SUKSESSDUO: Christian Berge (til høyre) og Børge Lund har ført Norge til VM-sølv. Til høsten blir Lund Elverum-trener og da mener resten av toppklubben at Lund må ut av landslaget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det ulmer i klubbene før EM: Protestbrev om Børge Lunds nye dobbeltrolle

Kommende Elverum-trener Børge Lund (40) ønsker å fortsette som landslagstrener under Christian Berge til høsten. Det vil 11 av 12 norske toppklubber sette en stopper for.

Berge og Lund forbereder nå håndballgutta til Norges EM-åpning mot Bosnia-Hercegovina i Trondheim fredag.

– Dette handler hverken om Børge Lund eller Elverum, men om prinsippet, sier Jørn-Magne Johannessen til VG. Den mangeårige Runar-lederen signerte i høst et protestbrev fra et enstemmig styre, Norsk Topphåndball, til Norges Håndballforbund.

les også

Sagosen i EM-slag, men Norge fikk ikke revansj mot verdensmesterne

– Styret i Norsk Topphåndball er av den klare oppfatning at en person IKKE kan være landslagstrener på seniornivå og samtidig elitetrener i en norsk klubb av samme kjønn. Dersom en landslagstrener velger å takke ja til en klubbtrener stilling må det medføre at engasjementet som landslagstrener avvikles, skriver Norsk Topphåndball til NHF.

– Vi har i ettertid snakket med 11 av 12 klubber. Alle støtter oss. Det var ikke naturlig å snakke med Elverum, sier Johannessen som er styremedlem i NTH.

Toppklubbenes organisasjon sendte brevet i oktober. Da hadde VG og andre medier skrevet at Børge Lund var aktuell som Michael Apelgrens etterfølger i Champions League-klubben Elverum.

les også

Vipers truer med å droppe NM: – Jeg støtter det

I november kom ansettelsen. Håndballforbundet var raskt ute med å gi grønt lys til at Børge Lund fra høsten av beholder jobben som Berge-assistent samtidig som han skal trene Elverum.

– Børge Lund er ansatt hundre prosent hos oss frem til OL er over i august eller til at de eventuelt har tapt kvaliken i april. Etter det er Lund igjen ansatt i en 30-prosentstilling hos oss. Hva han ellers gjør har vi ingen innflytelse på, sa håndballpresident Kåre Geir Lio til VG.

Nylig vant Elverum NM-finalen:

Johannessen i Norsk Topphåndball har fått samme beskjed fra forbundet, men mener at siste ord ikke er sagt i denne saken.

– Vi er ikke helt happy med situasjonen. Saken er ikke ferdig debattert. Vi skal møte forbundet etter at EM er over, opplyser han. Lio bekrefter at det blir et møte om Børge Lund, men står på det han sa i november.

– Vi har ikke anledning til noe annet, mener håndballpresidenten og sier at det viktigste er å skape en felles forståelse for hav som er det beste for klubber, forbund og utviklingen av topptrenere.

Børge Lund er i Trondheim og forbereder laget til EM-starten i slutten av uken. I en melding til VG skriver han:

– Dette er en sak for NHF sentralt ved Erik Langerud. Vi vil ikke ha fokus på dette før eventuelt etter EM.

Klubbenes sammenslutning mener at ansettelsen av Lund vil gi Elverum klare fordeler både i forhold marked og mediene. De hevder også at dette vil gi de siste årenes mesterklubb klare sportslige fordeler.

les også

Islandsk målmaskin skjøt gullet hjem: Vil vinne trippelen

I brevet mer enn antyder NTH at dette kan påvirke landslagsaktuelle spillere å velge Elverum som klubb.

– Jeg har jobbet med kontrakter i Runar siden 1991. Spillerne snakker med oss om det økonomiske, men er jo veldig interesserte i hva treneren kan bety for dem sportslig, sier Jørn-Magne Johannessen.

– Egentlig skulle jo heller ikke trenerne for de yngre landslagene også ha trent klubblag. Men skjønner at det ikke er mulig i et lite land som Norge, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder