Kommentar

Etter den herlige «dobbeltseieren» over Spania: Slik kan Norges gullvei bli i VM

Av Jostein Overvik (kommentar)

HEIA MAMMA: Heidi Løke og Kari Aalvik Grimsbø har sin personlige heiagjeng på plass: Sønnene Alexander (8) og Sindre (2). Etter seieren over Spania fortsatt leken ute på VM-arenaen Arena Nord. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

FREDERIKSHAVN (VG) (Norge-Spania 29-26) En stor seier. Ikke bare over Spania. Men også for den videre veien i VM. Norge møter overkommelige Tyskland i åttedelsfinalen og unngår Russland før i en eventuell VM-finale.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Kall det gjerne en dobbeltseier.

Jeg skriver dette mens Heidi Løke og Kari Aalvik Grimsbø leker med barna sine ute på VM-arenaen. Det er et herlig bilde på håndballjentenes tilstand akkurat nå.

For det ble en norsk festaften på nordspissen av Danmark. Denne generasjonen «perset» i angrepsspill før pause. Ballen gikk lynhurtig og spanjolene hang aldri med på de norske pasningene.

Hvorfor ble kapteinen forbannet?

I DANMARK: VGs håndballreporter Jostein Overvik kommenterer. Foto: ,

Etter at Thorir Hergeirsson hadde strammet opp forsvarsspillet i en timeout – da Spania ledet 7-6 – høvlet Norge over fjorårets EM-finalist.

Nora Mørk holdt lekestue. Heidi Løke og Amanda Kurtovic fulgte opp sammen med Stine Bredal Oftedal. Til og med forsvarsankeret Mari Molid kom flommende i en kontring. Det var til å få gåsehud av.

Hva lukter det av 10-2 på 11 minutter?

VM-gull er ingen fjern assosiasjon – selv om Nerea Penas ni scoringer i 2. omgang dro den norske jubelstemningen ned noe.

Enig med VG i at Mørk var best?

Veien til finalen Jyske Bank Boxen neste søndag er fortsatt lang. Men Norge gjorde den etter mitt skjønn vesentlig enklere ved å smelle til med sin hittil beste prestasjon i VM.

Tyskland i åttedelsfinalen bør være grei skuring. Tyskerne stiller mot Norge fordi at de knuste Sør-Korea 40-28 i en snodig match torsdag.

Landslagets «Knoll og Tott»: Glade i hver andre

Men de er i VM på såkalt wild card på grunn av at det internasjonale håndballforbundet ikke lenger vil gi Oseania en direkte VM-plass.

Det er ikke igjen mye av det tyske laget som helt sensasjonelt slo senere verdensmester Norge i Brasil for fire år siden. Her i Danmark har tyskerne tapt 30-20 for Brasil og 24-21 for Frankrike.

Men er ikke i nærheten av Norges tempo. Det blir seier.

Kommentaren fortsetter under bildet.

TYSK OPPTUR: de vant VM- og EM-gull på 1990-tallet. Men tyskerne har slitt de siste årene. Men jubelen sto i taket da Sør-Korea ble knust i Kolding torsdag. Foto: Jonathan Nackstrand , Afp

Kvartfinalen?

Mest sannsynlig venter vinneren av gruppe A der. Montenegro slo Danmark 23-21 i Herning i går kveld og har vist sterke takter i VM.

Hergeirsson fikk fart på Tomacs norske pass

Norge slo Montenegro i OL-finalen og tapte EM-finalen for Katarina Bulatovic & co. for tre år siden. Etterpå har ikke jentene møtte montenegrinerne i mesterskap, men mange av spillerne kjenner Balkan-profilene godt fra Champions League.

Norge vil i tilfelle møte et knalltøft fysisk lag i Kolding onsdag. Her gjelder det å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Seier er fullt mulig.

VILL INNSATS: Fernanda Silva feirer en brasiliansk scoring i dramaet mot Frankrike i kveld. Foto: Jonathan Nackstrand , Afp

Brasil er den mest sannsynlige motstanderen i en VM-semifinale for Norge om seks dager i Herning. Brasil opplevde en jubelkamp da de sikret seg puljeseieren ved en scoring av forsvarssjefen Fabiana Diniz i siste sekund mot Frankrike i går kveld.

Husker du? Brasiliansk VM-gu

Brasilianerne spiller med akkurat den samme gløden og elleville engasjementet som da de vant VM-gullet i Beograd for to år siden. Eduarda Amorim var verdens beste spiller den gangen.

Heidi Løkes lagvenninne fra Györ har vært gjennom en korsbåndoperasjon og virker litt tyngre nå. Men scoret to superviktige mål på slutten av thrilleren mot de franske jentene.

Mitt tips for motstander i en – jeg understreker eventuell – norsk VM-finale: Russland.

Leste du denne i høst? Håndballjentene inn i ekstremåret

Den firedobbelte verdensmesteren har gjort et oppsiktsvekkende VM og er eneste nasjon med fem strake seire.

Olga Akopian – tidligere Levina – er kommet i tillegg til laget som vant Møbelringen Cup i Norge rett før VM. Russerne er sterkt besatt på alle plasser og gamle Irina Bliznova er som hun var for fem år siden. Det vil si verdensklasse.

Kommentaren fortsetter under bildet.

BJØRNEN HAR VÅKNET: Jevgenij Trefilov førte Russland til VM-gull både i 2001, 2005, 2007 og 2009. Nå er han tilbake og imponerer sammen med nøkkelspilleren Olga Akopian. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Det virker heller ikke som Jevgenij Trefilov er likk røff i behandlingen av sitt nye raskere og smartere lag. Det har kanskje en sammenheng.

Hvem vinner en eventuell VM-finale Norge-Russland neste søndag?

Russland er jeg redd. Akkurat som da de vant VM-finalen klart med fem mål over Norge både i 2001 og 2007.

Men det er langt frem dit.

Og sikker er jeg ikke.

Les også

Mer om

  1. Norsk håndball
  2. Håndball-VM

Flere artikler

  1. De norske håndballjentene lekte seg til VM-gull

  2. VGs håndballekspert: VM-gull alt annet enn en selvfølge

  3. Heidi Løke venter seg «håndballkrig» onsdag: Hammerseng om motstanderen i kvartfinalen: – De er tøffe i trynet!

  4. Sjekk: Så mange VM-vinnere har forsvunnet

  5. Norge lykkelige for å møte Romania i semifinalen: Camilla Herrem: – Jeg gleder meg veldig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder