NY GENERASJON: Norsk håndball vokser stort både på herre og kvinnesiden. Her er Christian Berge med sin nye generasjon under EM-kampene i Trondheim. Både datteren Erle Sofie og sønnen Emre Christoffer spiller håndball. Foto: Bjørn S. Delebekk

Berge kan juble: Eksplosiv økning av norske herrespillere

STOCKHOLM (VG) Antallet norske gutter som spiller håndball har økt eksplosivt det siste tiåret. Christian Berge er svært fornøyd med tilgangen på talenter.

 • Jostein Overvik
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Ifølge Norges Håndballforbunds medlemsoversikt var det for to år siden 45.675 mannlige spillere i Norge. Det er en økning på 47,7 prosent i forhold til 2008.

– Jo flere folk vi får i hallen, jo bedre, sier landslagssjef Christian Berge til VG foran fredagens semifinale i EM mot Kroatia.

Gøran Johannessen tror håndballguttas suksess betyr at flere vil spille håndball. Den aller største årlige økningen – 3609 nye spillere – kom etter at «Berge Boys» fikk sitt gjennombrudd med 4. plass i EM i 2016.

les også

Håndballen unngår stjernekollisjon

– Det har hatt en effekt på Norge. Flere får øynene opp for håndball. Jeg synes det er en naturlig utvikling, mener Gøran Johannessen, som Berge i 2015 plukket opp fra Viking i 1. divisjon (nivå 2).

Landslagssjefen har i tillegg til A-landslaget også det sportslige ansvaret for de fire yngres-landslagene på herresiden. Han mener tilgangen på store talenter er god og mener at alt ligger til rette for at det norske herrelandslaget – som kvinnene – vil være etablert i verdenstoppen i mange år fremover.

– Det ser veldig bra ut. I 2004-årgangen har vi for eksempel 14 venstrehendte høyrebacker som er talentfulle. For dem som er født i 2003 har vi kartlagt over 100 spillere. Det mange ulike typer og moro å se, sier Berge – til daglig også trener for sønnen Emre og hans 14-årslag hjemme i Elverum.

– Vi håper at det vi gjør i EM får enda flere gutter til å spille håndball. Så skal vi trenerne være veldig bevisst på at håndball skal være det aller morsomste de gjør, sier Berge.

På kvinnesiden har Norges Håndballforbund økt 37 prosent i antall medlemmer på 10 år. I 2018 spilte 92.319 jenter håndball i Norge.

– Medlemsveksten er det aller viktigste for oss, sier generalsekretær i håndballforbundet, Erik Langerud. 67 prosent av medlemmene var i 2018 kvinner. Langerud gir håndballjentenes 34 år lange suksesshistorie æren for det.

Denne gutten viste tidlig er stort talent:

les også

Berge stolt over reservene: – Jeg setter dem i en vanskelig situasjon

– Landslagene er flaggskip. Men det aller viktigste er at det jobbes godt i klubbene. Vi må hjelpe dem med å skape aktivitet. Nok spilleflater, gode konkurransetilbud, utviklingsmiljøer, kursing, mammaer og pappaer som stiller opp. Summen av alt dette gjør at vi vokser, mener generalsekretæren.

Fortsatt har hverken herre- eller kvinnelandslaget hatt en spiller med annen etnisk bakgrunn enn den norske.

les også

Ask fikk et håndballmål i hodet sist sommer – i dag møter han EM-heltene

– Vi har mange på de yngre landslagene og jeg trener også mange med en annen bakgrunn i Elverum. Det skal bli spennende å se. Jeg håper virkelig det kommer. Det finnes et potensial der, sier Christian Berge.

Gøran Johannessen kaller problemstillingen «spennende».

– Jeg vet ikke om det er på grunn av kulturen de kommer fra eller om NHF er for dårlige til å tilrettelegge. Fotballandslaget er jo helt annerledes. Det ligger veldig mye ubrukt potensial i folk som kommer fra andre land og har en litt annen kultur og filosofi i idretten, sier Johannessen – til daglig profesjonell i tyske Flensburg-Handewitt.

Mer om

 1. Håndball-EM herrer 2020
 2. Herrelandslaget håndball
 3. Christian Berge

Flere artikler

 1. Børge Lund får støtte etter dobbeltrolle-protesten

 2. Det ulmer i klubbene før EM: Protestbrev om Børge Lunds nye dobbeltrolle

 3. Regjeringens corona-oppmykning: – Kvantesprang for håndballen

 4. Norge stormer videre i håndball-EM: – Perfekt punktum i Trondheim

 5. Reagerer på to kamper på 25 timer: – Det må gjøres noe med dette

Fra andre aviser

 1. Stjernene er møkk lei. Sjefen gir dem full støtte.

  Aftenposten
 2. Håndballherrene hadde kvinner som idoler. I 2016 snudde alt.

  Aftenposten
 3. Håndball-topp avviser Sagosens Trondheim-drøm

  Aftenposten
 4. – Vi voksne setter barna i bås, vi finner opp regler for dem. La dem få lov til å leke!

  Aftenposten
 5. Norges EM-tropp er klar: – Et vanvittig vanskelig uttak

  Aftenposten
 6. Norges EM-stjerne la på seg 10 kg på to måneder

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder