Semifinaleklare Bjarte Myrhol: – Nå har vi lyst på edelt metall, sier jeg. Og Sander sier gull

HERNING/OSLO (VG) (Danmark-Sverige 30–26) De norske håndballguttene kunne puste lettet ut etter at Danmark gjorde jobben i sin egen heksegryte mot Sverige. Og nå sikter Bjarte Myrhol & Co. mot medalje.

– Det er fantastisk moro. Jeg har ikke sett så mye av kampen, men jeg hørte jubling borti gangen, så da våknet jeg også, sier Christian Berge til en samlet norsk presse utenfor Scandic Regina i Herning.

Kaller Tyskland favoritt

Han så som kjent ikke skjebnekampen som endte med dansk seier og norsk VM-semifinale.

les også

Semifinalen mot Tyskland: Det store hevntoktet

– Jeg satt og så på David Attenboroughs «Wild Planet» helt til jeg hørte jubling. Da ble jeg med. Det var vel fire minutter igjen, men da fikk jeg beskjed om å komme meg ut for ikke å jinxe det. Så kom jeg inn da det var igjen tre minutter, og da var det visst gjort, sier Berge, som forklarer at han ikke så skjebnekampen fordi han ikke vil bruke energi på ting han ikke får gjort noe med.

Han smiler avmålt sammen med kaptein Bjarte Myrhol utenfor hotellet i vinterkulden og forteller at det ikke var voldsom jubel, men et par klemmer som ble delt ut da semifinalebilletten var sikret.

Egentlig har han ikke tid til å prate med pressen. Landslagssjefen er mest opptatt av å komme seg på hotellet for å se video av Tyskland.

les også

Tidenes 72 beste norske håndballspillere på herresiden

Pluss content

– Er Tyskland favoritter?

– De er jo det. Sånn er det. De er på hjemmebane med hallen i ryggen, svarer Berge, som forventer et fysisk Tyskland-lag.

Vil ha gull

På de siste fire Europa- og verdensmesterskapene har Norge nå kommet til semifinalen tre av fire ganger. Én av gangene har det endt med finale, mot Frankrike i 2017 (26-33-tap). Nå ser kaptein Bjarte Myrhol frem til en «fantastisk morsom oppgave» mot Tyskland − i Tyskland − fredag.

les også

Berge om nervedramaet: − Jeg skal se på Netflix

– Vi har litt å revansjere fra Polen-semifinalen, så du skal ikke se bort ifra at det er et heltent lag som møter fredag, sier Myrhol.

Han refererer til semifinaletapet mot Tyskland i Polen-EM for tre år siden. Da endte det 34–33 til tyskerne etter ekstraomganger.

– Vi er ferdig med å komme til semifinale og være fornøyd med det. Nå er vi sultne på mer. Nå har vi lyst på edelt metall, sier jeg. Og Sander (Sagosen) sier gull, sier kaptein Myrhol med et smil.

Er det disse to som skal sørge for gullet?

Dansk seier sikret norsk VM-semi

Tidligere onsdag knuste Norge Ungarn, men det var først da Danmark valset over Sverige, at den norske semifinalen var et faktum. Da biffen, eller hakkebøfen om du vil, var klar, sang danskenes den norskeste av alle idrettssanger: Seier’n er vår!

– Med denne oppladningen og med disse rammene, kunne det ikke gått annerledes. Vi brenner litt for mange sjanser i dag, og hadde vi scoret på halvparten av de, hadde det sett helt annerledes ut, sier danskenes Rasmus Lauge etter kampen ifølge Ekstra Bladet.

Det var en kamp hvor keeperne storspilte. Svenskenes Andreas Palicka var tidvis i det umulige hjørnet og hadde 19 redninger, mens Niklas Landin vartet opp med den ene redningen etter den andre – og for hver redning jublet danskene i Boxen som besatt.

Det var lenge spennende, og nervepirrende, og i en liten periode så det ikke så lyst ut for Norges VM-fremtid. Men danskene vant til slutt 30–26, og de er klare for semifinale, og det samme er de norske håndballgutta.

– Det var så lite, Norge!, sier Henrik Møllgård til TV 3 etter kampen.

For Norges del blir det Tyskland. Danskene skal på sin side møte Frankrike.

Nervepirrende

Om Sverige hadde slått Danmark med tre eller fire mål, ville Norges semifinale-drøm vært knust.

Sjekk scoringen til Magnus Gullerud mot Ungarn:

En periode før pause var Sverige oppe i to måls ledelse. Rett etter hvilen kom de topp igjen på to mål og spenningen økte kraftig i Boxen. Mikkel Hansen var plassert på den danske benken og i det svenske målet storspilte Andreas Palicka.

Men svenskene gjorde angrepsfeil, Danmark kom sterkt tilbake og festen kunne starte for 15.001 tilskuere i VM-arenaen. Mikkel Hansen og Rasmus Lauge løftet prestasjonene og seg selv til semifinalen sammen med Norge. Niklas Landin fulgte opp i mål kunne det ikke gå feil for Norge.

Danmark fikk revansje for fjorårets bitre tap i EM-semifinalen og Landin ble kåret til banens beste etter Danmarks åttende strake seier. Nå venter Frankrike i semifinalen.

Sveriges keeper Andreas Palicka var en periode der med både armer og ben før pause. Hans ni redninger bidro til at Sverige fortsatt hadde en god mulighet ved pause.

les også

VG-børsen: Sagosen-show til 9 poeng

Det sto 13–13 etter en omgang Sverige hadde hatt initiativet i andre halvdel av. Mikkel Hansen begynte med en straffemiss og traff bare på to av åtte skudd. Da var det godt for Danmark – og norske nerver – at brødrene Landin var gode.

Storebror Niklas gjorde åtte redninger og lillebror Magnus scoret fire mål etter at skjeggprydede Nikolaj Øris hadde dratt i gang Danmark med å score de tre første målene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder