DEN GODE MARTA: Her jubler Marta Tomac for en av sine fem scoringer. Norskkroaten synes det er «dødskult» å spille VM for Norge.
DEN GODE MARTA: Her jubler Marta Tomac for en av sine fem scoringer. Norskkroaten synes det er «dødskult» å spille VM for Norge. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Hergeirsson satte fart på Marta Tomacs norske pass

Tomac: - Dødskult å spille VM for Norge

HÅNDBALL

Sulland: – Jeg kom i gang i VM. Det var godt

FREDERIKSHAVN (VG) Thorir Hergeirsson skjønte i september at han kunne trenge Marta Tomac i VM. Dermed kom det norske statsborgerskapet kjapt på plass. I går fikk han betalt av både Marta Tomac og toppscorer Linn Jørum Sulland.

Publisert:

– Jeg søkte norsk statsborgerskap i sommer, men det ble først fart på prosessen da Hergeirsson kontaktet meg før samlingen i september. Sånne prosesser pleier å ta lang tid, men det gikk fort da Håndballforbundet skrev en anbefaling for meg, sier hun etter fem scoringer i sin femte landskamp.

Sanna Solberg scoret seks, men sliter med astma i VM

Marta Tomac er kommet med kraft inn i landslaget. Norskkroaten fra Trondheim leverte en sterk kamp tross litt rot og tre feil. Det er mye vilje i spillet til VM-debutanten som nå spiller for Vipers i Kristiansand.

– Jeg tror ikke Thorir var klar over at jeg hadde søkt om norsk pass før han så oss mot Esbjerg i sommer. Da var det en journalist som gjorde han oppmerksom på det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hergeirsson kalte så Tomac inn til samlingen med hjemlige spillere midt i september. Så satte Håndballforbundet i gang aksjon «Marta» samtidig som Tomac ble tatt ut til å spille for rekruttlandslaget da A-laget skulle spille EM-kvalifisering mot Hviterussland og Litauen i begynnelsen av oktober.

Allerede midt i måneden var statsborgerskapet i orden. 10. november ble Tomac den store overraskelsen blant utespillerne i VM-troppen. 26. november kom landslagsdebuten mot Russland på Gjøvik.

– Det er dødskult å spille VM for Norge, sier hun og spilte den siste av det hun mener er 11 landskamper for Kroatia i EM-kvaliken i 2009. Allerede som 12-åring ble hun hentet til sitt egentlige hjemland for å spille håndball på landslagsnivå. Vipers-spilleren har også spilt juniormesterskap for Balkan-staten. Både faren, herrelandslagets trener Zeljko Tomac, og moren er kroatiske.

TV 2-ekspert Frode Scheie må hoppe i havet

– For meg har dette vært en veldig lang prosess. Jeg er jo født i Norge. Nå var tiden moden for å få norsk pass. Det er stabilt i Norge, forklarer hun.

Zeljko Tomac kom opprinnelig til Norge for å trene Trondheim-klubben Sjetne på 1980-tallet. Senere har han jobbet for NHF i mange år. Familien er blitt værende. Søsteren Teodora – som spiller for Byåsen – ble født i 1988, mens Marta kom til verden i 1990.

Etter å ha scoret to mål på sine fire første landskamper ble Marta Tomac en av to norske spillere som satte personlig scoringsrekord på landslaget mot den svake motstanderen.

Den andre var firemålsscorer Pernille Wibe som sammen med VM-debutant Vilde Ingstad (to mål) sørget for de norske scoringene fra strek i en kamp der Heidi Løke fikk hvile.

– Selvfølgelig har jeg vært lutt nervøs før de to første VM-kampene. Men jeg synes jeg har klart å håndtere det, sier hun.

Sulland best på banen – enig i VG-børsen?

Aller mest fornøyd var Linn Jørum Sulland etter den store Puerto Rico-seieren.

– Kjempegøy. Jeg klarte ikke å gripe sjansen i Møbelringen Cup. Men jeg tok den her. Puerto Rico er ikke den beste motstanderen. Men for meg spilte det ikke så stor rolle. Jeg kom i gang i VM. Det var godt, sier syvmålsscorer Sulland etter å ha satt alle skudd i mål.

Målorgien var aldri i nærheten av den norske 48-11-rekorden fra VM-kampen mot Uruguay for 14 år siden.

– Den rekorder kjenner jeg ikke til, ler hun.

Uansett er Sulland klar for å fortsette målorgien mot Kasakhstan i kveld. Men mye tyder på at det er mulig å score nesten like mange på jentene fra Uralfjellene, som i går kveld tapte 36-20 for Romania.

Sulland kom i sentrum da Norge tapte VM-kvartfinalen for to år siden. da fikk Thorir Hergeirsson kritikk for at han brukte Nora Mørk for mye og Sulland for lite.

Mot Russland var det ingen som sa noe som helst på at Mørk fikk all prioritet. Sulland spilte ikke et minutt. Akkurat som i 1. omgangen mot Puerto Rico.

– Selvsagt var jeg litt skuffet. Alle vil jo gjerne spille. Derfor var det godt å ta vare på denne sjansen. Jeg synes det har stemt på trening de siste ukene. Men jeg har ikke fått det ut i kamp, sier meriterte Sulland som i 2011 og 2012 scoret 10 mål både i Champions League-finalen for Larvik og OL-finalen for Norge.

I går scoret hun syv av de 17 siste norske målene. Det var den gamle effektiviteten Sulland dro frem da hun banket inn to fra langt hold, to straffer, en fra høyrekanten i tillegg til at hun også satte inn to kontringsmål i en kamp der hun fikk spille hele omgangen også i forsvar.

Her kan du lese mer om