Gulljentene feirer EM-triumfen: – Det er litt uvirkelig, egentlig

Riegelhuth Koren & co sikret Norges sjette EM-gull søndag kveld

HÅNDBALL

BUDAPEST (VG) (Norge - Spania 28-25) De norske håndballjentene er europamestere etter å ha slått Spania søndag kveld. Det fikk flere av spillerne til å ta til tårene.

Publisert: Oppdatert: 21.12.14 21:43

– Det ble en thriller av en finale slik det skal være. Jeg er veldig stolt over hvordan teamet har jobbet gjennom sommeren og høsten. Nå skal være litt sosial med gjengen før jeg trekker meg stille tilbake og pakker kofferten for å reise hjem til familien, sier trener Thorir Hergeirsson til VG.

De norske spillerne gråt ute på parketten i sekundene etter kampslutt der Nora Mørk fikk prisen som banens beste og skrek rett ut i jubelscenene. Hun noterte seg for hele ni målgivende pasninger.

– Vi vant på en dårlig dag, og da er vi det beste laget. Jeg er glad ballene gikk inn og vi vant til slutt. De to siste minuttene gikk så fort. Plutselig var det over. Jeg er litt i sjokk egentlig. Vi jobbet så hardt og dro fra dem. Det er den beste følelsen, sier Mørk til VG.

VGs børs: Riegelhuth Koren viste superklasse: 10 poeng

EM-rekord

Linn-Kristin Riegelhuth Koren slo Kari Mette Johansens EM-rekord søndag da hun satte inn ti mål på ti skudd.

– Dette er nok en drøm som går i oppfyllelse. Å vinne gull med søsteren min og denne arbeidsgjengen her er stort. Det er «konge» at vi aldri gir oss selv om vi lå under med fem mål. Jeg er så imponert over dette laget jeg spiller på, sier toppscoreren til VG.

Rundt 40 minutter etter kampslutt ble de norske jentene hentet tilbake på parketten for å motta medaljer og pokaler. Flere kom blanke i øynene inn i pressesonen.

– Det er litt uvirkelig, egentlig. Man forstår det ikke helt. Det har gått over all forventning. Nå blir det fest, sier keeper Silje Solberg og smiler før Camilla Herrem kommer forbi med en hatt hun fikk av en supporter på hodet.

– Kongehatt! Det er mye følelser og glede nå. Absolutt alt på en gang. Vi har hatt en fantastisk laginnsats hver eneste kamp og trenerne har forberedt seg utrolig godt. Jeg er stå stolt over å være på dette laget. Jeg må takke trenerteamet og jentene for jobben de har lagt ned. Nå skal vi nyte kvelden, sier Herrem til VG og bekrefter at hun nok en gang planlegger å synge låten «Tore Tang» på banketten.

Løsnet etter pause

Kanskje var det grunn til å bekymring ved halvpilt kamp. Men etter pause løsnet det skikkelig.

Og da sluttsignalet omsider lød, kom gledesscenene håndball-Norge har drømt om helt siden VM-skuffelsen for ett år siden.
De norske spillerne holdt rundt hverandre, danset - og viste akkurat hvor mye finaleseieren betød for dem.

Norge har nå vunnet europamesterskapet i håndball seks ganger i historien.

I kveld var Linn-Kristin Riegelhuth nærmest ustoppelig: Kantspilleren bøttet inn ti scoringer på ti skudd.

Og nesten like gode: Nora Mørk. Hun sto bak nærmest alt Norge gjorde fremover på banen. Etter kampslutt sto hun oppført med syv mål og åtte målgivende. I tillegg til at hun skaffet Norge to straffekast.

Slet fremover

Kampen åpnet ikke all verdens, sett med norske håndballøyne. Det var ikke spilt mer enn elleve minutter da Thorir Hergeirsson så seg nødt til å ta en timeout.

Da ledet Spania allerede 7-3. Fire minutter senere misset Nora Mørk på straffe. Og på det tidspunktet hadde den spanske målvakten, Silvia Navarro, notert seg for fem redninger på åtte skudd.

Bakover fungerte det greit for Norge. Og Silje Solberg avsluttet omgangen på en meget god måte. Men fremover kladdet det betydelig mer: Nora Mørk leverte rett nok varene og sto for åtte av Norges ti mål til pause - i form av scoring eller målgivende.

Tøffere var det for Heidi Løke, som bommet på tre av fire skudd i førsteomgangen.

Likevel: Spansk tomålsledelse til pause var ikke avskrekkende.

Løsnet

Og etter pause så snudde alt for Norge. På ti minutter hadde laget scoret like mange som i hele førsteomgang.

Silje Solberg var solid bakerst, og fremover var Nora Mørk i en helt egen klasse - godt flankert av romvenninne Stine Bredal Oftedal, som avsluttet et godt mesterskap på en meget solid måte i kveld.

Og: Linn-Kristin Riegelhuth hamret altså inn det ene målet etter det andre. Det ga henne karakteren 10 på VG-børsen i kveld.

Slik snudde historien fra lett nervøsitet i pausen til ellevill norsk håndballglede i Budapest.

PS! Norge har nå tatt medalje i ti av elleve europamesterskap på kvinnesiden. Det har gått tolv år siden håndballjentene snublet, da laget endte på sjetteplass i 2002.

Fakta om Norge i håndballmesterskap kvinner:

Under Thorir Hergeirsson:

* EM 2014: Gull
* VM 2013: 5. plass
* EM 2012: Sølv
* OL 2012: Gull
* VM 2011: Gull
* EM 2010: Gull
* VM 2009: Bronse

Under Marit Breivik:

* EM 2008: Gull
* OL 2008: Gull
* VM 2007: Sølv
* EM 2006: Gull
* VM 2005: 9. plass
* EM 2004: Gull
* VM 2003: 6. plass
* EM 2002: Sølv
* VM 2001: Sølv
* EM 2000: 6. plass
* OL 2000: Bronse
* VM 1999: Gull
* EM 1998: Gull
* VM 1997: Sølv
* EM 1996: Sølv
* OL 1996: 4. plass
* VM 1995: 4. plass
* EM 1994: Bronse

Under Sven-Tore Jacobsen:

* VM 1993: Bronse
* OL 1992: Sølv
* VM 1990: 6. plass
* OL 1988: Sølv
* VM 1986: Bronse

Under Karen Fladset:

* VM 1982: 7. plass.

Her kan du lese mer om