prestere på håndballbanen.

Å si ifra er noe Mørk føler hun er blitt bedre til etter hvert som hun har blitt eldre. I begynnelsen av karrieren kunne det være vanskeligere for henne å vite hva som var greit og ikke. Det er noe hun er blitt mer bevisst på i møte med pressen.

– Jeg har jo opplevd spørsmål som: «Du er med i denne mest sexy-kåringen. Hva tenker du om det?». Jeg tror man opplever flere sånne situasjoner på kvinne- enn herresiden.

– Hva syns du om å få spørsmål om å være på en «mest sexy»-liste?

– Jeg har alltid tenkt at jeg har lyst til å være kjent for håndball og «that’s it.» Folk må gjerne synes det ene eller andre om meg, om jeg er flott eller ikke flott, men det er håndball som er viktig for meg. Men det er sånne situasjoner man havner i som jente.

– Hva er det verste du har blitt spurt om?

– Vi har jo blitt spurt om hvem vi synes har den fineste rumpen på landslaget. Da trodde alle at det var noe som skulle være gøy, og svarte på det, men så ble det en kjempesak. Da står du bare der og lurer på hva som er poenget med at vi får spørsmål om kroppene våre. Det er ikke derfor vi er der. Kan de ikke heller da stille spørsmål om hvem som er kjappest? Å bli spurt om hvordan vi ser på hverandre, synes jeg er veldig spesielt. Det kan fort gå over på det seksuelle, forteller Mørk, før hun fortsetter.

– Jeg skulle veldig gjerne vært foruten sånne spørsmål. Jeg tar jo idretten min veldig seriøst. Så jeg blir litt skuffet. Jeg tror ikke at jeg hadde blitt spurt om mye av det jeg har hvis jeg hadde vært på herrelandslaget.

Store forskjeller

– Hva kan bli gjort for å bedre betingelsene for kvinnelige idrettsutøvere?

– Det er et kjempevanskelig spørsmål. I de lagene jeg er knyttet til har vi veldig gode ressurser. Ting er veldig på stell. Jeg vet også at vi har de samme betingelsene som herrene. Det er veldig godt å vite at vi stiller på lik linje, forteller Mørk.

Hun tjener selv godt i Ungarn. Etter det VG har grunn til å tro, ligger årslønnen hennes på mellom to og tre millioner kroner. Det gjør at hun klarer seg mer enn bra. Likevel får hun, som verdens kanskje aller beste spiller, fem ganger mindre betalt enn sitt mannlige motstykke. Hvis ikke forskjellen er enda større.

– Det er noe med å skulle akseptere at andre mennesker tjener millioner mer enn deg selv om du legger ned vel så mye tid som dem i det man gjør. Det er sykt. Det er kjipt å måtte akseptere det i 2018, men samtidig skjønner man det i det samfunnet vi lever i.

– Hvorfor skjønner du det?

– Det er blant annet mange flere som ser på. I Bundesliga er det 10.000 tilskuere på hver kamp. Det gjør at det blir mer penger. På den måten er det veldig forståelig, men det hadde vært kult å være i samme båt.

Føler seg bra

I sommer bruker Mørk ferien til å trene seg opp, men hun har også slappet av på turer til New York og Miami. Det kommer godt med etter et krevende år, hvor hun blant annet har stått rakrygget i en personlig kamp mot personer som delte private bilder av henne på nett.

Selv om opplevelsen har vært vanskelig, føler Mørk at livet er bra om dagen.

– Ja, jeg syns det. På en måte kom skaden litt beleilig. Jeg var helt utbrent etter den høsten jeg hadde. Jeg skulle veldig gjerne heller ha fått en strekk og vært ute i åtte uker – i stedet for ett år, ni måneder eller hvor lenge det viser seg å bli, men jeg håper å få spille håndball før jul. Jeg tror det er viktig å ha drømmer og mål for å holde motivasjonen oppe. Og jeg håper å rekke EM i desember, forteller Mørk.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om