HEDRET: Thorir Hergeirsson og kona Kirsten Gaard på slottet tirsdag. Landslagssjefen gikk med sin ferske utnevnelse på jakken. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Ridder Hergeirsson ble hyllet på slottet

Han har vunnet drøssevis av medaljer på håndballbanen, men denne utmerkelsen henger nok meget høyt for Thorir Hergeirsson (52).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Håndballjentenes landslagssjef er utnevnt til Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Medaljen fikk den suksessrike treneren på den islandske ambassaden, før han dro videre på en gallamiddag på slottet tirsdag kveld.

– Det er hyggelig og kjekt å bli satt pris på, sier Hergeirsson til Jærbladet.

Fikk du med deg? Norge vant Golden League

Han presiserer at han deler æren med sine kollegaer i håndballforbundet, spillerne og kona Kirsten Gaard som var med ham på tilstelningen i Oslo.

– Hun er også en viktig brikke rundt selve landslagsjobben og skal ha sin del av æren, sier den ferske «ridderen» til avisen.

Kong Harald: – La oss utnytte dette

Kvelden hos kongen handlet om Hergeirssons fødeland. For første gang på 20 år er Islands president på besøk i Norge. Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid, samt en rekke islendinger var invitert til middagen på slottet. Erna Solberg var også blant de 184 gjestene.

Les også: Champions League-vinneren jager Frafjord og Kurtovic

Kong Harald holdt en tale som man kan lese på kongehuset.no. Han snakket også om sport, og hyllet blant annet Hergeirsson, Islands EM-suksess i fotball og utvekslingen av fotball- og håndballtrenere.

«Den islandske treneren Thorir Hergeirsson, vant med «jentene sine» under håndball-EM i fjor. Og nå har vi altså «tatt over» Islands tidligere svenske fotballtrener – og fått ham til å utsette pensjonisttilværelsen sin.
Det hele skjer med glimt i øyet – som sikre tegn på godt vennskap. La oss utnytte dette på beste måte, også når vi møter på utfordringer og nye muligheter.»

FOTBALL OG HÅNDBALL: Kong Harald holder tale under gallamiddagen på Slottet tirsdag i anledning besøket til Islands President Guðni Th. Jóhannesson og fru Eliza Reid. Til høyre sitter Statsminister Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Fremmet norske interesser

Hergeirsson sier han og kongen fikk slått av en prat om felles interesser:

– Vi snakket litt om håndball og andre ting. Kongen er svært sportsinteressert. Vi rakk også å prate litt om laksefiske, som er en felles interesse, sier islendingen.

PS! Ifølge Wikipedia er Den Kongelige Norske Fortjentstorden en heder som kong Olav V innførte i 1985. Den deles ut til utenlandske eller norske borgere som en belønning for å ha fremmet norske interesser. Kongen er stormester. Det finnes fem nivåer: Storkors, kommandør med stjerne, kommandør, ridder av 1. klasse og ridder. Hergeirsson er altså på nivå fire. I 2016 delte kong Harald ut 24 medaljer i ulik valør.

Les også: Nora Mørk i bakgrunnen på gullfesten

Thorir Hergeirsson har ikke svart på VGs henvendelser onsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder