REISTAD 90 ÅR ETTER: Henny Reistad og Norge reiste seg 90 år etter at Ole Reistad skapte uttrykket «samling i bånn» under vinter-OL i 1928. Oldefaren førte an og vant oppvisningsgrenen mililitært patruljeløp sammen med Leif Skagnæs, Ole Stenen og Reidar Ødegaard. Grenen regnes som forløperen til skiskyting, som kom på OL-programmet i 1960. Foto: Bjørn S. Delebekk og NTB Scanpix

Henny Reistad gjorde som oldefar: Tok samling i bånn!

BREST (VG) (Tsjekkia-Norge 17–31) Håndballjentene tok samling i bånn etter den elendige EM-starten. Særlig Henny Reistad (19) hadde all mulig bakgrunn for å gjøre det. Oldefaren hennes fant nemlig opp uttrykket.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg er veldig stolt av oldefar, men det har ikke preget oppveksten min mest. Det betydde mer å ha to brødre som også drev med idrett, sier hun etter nok en god EM-kamp. Brødrene kommer vi tilbake til.

Mange mener at hun er Norges aller største håndballtalent. Det skotter i alle fall ikke på genene. Henny Reistad kommer fra en idrettsfamilie i Bærum med en helt spesiell historie.

les også

Thea Mørk ut i tårer under storseier: – Det var trist

Oldefar Ole Reistad (1898–1949) ledet det norske laget i militært patruljeløp under vinter-OL i 1928. Foran en tøff utforkjøring ga han lagkameratene en klar beskjed, som i de 90 årene etter er blitt et kjent norsk ordtak:

– Samling i bånn, gutter.

– Jeg vet at det bare å komme seg videre uansett om det går bra eller dårlig, sier hun etter stort forsvarsspill, scoring og tre målgivende mot tsjekkerne.

les også

Irritert Hergeirsson: – Mektig lei av å være forsøkskaniner for dommerne

– Er det virkelig sant. Det er kult, ler Stine Bredal Oftedal - og roser Reistads EM-innsats hittil.

– Henny takler dette ekstremt bra. Hun tar nivået vanvittig bra. Det som er vanvittig bra er at hun er god uansett om hun får fem eller 30 minutter på banen.

Hennys Reistads oldefar har også en solid historie fra krigen. Han var hoppkompis fra Holmenkollen med datidens kronprins Olav og hadde en sentral rolle i oppdragelsen av dagens kong Harald på «Vesle Skaugum» utenfor Washington i krigsårene.

REISTAD-SUPPORTERNE: Henny Ella Reistads pappa Ole Reistad og tante Gunhild Ella Reistad på plass i Brest for å støtte den 19-årige EM-debutanten. Foto: Bjørn S. Delebekk

–Han var opptatt av at Kong Harald skulle få en oppdragelse ikke bare av alle damene som var der. Blant annet måtte han bade i iskaldt vann om høsten i Canada, humrer Ole Reistad – far til Henny. Han så Tsjekkia-kampen fra tribuneplass med tante Gunhild Ella Reistad – med samme andre fornavn som Henny Ella ute på banen. Mamma Cathrine Dehli kommer til hovedrunden i Nancy.

Kong Harald har aldri glemt oppfølgingen han fikk av Ole Reistad og familien har hyggelig kontakt med Majesteten opp gjennom årene. Hennys oldefar gjorde flere idrettsbragder enn den overraskende seieren under OL i 1928, hvor han også var norsk flaggbærer. Ole Reistad deltok i OL i friidrett og ble tildelt Ekebergs Ærespris for sin allsidighet.

Henny Reistad er også allsidig. Sjekk VM-dansen til juniorlandslaget:

Oldedatteren har fått gode gener. VG presenterte allerede i september ungjenta som EM-aktuell og fortalte historien om da juniorlandslaget testet «stille tresteg» og hun hoppet 70 centimeter lenger enn neste jente.

Også brødrene har gjort det sterkt idrett. Jon Halfdan Reistad (22) har eliteseriekamper for Haslum. Petter Reistad (24) ble verdensmester i langrenn for junior i 2014, men la opp allerede som 20-åring. Under ski-NM ble han kalt bort til kongetribunen. Harald vil ha en prat med en ny generasjon Reistad.

les også

Disse var best i stor norsk revansje

Mye tyder på det humres på Slottet når Henny Reistad scorer for Norge. Kong Harald må kalles håndballinteressert og overvar Norges aller første landskamp på Bislett i 1946. Kongen fikk en håndball i gave mens nummer 100 på VG-sportens kåringen av tidenes håndballjenter, Laila Schou Nilsen, scoret det første målet.

– Jeg håper han koser seg i hvert fall, men kanskje ikke fordi jeg spiller, smiler hun.

les også

Camilla Herrem på plass i EM: – Bedre seter her enn hjemme

1310 kamper etter Bislett-kampen spilte Henny Reistad gode 23 minutter mot Tsjekkia.

– Vi er veldig imponerte over Henny. Hun takler dette veldig godt på alle mulige måter, sier pappa Ole Reistad – som har doktorgrad i atomfysikk og til daglig er sjef for atomreaktoren på Kjeller i Lillestrøm.Også brødrene planlegger tur til EM.

– Det er jeg veldig glad for. Det betyr utrolig mye for meg, sier hun.

Her kan du kose deg med Henny Reistad som 13-årig blogger!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder