Gråtkvalt Oftedal selvkritisk etter skrell: – Derfor er det ekstra kjipt

HAMBURG/OSLO (VG) (Frankrike–Norge 23-21) Etter å ha lekt seg til VM-finale, ble gullkampen et nervedrama av de sjeldne for de norske håndballjentene. En gråtende Stine Bredal Oftedal (26) var skuffet over egen innsats etterpå.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er tungt. Vi har spilt veldig bra i dette mesterskapet, men så får vi det ikke ut i dag. Jeg er skuffet over meg selv, og føler at jeg har litt skyld, sier den norske kapteinen Stine Bredal Oftedal til TV 2 mens tårene triller.

– Det er kjipt. Vi hadde jo håpet på et annet utfall. Det er tungt, rett og slett. Vi sliter med å finne rytmen i angrepet, og da blir det tøft mot et sånt lag i en finale. Dette er bare på oss selv, og da føles det ekstra kjipt, sier Oftedal til VG, fortsatt med tårer i øynene.

VG-børsen: Slik spilte det norske laget i finalen

– Det der gjør det ekstra vondt, sier Heidi Løke til VG mens hun ser noen av de franske gullvinnerne juble én meter unna henne i pressesonen.

Måtte bruke tre målvakter

– Jeg skulle veldig gjerne ha spilt denne finalen om igjen, jeg er veldig skuffet akkurat nå, sier keeper Kari Aalvik Grimsbø til VG.

Hverken hun eller Kathrine Lunde fikk det til å stemme i målet, og på slutten ble faktisk tredjekeeper Silje Solberg satt inn i et forsøk på å redde seieren.

– De klarer å ødelegge tempoet vårt. Jeg er tom. Vi trener jo for gull hele året. Men Frankrike gjør det bra i dag, og fortjente seieren, sier Veronica Kristiansen mens hun sliter med å holde tårene tilbake.

VG LIVE: Vi fulgte kampen, minutt for minutt

– Jeg skulle gjerne ha fått målvaktene våre til å ta flere baller. Forsvaret er solid, det er noen små ting, men solid hele kampen. Vi fikk ikke i gang kontringsspillet vårt. Vi prøvde å jage på det, men får det bare delvis i gang på slutten. Vi brenner noen gode hundreprosentsjanser, som fire straffer, sier Thorir Hergeirsson til VG.

– Ingen av keeperne traff i dag. Det er alltid enkelt å peke på tydelige tall, men de har hatt en fantastisk turnering selv om de ikke fikk det til i dag. Jeg legger ikke noen hovedskyld på dem, for det er flere steder vi ikke er på vårt beste i dag, legger han til.

Se intervjuer og reaksjoner i VGTVs VM-sending:

Håndballthriller

Norge har herjet i de siste sluttspillkampene, og valset over både Russland og Nederland. Siste hinder på veien mot VM-gull var et fysisk sterkt fransk lag – og de som trodde det bare var å spasere ut på parketten og innkassere gullet, tok skammelig feil.

Det var Frankrike som tok ledelsen i Barclaycard, men lagene fulgte hverandre som skygger gjennom første omgang.

Norge fikk en knapp ledelse, som på det meste var oppe i tre mål – men etter 20 minutter sto det likt mellom lagene igjen.

Noen minutter senere var det nok en gang fransk ledelse. Deres skyttere viste klasse, keeper Amandine Leynaud hadde en redningsprosent på 44. Da pausesignalet ljomet i hallen, ledet Frankrike 11–10.

Høydramatisk avslutning

De franske jentene, som tok seg til finalen etter en thrillerkamp mot Sverige i semifinalen, scoret det første målet også i annenomgang. Deretter fulgte Nora Mørk opp med en straffebom, Oftedal misset et forsøk på å sette ballen i et tomt, fransk undertallsmål. Vips så var Frankrike oppe i tremålsledelse.

Men de norske håndballjentene hadde ikke herjet seg til en VM-finale for å bli parkert av Frankrike. Med 20 minutter igjen av kampen hadde Norge tettet igjen luken, og stillingen var 16–16.

De som fulgte de siste ti minuttene av VM-kampen som tilskuer, og ikke kjente pulsøkning og hjertebank, bør ta en tur til nærmeste legekontor og sjekke status. Ingen av lagene greide å få en luke–fem minutter før slutt var stillingen 21–20 i favør Frankrike.

Det var duket for en avslutning av de helt sjeldne. Da det gjensto to minutter, ledet Frankrike med to mål.

Den norske sluttspurten måtte starte. Ett minutt før full tid banket Kristiansen inn en perle av et skudd–men Frankrike svarte.

Med 20 sekunder igjen scoret Frankrike på nytt, og gullhåpet brast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder