NEKTER Å GI SEG: Katrine Lunde ødela korsbåndet i en alder av 39, men nekter å gi opp drømmen om comeback på Vipers og Norge. I dette VG-intervjuet Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Katrine Lunde: Den lange og tøffe veien tilbake

KRISTIANSAND (VG) Det nærmer seg et år siden korsbåndskaden – og smerten. Med god hjelp fra tvillingsøster Kristine, er Katrine Lunde (40) snart ferdig med den lange veien tilbake til håndballmålet. Målet var OL – nå er det seriestarten.

 • Knut Espen Svegaarden
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Det jobbes hardt i «Vipers Akademi», der søstrene Lunde har en styrkeøkt – med innlagt tørking av manualer. Styrkerommet er akkurat gjenåpnet, etter at corona også her hindret bruken. Men nå viser Katrine Lunde styrke: Hun jobber hardt hver dag for å komme tilbake fra skaden.

Hver dag kommer hun nærmere full fitness. Noen av øvelsene hun kjører i styrkerommet, kunne hun knapt klart uten hjelp av sin tvillingsøster, Kristine Lunde Borgersen.

Dette ER virkelig tvillinger. Katrine er født tre minutter før Kristine. Og da VG spør om hvor langt unna hverandre jentene bor, kommer svaret kjapt: – Tre meter ...

Katrine klarte å få tak i nabohuset, i Kristiansand – selvsagt.

Hun må le selv også – av de uatskillelige.

– Vi ser mer til hverandre enn mennene våre, ler hun – om forholdet til søsteren.

Men latteren satt langt inne 12. mai i fjor. Katrine Lunde, som mener hun husker at hun var satt ut av spill et par uker med en øye-skade mens hun spilte i Danmark, opplevde alle spilleres mareritt. Og det i en alder av 39 år.

I bildegalleriet under kan du se noen av de beste bildene fotograf Bjørn Delebekk tok under møtet med Lunde:

«Dette gidder jeg ikke»

I Budapest fikk Lunde en vridning i kneet og ble fraktet ut av arenaen på båre midtveis i 1. omgangen av bronsefinalen i Champions League.

– Jeg visste med en gang at det var noe alvorlig galt, sier Katrine Lunde – der vi sitter på «Gehebs konditori» i Kristiansand sentrum.

Husker du hvordan du reagerte?

– Det eneste jeg husker når jeg ser bildet av det, er at det var vondt, at jeg ble skremt, redd, lei meg – og irritert. Og at den første tanken var: «Dette gidder jeg ikke.»

Kneskaden skjedde i en duell med Metz’ strekspiller Beatrice Edwig. Katrine Lunde vred seg i smerter på hallgulvet mens både klubbens helseteam og tvillingsøster Kristine hastet ut på parketten.

Se situasjonen her:

– Jeg hadde hatt problemer med den ene ankelen en stund, og jeg tror belastningen på det venstre kneet bare ble for stor. Jeg husker jeg tenkte: «Skal du til OL nå, så må du jobbe skikkelig.»

Så du tenkte aldri – nå legger jeg opp?

– Nei, det var ikke i tankene mine.

Tvillingsøster Kristine er like sikker:

– Jeg trodde aldri Katrine ville gi seg på grunn av en skade. Men det er sterkt av henne å holde motet oppe i motgangen. Hun går all inn.

Hva kan stoppe henne?

– Det spørs hvor lenge det blir til det kan spilles håndball igjen. DET kan stoppe henne, sier tvillingsøsteren – som kjenner Katrine Lunde bedre enn noen.

Tre operasjoner

Men det som er ukjent, for noen, er at Lunde måtte gjennom hele tre operasjoner før kneet ble bra nok til at hun kunne gjenoppta treningen.

– Den første operasjonen gikk ikke så bra. Jeg kunne ikke rette ut beinet helt. Så jeg måtte inn igjen, forteller hun. Dermed tok det selvsagt lengre tid før hun kunne starte på veien tilbake til jobben med å redde håndballer.

Katrine Lunde har fylt 40 år. Og har vunnet hele 33 (!) titler i norsk- og internasjonal håndball, selv om den første ikke kom før hun var 24 år. Det hadde kanskje ikke vært så merkelig om korsbåndskaden hadde ført til at Norges mesterkeeper hadde lagt opp.

– Jeg har faktisk ikke vært inne på tanken. Det eneste som kan gjøre at jeg legger opp nå, det er at vi går et helt år uten tilskuere på kampene. Da slutter jeg med håndball, sier hun bestemt.

For hun er sulten på mer. Det er det som holder henne flere timer i styrkerommet i uka. OL er utsatt, noe som kan være en fordel for henne, siden hun får bedre tid til å komme tilbake i «Lunde-form». Men det er EM i desember i år, blant annet i Trondheim. Det har Katrine Lunde veldig lyst til å ha med seg.

– For meg er det veien til målet som er spennende, sier Lunde. Hun liker å trene. Og som hun sier det: «Jeg vil jo bli bedre.»

les også

Harald Martin Brattbakk ble permittert i to jobber samme dag

Pluss content

Sosionom

En lengre kontrakt med Vipers var diskutert allerede før korsbåndskaden – og i januar skrev hun på for tre og et halvt år.

– Men jeg har sagt at «mister jeg motivasjonen så slutter jeg». Det er ikke lønnen som driver meg, selv om det også er viktig, det er viktig å ha en jobb, sier Lunde – som leser til en bachelor i sosialt arbeid. Hun utdanner seg til sosionom.

Ser du for deg et liv utenfor håndballen?

– Jeg fortsetter med håndball, vil jobbe med målvakter hvis jeg får sjansen. Men det er greit å ha mulighet til andre jobber også, sier Katrine Lunde.

Hvorfor ble du keeper?

– Det var ingen andre som ville stå i mål ...

les også

Korsbåndskadet Lunde rørte lagvenninnene: – Elsker hvordan dere vinner

Her bryter søsteren inn, og kommer med en stikk motsatt melding:

– ALLE ville stå i mål ...

Når skjønte du at du hadde talent for dette, Katrine?

– Kanskje da den ene treneren min sa at «du kan kanskje nå lenger enn kretslaget.» Da jeg fikk sjansen på U-18, da følte jeg at de andre keeperne var bedre enn meg. Og siden Kristiansand ikke hadde noe topplag på den tiden, så tok det litt tid før jeg prøvde meg skikkelig.

Siden har hun vært nøye med mange ting, blant annet bruk av video. Katrine Lunde er en av de keeperne som bruker mange timer på å studere skytterne på motstander-laget. Hun elsker det psykologiske spillet mellom skytter og målvakt.

– Det er gøy, sier hun – og smiler godt.

Hun var 22 år da hun deltok i sitt første OL. Siden har hun, stort sett, vært der.

Nå drømmer hun om sitt fjerde OL – og sjansen er blitt bedre for Lunde-deltagelse der, etter at coronaen har ført til et års utsettelse.

Mer om

 1. Kvinnelandslaget håndball
 2. Vipers Kristiansand
 3. Katrine Lunde
 4. Kristine Lunde-Borgersen

Flere artikler

 1. Utsettelsen bra for Nora Mørk: – Nå blir OL veldig, veldig realistisk

 2. Martin Andresen tilbake i Vålerenga

 3. Pluss content

  18 serieledere som aldri har vunnet serien

 4. Pluss content

  Jobbløse Åge Hareide: – Trener heller unger enn mange voksne lag

 5. Kurtovic-familiens tøffe vinter: – Herregud. Idrett betyr ingen ting

Fra andre aviser

 1. Snart fyller hun 40 år. Derfor er OL-utsettelsen en fordel for Norges superveteran.

  Aftenposten
 2. – Den dagen jeg ikke er god nok for landslaget, vil bli en trist dag

  Aftenposten
 3. Bekreftet: Nora Mørk er klar for Vipers

  Bergens Tidende
 4. Slik blir EM-festen i Norge: Råsterke motstandere for håndballjentene

  Aftenposten
 5. – Den dagen jeg ikke er god nok for landslaget, vil bli en trist dag

  Fædrelandsvennen
 6. Bekreftet: Nora Mørk er klar for Vipers

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no