Hovedinnhold

Styrket ut av fengselet

Johnny fikk fart på karrieren etter den tunge tiden

SOUSSE (VG) Forrige gang Norge spilte VM-håndball i Afrika satt Johnny Jensen (32) buret inne i Oslo kretsfengsel. Håndballkarrieren tok av da han ble løslatt.

Denne saken handler om:

JOHNNY B. GOODE: Assistenttrener Erik Andersen (t.v.) hadde en nøkkelrolle da Johnny Jensen for snart seks år siden vokste på oppholdet i Oslo kretsfengsel. - I en slik situasjon betyr det mye å være i et lag. Du finner ut hvem som er de virkelige vennene dine, sier Johnny Jensen i dag. Foto: Geir Olsen
JOHNNY B. GOODE: Assistenttrener Erik Andersen (t.v.) hadde en nøkkelrolle da Johnny Jensen for snart seks år siden vokste på oppholdet i Oslo kretsfengsel. - I en slik situasjon betyr det mye å være i et lag. Du finner ut hvem som er de virkelige vennene dine, sier Johnny Jensen i dag. Foto: Geir Olsen

- Jeg fikk en tankevekker i livet og mener jeg lærte av den, sier han selv.

Kontrastene i Jensens håndballiv er voldsomme. Etter en Sandefjord-kamp i 1998 fikk han blackout i alkoholrus og angrep en mann med varseltrekant.

Syv år etter blir han regnet som en av verdens beste håndballspillere. I Flensburg kalles Johnny rett og slett bare «Handball-Gott» (håndballgud).

I kveld er han selve nøkkelmannen for Norge mot tøffe Serbia og Montenegro - i en av håndballguttas viktigste kamper noensinne.

- For mange er et fengselsopphold dessverre bare et videregående kurs i kriminalitet. For Johnny var det motsatt. Han vokste veldig fint på det som skjedde. Johnny ble ydmyk, sier Erik Andersen.

Assistenten til Gunnar Pettersen er politimann i det sivile og hadde ansvaret for å følge ham opp den gangen. Sammen med Pettersen fikk han som Sandefjord-trener Jensens voldssak rett i fanget.

- Han fikk plass på fengselets såkalte motivasjonsavdeling, ble sjef på treningssenteret og kom seg fint gjennom det. Jeg ser ikke på ham som noen kriminell, sier Andersen, til daglig leder han forebyggende avdeling på Grønland politistasjon. Forsvarssjefen var inne til fire måneders soning mens Norge spilte Egypt-VM i 1999.

«Gud» hos fansen

- Det ble god tid til å tenke gjennom alt som hadde skjedd. Jeg er blitt mer forsiktig utenfor håndballbanen. Jeg vil aldri tilbake til fengselet, men oppholdet der gjorde meg godt på flere måter. Jeg har aldri vært så godt trent som da jeg ble løslatt, sier Johnny.

24. september 1999 ruslet han som en Egon Olsen ut av porten på «Botsen» i Oslo. Det som skjedde etterpå, står i et drømmeaktig lys i hans eget minne.

Turen gikk nemlig rett til Tyskland og hans første proffkontrakt. Allerede kvelden etter debuterte Johnny Jensen i Bundesliga. For et kriserammet Bad Schwartau. Suksessen kom på direkten. Klubben vant en svært etterlengtet seier, og Jensen var helt strålende.

- Helt ubeskrivelig. Jeg var ikke ved mine fulle fem da kampen var slutt. En utrolig lettelse. Jeg kom jo rett fra fengselet, forklarer han.

Slik har det fortsatt. Bad Schwartau vant cupfinalen før Jensen dro videre til Eisenach. Sommeren 2003 ble han hentet til storklubben Flensburg. I fjor vant de «the double», tapte finalen i Champions League og Johnny Jensen ble døpt «gud» av fansen.

- Ikke mange skjønte hvorfor en klubb som Flensburg hentet meg. Derfor er det utrolig morsomt at jeg er blitt så populær. Jeg er det de i Tyskland kaller «kampfschwein» - en som alltid gir alt, aldri gir opp. Under kampene blir jeg bare tent av at de roper «Gott» fra tribunen, men etterpå er det jo litt flaut da, smiler han.

Gjett om Johnny Jensen gleder seg til bataljen mot serberne.

- Ja, jeg liker slike kamper. Det kommer noen spisse albuer og kanskje et slag i ansiktet. Det handler om å gi tilbake uten å miste roen. Dette blir tøft, men på papiret har vi et bedre lag enn dem, mener han.

Johnny Jensen blir med jevne mellomrom minnet om fortiden. Det gjør ham ingenting.

Tar en dram

- Jeg er forberedt på at dette alltid vil forfølge meg. Men jeg har gjort opp for meg og har ingen vanskeligheter med å snakke om det. Det er verre for familien og alle rundt meg. Jeg er blitt forsiktigere ute på byen, men jeg har aldri hatt noen problemer med sprit slik mediene antydet den gangen. Jeg tar meg fortsatt en øl eller en konjakk til kaffen, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball