Hovedinnhold

Norske dommere i håndballdrama

* Flasker og lightere kastet inn på banen * Det ble truet med å tømme hallen for publikum

HØY TEMPERATUR: Andjela Bulatovic hos Montenegro skriker ut i smerte i kampen mot Frankrike - en kamp som ble dramatisk på mange måter. Bak ser vi Frankrikes Audrey Deroin. Foto: AP
HØY TEMPERATUR: Andjela Bulatovic hos Montenegro skriker ut i smerte i kampen mot Frankrike - en kamp som ble dramatisk på mange måter. Bak ser vi Frankrikes Audrey Deroin. Foto: AP
OSLO/ZRENJANIN (VG) Da det ble kastet flasker og lightere fra tribunen og inn på banen, måtte de norske dommerne stoppe VM-kampen i Beograd.

Denne saken handler om:

Og arrangøren truet med å tømme hallen - før kampen kunne spilles ferdig.

- Vi beholdt roen, men det var en uvanlig opplevelse, sier den norske dommeren Kjersti Arntsen til VG. Hun dømte oppgjøret mellom Montenegro og Frankrike, sammen med kollega Guro Røen.

VG live: Følg Angola-Norge 20.15 i kveld

Dømt Montenegro før

Da VG ringte henne, hadde Arntsen og Røen en gjennomgang av det som skjedde kvelden før.

- Vi oppsummerer her nå, forteller Arntsen - som har dømt internasjonalt siden 2008. I fjor kom Guro Røen med. Begge dømmer for Lørenskog.

De har dømt Montenegro før, og de var forberedt på at det kunne bli høy temperatur, også på tribunen, under oppgjøret mot Frankrike. Og det ble det, helt til det kokte over, etter følgende episode:

Det ble dømt straffekast. Det ble satt i mål av stjernen Katarina Bulatovic, men da dømte dommerne tramp på straffekastet. Da kom det en flaske dalende, mot Frankrikes keeper.

OPPLEVDE DRAMATIKK: Kjersti Arntsen (t.v.) og Guro Røen fikk det hett rundt seg da de dømte Montenegro mot Frankrike. - Vi beholdt roen, forklarer Arntsen til VG. Foto: Svein André Svendsen
OPPLEVDE DRAMATIKK: Kjersti Arntsen (t.v.) og Guro Røen fikk det hett rundt seg da de dømte Montenegro mot Frankrike. - Vi beholdt roen, forklarer Arntsen til VG. Foto: Svein André Svendsen

Måtte ta affære

- Jeg så flasken, den kom dalende fra tribunen. Men den traff heldigvis ikke keeperen til Frankrike. Like etter ble det kastet en lighter inn på banen. Den traff ikke meg, men da måtte vi stoppe kampen. Så jeg gikk bort til sekretariatet, forteller Kjersti Arntsen.

På benken til sekretariatet prøvde de å snakke med Montenegros trener, for å få ham til å dempe publikum litt. Det ble også tatt kontakt med speaker, og han oppfordret til ro blant supporterne.

Da dette heller ikke hjalp, kom det bestemt:

«Hvis dette ikke stopper, så blir hallen tømt for folk før kampen fortsetter!»

Det hjalp tydeligvis, og kampen kunne fortsette - uten flere problemer utenfor parketten.

Beholdt roen

- Vi har aldri opplevd noe lignende før. Men jeg føler at vi var ganske rolige i forhold til det som skjedde. Også da det ble kastet gjenstander fra tribunen, beholdt vi roen. I Norge er ikke dette daglig kost, men her nede er det ikke helt uvanlig. Det vet jeg, sier Kjersti Arntsen.

- De norske dommerne taklet situasjonen veldig bra, mener Frode Scheie. TV 2-eksperten var til stede i hallen.

Kjersti Arntsen forteller at det senere i kampen kom melding om at politiet hadde fjernet synderne fra tribunen.

- Det var litt action, og jeg ble litt overrasket. Men så lenge de ikke traff noen så går det jo greit. Da kampen startet igjen, tenkte jeg ikke over det som hadde skjedd noe mer resten av kampen, sier hun.

Hverken Arntsen eller Guro Røen vil foreta seg noe mer med saken. Ingen rapportering.

Moroa starter

- Vi anmelder det ikke. Det er det eventuelt sekretariatet eller det internasjonale håndballforbundet som må gjøre. Det er ikke vårt ansvar. Vi er ferdige med saken, sier dommer Kjersti Arntsen.

- Ingen redsel for å dømme videre?

- Nei da. Det er nå moroa begynner. Og vi har det veldig bra her nede, svarer Kjersti Arntsen.

Frankrike vant kampen 17-16 over europamester Montenegro etter at Bultaovic hadde bommet på det siste skuddet for montenegrinerne. Hun falt på halebeinet etter det desperate utligningsforsøket og måtte bæres på båre ut av banen.

Montenegro er manges EM-favoritt, men ser nå ikke ut til å vinne gruppe A. Vinneren av denne puljen er en potensiell motstander for Norge i en eventuell semifinale fredag i neste uke.

Det kan nå bli Frankrike, som slo håndballjentene i åpningskampen av London-OL for 16 måneder siden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball