I TRØBBEL: Thea Mørk og Larvik håndballklubb. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Larvik må skaffe tre mill. : Kan være slutt 9. mai

Sportslig sett fikk Larvik seg en knekk denne sesongen. Også utenfor banen sliter klubben. 9. mai kan Norges mest kjente håndballklubb slå seg selv konkurs.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi er kommet så langt at vi må innkalle til et årsmøte for å begjære oppbud. Det er vår plikt som styre når vi ikke har penger til å betale leverandører og lønn til de ansatte, sier styreleder Cathrine Svendsen til Østlandsposten (saken krever betaling).

Spillerne har ikke fått lønn for april. Nå står de foran sluttspillet og møter onsdag Fredrikstad i kvartfinalen. Finalene er lagt til 15. og 19. mai. Men allerede på det ekstraordinære årsmøtet 9. mai kan klubben melde oppbud. Problemene startet for tre år siden da Larvik spilte sin siste Champions League-finale, men sto med med 12 millioner kroner i gjeld etter at et lekeland-prosjekt slo fullstendig feil.

- Vi har overprestert sportslig og underprestert på alt det andre. Markedsverdien til klubben falt dramatisk da vi mistet ti profiler i fjor. Landslagskompensasjonen vår ble redusert med cirka én million kroner. Inngangen på sponsorer har falt dramatisk, ikke på kort sikt, men vi har ikke fått til nok nye, sier Svendsen, som selv har vunnet NM-gull med klubben og var en del av de originale håndballjentene på 1980-tallet.

Etter 13 strake seriemesterskap sa det stopp for Larviks håndballjenter denne sesongen. Laget endte på 2. plass i Eliteserien, ett poeng bak Vipers, men om det var problematisk for den tradisjonsrike klubben, som egentlig leverte over forventet med tanke på ressursene før sesongstart, så står det enda verre til økonomisk sett.

Klubben hadde en negativ egenkapital på 5,7 millioner kroner ved inngangen til 2018, men er pålagt av Norges Håndballforbund til å ha en positiv egenkapital ved utgangen av året.

les også

Trøbbel også i 2015: Varsler om konkurstrussel - tvinges til å ta dramatiske grep

Dersom de ikke klarer kravet, vil de bli nektet elitelisens og bli flyttet ned en divisjon, skriver Larvik på sine nettsider i et skriv fra styret.

Klubbens ledelse legger uansett ned virksomheten om LHK tvinges ned i 1. divisjon. Men skal etter eget utsagn ha kontroll på egenkapitalkravet fra Norges Håndballforbund.

– Vi har i utgangspunktet fått på plass en avtale med en støttespiller som sier han er villig til å yte klubben verdier for seks millioner kroner som kan inngå i regnskapet. Det betyr at vi løser det med egenkapitalen, sier nestleder Erik Storhaug til Østlandsposten.

Verre er det med den kortsiktige likviditeten, som omtales som et «akutt problem».

– Klubben har behov for tre millioner kroner i kortsiktig likviditetstilførsel og har pr. 19. april ikke midler til å dekke fordringer som forfaller i løpet av april, heller ikke lønn til ansatte, skriver styret i Larvik, som har fattet et vedtak om at begjæring om oppbud vil bli drøftet på det ekstraordinært årsmøtet om to uker. Krisen ble akutt da forhandlingene med en lokal investorgruppe ikke gikk i boks.

De har imidlertid ikke gitt helt opp.

I uttalelsen skriver styret at de er «opptatt av å gjøre et siste forsøk på å skaffe den nødvendige kortsiktige likviditeten», og at det skal skje ved å selge den såkalte «Larvikpakka». Den koster 10.000 kroner, og klubben har som mål «å selge minimum 300 pakker». Dersom de klarer det, vil de redde klubben fra konkurs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder