KEEPERTRIO: Kari Aalvik Grimsbø, Silje Solberg og Katrine Lunde Haraldsen under et pressetreff i 2012. I dag er de fortsatt aktuelle og kjemper om keeperplassen på landslaget. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Olsson: – Norge har aldri hatt bedre målvakter

Råkjøret om keeperplassen hos de norske håndballjentene er rett rundt hjørnet. Dårligere nytt kunne ikke VM-konkurrentene fått.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ble Katrine Lunde (35), Kari Aalvik Grimsbø (30) og Silje Solberg (25) tatt ut til EM-kvalkampene mot Litauen og Hviterussland. Men en må sitte på tribunen under kampene.

– Vi bruker bare to i kampene, opplyser landslagssjef Thorir Hergeirsson. Han har ikke bestemt seg, men mye tyder på at bare to kommer med itil VM i desember. Hergeirsson har kjørt med to keepere i de seks mesterskapene etter å ha tatt med tre til sin sjefsdebut under VM i Kina i 2009.

– Men denne gangen er vi jo nær Norge, sier han.

Allerede på første samlingsdøgn kommer det trolig til å smelle mellom stengene. Da starter kampen om å overbevise lagledelsen.

Knalltøft program: Håndballjentene inn i ekstremåret

VM-uttaket kommer 10. november. I Rio de Janeiro-OL ligger det an til bare to i grunntroppen som ikke er på mer enn 14 spillere.

– I de fire siste mesterskapene (EM, VM og OL) har Norge hatt beste keeper med tre forskjellige spillere. Det sier alt. Og nå er situasjonen bedre enn noen gang. Det har aldri stått så bra til på målvaktsiden, sier keepertrener Mats Olsson til NTB.

– Jeg tror aldri noe landslag i verden har hatt tre målvakter som alle er blitt kåret til den beste i mesterskap. Det ser veldig bra ut, legger han til overfor VG.

Silje Solberg ble kåret til EMs beste keeper da Norge tok gull for ni måneder siden. Kari Aalvik Grimsbø ble kåret til OLs beste keeper i 2012. Mens Katrine Lunde har blitt kåret til mesterskapets beste keeper hele fire ganger: EM 2012, EM 2010, EM 2008 og OL 2008.

– Situasjonen er litt ny for oss. Nå har vi tre-fire keepere som kan kjempe ganske jevnt. Hvordan vi løser det med spilletid, får vi se på. Uansett blir det gøy og utfordrende. Jeg regner med at det går bra. De er alle vinnertyper.

– Hva tror du motstanderne tenker når de ser navnet på de norske keeperne i VM?

– Det kan nok være de bare trøster seg med at én kan spille om gangen.

Sjekk VGs terningkast på OL-mulighetene

Ute

KEEPERTRENER: Mats Olsson, her sammen med Solje Solberg. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Grimsbø mistet nesten hele forrige EM (norsk gull) med en kneskade. Hun er friskmeldt etter vårens operasjon.

– Kari spiller for fullt i Györ, bekrefter Hergeirsson.

Solberg ble førstekeeper i europamesterskapet i fjor og klarte seg meget bra. Hun sliter nå litt med smerter på baksiden av et kne, men det skal ikke skape trøbbel for VM.

Lunde sto over EM da hun ventet barn. Hun er tilbake i spill nå og stengte målet fullstendig for Rostov i den russiske supercupen nylig.

Katrine Lunde ble mor: Det er nesten uvirkelig

– De snakker om at hun hadde redningsprosent på opp mot 70, sier Olsson.

Bak disse vaker Emily Stang Sando, men hun når trolig ikke opp denne gangen.

Svensken har en jobb preget av rene luksusutfordringer. Men han ser for seg at det kan bli fordeling av spilletid på keeperne i langt større grad enn det som har vært vanlig.

Tøffe treninger

Lunde er supermotivert for å slå seg tilbake som førstekeeper. I bakhodet på alle tre ligger drømmen om OL-gull neste år.

– Keeperne kommer til å fyre fra første trening i høst. Det vil også gjøre det vanskeligere for utespillerne å score på trening, og dermed vil hele laget vårt kunne heve seg, sier Mats Olsson til NTB.

Norge møter Spania, Romania, Russland, Puerto Rico og Kasakhstan VM-puljespillet. Etter det venter cuprunder. Der har Norges keepere en tendens til å avgjøre. (NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder