Tok ett års håndballpause

Kommer fra idrettsfamilie

GOD: Maren Gundersen scoret fire mål mot Danmark i går. Her er hun i torsdagens oppgjør mot Brasil. Foto:Claus Fisker,NTB scanpix

Maren (26) kan bli Norges Løke-erstatter

(Danmark–Norge 26-22) Pappa er stortingsrepresentant og
tidligere OL-svømmer. Broren har spilt på U21-landslaget i fotball. Men i håndball-EM kan det være Maren Gundersen (26) sin tur.

Artikkelen er over fem år gammel

Norge kollapset fullstendig mot Danmark i går. Men 26-åringen leverte en meget god førsteomgang – bare to måneder før EM i Ungarn og Kroatia starter.

Fire mål på fem skudd var fasiten. Ikke verst for en strekspiller som før helgen bare sto bokført med to landskamper.

I EM må Norge klare seg uten både Heidi Løke og Marit Malm Frafjord. Pernille Wibe virker trygg på en plass i troppen. Men det trengs altså flere strekspillere.

– Jeg senket skuldrene, og det løsnet skikkelig. Det var deilig, sa Gundersen fornøyd til VG i går kveld.

Prioriterte medisinstudier

For to år siden la hun håndballen på hylla i et helt år. Å spille i førstedivisjon var ikke gjevt nok til å trappe ned på medisinstudiene i Trondheim, mente Gundersen.

Men da Byåsen tok kontakt i fjor, skjøt karrieren voldsom fart. Samtidig ble 26-åringe halvtidsstudent. Og nå er hun høyaktuell til EM.

BROR: Tore Andreas Gundersen, her som Lillestrøm-spiller i 2008. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med på landslaget da jeg sa ja til å satse på håndball igjen. Det har gått utrolig fort, sier hun selv.

– Det blir sagt at du er råsterk og har et godt mottak. Det høres nesten ut som Heidi Løke?

– Løke er i en klasse for seg selv, og jeg kan ikke sammenliknes med henne. Men hun har vært et forbilde for meg, jeg har forsøkt å lære av det hun har gjort på banen, sier Gundersen.

Tradisjoner

Flisa-jenta kommer fra en familie med solide idrettstradisjoner:

Broren er Tore Andreas Gundersen, med en fortid på Lillestrøm, HamKam og det norske U21-landslaget.

Pappa Gunnar Gundersen sitter på Stortinget for Høyre. Under Montreal-OL i 1976 svømte han inn til en 13. plass på 400 meter medley.

– Maren har jobbet hardt for dette. Det er bare det siste året hun har satset skikkelig. Men hun er ekstremt målbevisst og strukturert, sier politikeren til VG.

PAPPA: Stortingspolitiker Gunnar Gundersen (H) deltok i OL og har mange NM-medaljer fra svømming. Foto:Geir Olsen,VG

Han bruker beskrivelsen «sidekommentator» om seg selv, og understreker at han ikke er noen ekspert på håndball. Men han håper datteren blir å finne i Thorir Hergeirssons EM-tropp.

Sin egen CV som toppsvømmer har Gunnar Gundersen aldri pratet mye om, avslører håndballprofilen.

– Han er litt beskjeden om sin egen karriere, smiler Maren.

– Som forelder er man med som supporter. Det er utøveren selv, og deres ambisjoner, som er avgjørende for hvor langt de når, svarer pappa Gunnar.

Bom, bom, bom

Selv om Maren Gundersen var et lyspunkt, så svingte håndballjentene voldsomt i Golden League-finalen mot Danmark i går: 13 baklengsmål på kontringer eller i ankomstfasen er langt under pari.

Det er også 32 bom på 54 skudd.

- Vi finner ikke hverandre i etablert angrep. Og så begynner Sandra Toft å redde mye. Det er en grunn til at Larvik hentet henne, sier Nora Mørk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder