Hovedinnhold

Serbia-trener: - Sier noe om Bredelis sosiale intelligens

VG møtte den serbiske landslagssjefen i Beograd i ettermiddag

IRRITERT: Serbias landslagssjef, Sasa Boskovic (t.v.) var tydelig irritert da han ble konfrontert med uttalelsen til TV 2-profil Harald Bredeli torsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
IRRITERT: Serbias landslagssjef, Sasa Boskovic (t.v.) var tydelig irritert da han ble konfrontert med uttalelsen til TV 2-profil Harald Bredeli torsdag ettermiddag. Foto: Scanpix
BEOGRAD (VG) Serbias landslagssjef reagerer med vantro på Harald Bredelis karakteristikk av en av stjernespillerne hans i håndball-VM.

Denne saken handler om:


Det var under gårsdagens kvartfinale mot Serbia, at den populære TV 2-kommentatoren brukte følgende karakteristikk om den 95 kilo tunge strekspilleren Dragana Cvijic:

«1.85, og vi ser at hun ikke har stått over en middag siden hun ble født for 23 år siden.»

VG møtte den serbiske landslagssjefen i Beograd torsdag ettermiddag. Han smilte slett ikke da han ble konfrontert med Bredelis karakteristikk.

- Jeg kan nesten ikke tro at han har sagt noe slikt. Jeg bør ikke kommentere det. Dette sier bare noe om den sosiale intelligensen til denne personen, og oppførselen hans. Dette er langt fra anstendig, sier landslagssjefen.

Les også: Håndballprofil ut mot Bredeli

Verdens beste

Kommentaren falt på et tidspunkt da Norge ledet komfortabelt i går. Senere i kampen snudde imidlertid vinden. Til slutt røk Norge ut av VM - etter storspill av nettopp Dragana Cvijic.

- Kanskje han synes hun er feit og stygg, men for meg er hun verdens beste spiller, presiserer den serbiske landslagssjefen.

Han var fattet i møte med VG, der han satt bak et podium i Kombank Arena. Men hodebevegelsen og et oppgitt mine vitnet om hva han mente.

- Noe slikt bør aldri kalles morsomt. Spesielt ikke når det sies på TV.

For et år siden var det Boskovic selv som stjal overskriftene. I åpningskampen i EM valgte landslagssjefen like godt å holde igjen Linn Jørum Sulland, i trøya, mens spillet pågikk.

Trekker frem Sulland-historie

Boskovic måtte senere beklage foran verdenspressen. Det har serberen åpenbart ikke glemt.

- Norsk media presset meg til å beklage. Nå bør norsk media få denne personen til å beklage sin egen oppførsel. Det er støtende, sier han i dag.

Saken fortsetter under bildet!

TØFFE TAK: Til høyre er Dragana Cvijic idet hun forsøkte å stanse Heidi Løke og Norge i går. Det klarte Serbia etter full tid. Norge er ute av VM. Vertsnasjonen er klar for semifinale mot Polen. Foto: Bjørn S. Delebekk
TØFFE TAK: Til høyre er Dragana Cvijic idet hun forsøkte å stanse Heidi Løke og Norge i går. Det klarte Serbia etter full tid. Norge er ute av VM. Vertsnasjonen er klar for semifinale mot Polen. Foto: Bjørn S. Delebekk


VG var i kontakt med Harald Bredeli allerede før intervjuet med Sasa Boskovic. Da ga han uttrykk for at kommentaren ikke var ment å være morsomt.

- Det jeg mente å få frem var at Cvijic er en høy, stor spiller med ekstreme fysiske forutsetninger. Jeg ville tydeliggjøre at hun er vanskelig å komme forbi i forsvar og vanskelig å stoppe i angrep, sier TV 2-profilen.

Kommentar: Storscorerens middagssmell

- Jeg hadde en ærlig hensikt da jeg prøvde å forklare en utfordring Norge sto overfor. Det er alltid dumt når en da blir misoppfattet. Det er fryktelig trist hvis noen føler seg støtt, det var overhodet ikke meningen. Jeg har ikke vært klar nok i mitt budskap og må passe på å formulere meg på en måte som gjør at folk ikke misoppfatter meg, sier han videre.

Les også: Bredelis versjon av det som skjedde

Flere reagerer

TV 2 har etter uttalelsene til Bredeli fått flere reaksjoner. Det bekrefter redaksjonssjef Christine Espeland overfor VG. Hun har også diskutert saken med Bredeli.

Leder i prosjektet Sunn Jenteidrett, tidligere landslagsspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk, mener kommentaren stiller Bredeli i et pinlig lys. Hun mener vekt, høyde og kroppsfasong spiller mindre rolle for en håndballspiller.

Hun vil helst at ferdighetene skal trekkes frem.

- Først og fremst stiller dette Harald i et pinlig lys. Jeg kjenner ham som en real, ordentlig og morsom fyr, men av og til er det lurt å tenke før man snakker. Han har jo sagt ting som han har angret på tidligere, sier hun til VG.

Tidligere landslagsprofil Kjersti Grini bruker ordet «tåpelig», men tror ikke Bredeli mente å såre:

- Jeg synes det er tåpelig at han prøver å være morsom på en annen utseendes bekostning. Generelt. Og at han bygger oppunder at at det det er greit å mobbe hvis noen er litt annerledes. Når det er sagt, så kjenner jeg Harald så godt at jeg vet at han bare vil få folk til å le og at han ikke mente å mobbe eller såre, sier hun.

Hergeirsson reagerer

- Det får stå for hans regning. Det er en tåpelig kommentar, sier Thorir Hergeirsson til VG om Bredelis kommentar, før han fortsetter å prate om Cvijic.
- Det er en kraftig og sterk jente som trengs i håndballen også. Vi har plass til alle typer spillere i internasjonal håndball. Det ser vi jo i dette mesterskapet her. Ulike typer, ulike kropper, ulike ferdigheter, så hun er med å vise mangfoldet i topphåndball.

- Er det et tegn for dere at dere ikke har store nok spillere til å håndtere henne?

- Ja, vi skulle gjerne hatt noen med mer muskler og tygnde. Også finnes det kanskje andre måter å håndtere dette på. Men per dags dato så er 6-0 forsvar det vi mestrer best, så da blir det det. Så kan vi si at vi skulle hatt et par treere til som kunne avlastet Ida og Marit og dermed brukt ressursene og kreftene bedre, sier Hergeirsson.

Opplevde kroppsfokus med Semenya

Line Andersen, som er profilert programleder for alpint og friidrett i NRK, vil ikke ha noen spesiell mening om det Bredeli har sagt fra kommentatorplass.

- Jeg kommer ikke til å kommentere Harald i det hele tatt. Jeg tenker at vi som er journalister i alle mulige settinger skal forsøke å være så lite provoserende og farget eller dårlig vektet som mulig. Det må vi tenke på, sier Line Andersen til VG.

- Jeg mistenker ikke Harald Bredeli for å si noe som er sterkt preget av mannssjåvinisme og kroppsfokus. Han er en av de i Norge med best kontakt mot håndballverdenen og har gjort mange ting riktig.

Hun sier hun forberedte seg godt på hvordan de skulle takle omtale av Caster Semenya, som mange mente hadde veldig maskulint utseende.

- Vi opplevde stort fokus på kropp rundt Caster Semenya. Da brukte vi ekstremt tid og research for å være mest mulig korrekt da vi skulle ordlegge oss, sier Andersen.

Harald Bredeli er blitt forelagt de ferske sitatene fra Serbias trener, og er klar over innholdet. Men har ikke kommentert disse overfor VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball