Keeper-Kari helten da håndballjentene gikk til kvartfinalen

RIO DE JANEIRO (VG) (Montenegro-Norge 19-28) Kari Aalvik Grimsbø (31) var tilbake mellom stengene og storspilte da Montenegro ble knust.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Seieren betyr at de norske jentene er klar for kvartfinalen i OL-turneringen - uansett resultatet i den siste kampen, som er mot Romania.

– Vi kjente alle at det var en utrolig viktig kamp. Man vet aldri med Montenegro. Det virker som de prøvde, men de hadde kanskje ikke helt troen, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

Les også: Her er VG-børsen fra kampen!

Montenegro var Norges finalemotstander i siste OL, men fire år senere er ikke laget hva det var i London - og var egentlig sjanseløse denne gang. Laget ligger sist i gruppa med null poeng og -21 i målforskjell.

Etter tapet mot Brasil i åpningskampen har de norske jentene feid all motstand av banen videre i OL: først ble Spania slått 27-24, deretter Angola 30-20 og fredag altså Montenegro.

Saken fortsetter under bildet.

FANDENIVOLDSK: Nora Mørk og Camilla Herrem i hyggelig selskap i 1. omgang av kampen mot Montenegro. Til høyre landslagstrener Thorir Hergeirsson. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Mørk pøste inn

Kari Aalvik Grimsbø fikk kritikk i starten av OL, men mot Montenegro var hun i det umulige hjørnet. Ikke bare reddet hun de mest utrolige skudd, men hun bidro også med tre målgivende pasninger. Györ-målvakten viste at hun er en av verdens beste mellom stengene.

– Kari står så bra at det nesten er helt umulig å tape, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

Les også: Anklages for doping etter vill verdensrekord

Nora Mørk hadde 25 mål tidligere i OL og fortsatte å pøse inn scoringer også mot Montenegro - denne gang seks. På kantene bidro Camilla Herrem og Sanna Solberg begge godt i målprotokollen med henholdsvis fem og tre scoringer.

Tok ledelsen tidlig

Norge ledet kjapt 3-0, men i løpet av noen minutter klarte Montenegro å komme tilbake til 3-3. Både Heidi Løke, Nora Mørk og Veronica Kristiansen hadde skuddbommer i denne perioden.

Dermed valgte Thorir Hergeirsson å ta en tidlig timeout, og en montenegrinsk utvisning gjorde at Norge gikk i ledelsen. Men det gikk likevel ikke på skinner: Nora Mørk bommet på straffe og Camilla Herrem misset fra kanten.

Sett denne? Les alt om OL i Juvas OL-guide

Men det kladdet mer for Montenegro, og Norge var oppe i 8-5 ledelse etter 17 minutter. Da Camilla Herrem kontret inn både 10-6 og 11-6 før 20 minutter var gått, var det lite som tydet på at Montenegro hadde noe å stille opp med i denne matchen. Da så Nora Mørk økte til 12-6, så den montenegrinske treneren seg nødt til å ta timeout.

Redningsprosent: 60

Kari Aalvik Grimsbø skal ha sin store del av æren for at Norge avgjorde kampen så tidlig. Hun spilte igjen fra start og hadde ti redninger den første halvtimen. Totalt endte hun på en knallsterk redningsprosent på 60.

– Selv om vi vinner stort synes jeg aldri vi finner flyten. Vi må hele tiden fighte oss inn i kampen, sier Grimsbø til TV 2.

Hun bare fortsatte etter pause. Tre kjappe redninger gjorde at Norge beholdt sin 16-11 ledelse fra 1.omgang - til tross for flere skuddbom.

Les også: Tysse kollapset - kjørt bort i rullestol

Ledelsen holdt seg stort sett med fem-seks mål, men mot slutten kontret Amanda Kurtovic inn 27-19 og så gjorde Emilie Hegh Arntzen 28-19 på straffe.

Montenegro kom til kampen uten veteranen Bojana Popovic, som har gjort comeback etter nesten fire år borte fra håndballen. Det harde kampprogrammet i OL blir nok tøft for henne.

MÅL!!! Amanda Kurtovic jubler for scoring i 1.omgang. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder