Hovedinnhold

Hergeirsson skal jobbe 18 timer i døgnet i 18 dager

Landslagssjefen: - Jeg elsker å jobbe

ARBEIDSLAGET: Thorir Hergeirsson er klar for å forsvare VM-gullet Norge vant i São Paulo for to år siden med over 300 timers jobbing i Serbia frem til 22. desember. Heidi Løke (til venstre) og Anja Hammerseng-Edin, blir viktige brikker på banen. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG
ARBEIDSLAGET: Thorir Hergeirsson er klar for å forsvare VM-gullet Norge vant i São Paulo for to år siden med over 300 timers jobbing i Serbia frem til 22. desember. Heidi Løke (til venstre) og Anja Hammerseng-Edin, blir viktige brikker på banen. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG
ZRENJANIN (VG) Han tok i sin tid svennebrev som snekker samtidig som han tok artium og trente håndball hjemme på Island. Thorir Hergeirsson (49) satser på å jobbe like hardt i Serbia.

Denne saken handler om:

Norges VM-kamper i gruppespillet

  • Lørdag 7.12: Spania (kl. 20.15)
  • Mandag 9.12: Argentina (kl. 20.15)
  • Tirsdag 10.12: Paraguay (kl. 20.15)
  • Torsdag 12.12: Angola (kl. 20.15)
  • Fredag 13.12: Polen (kl. 20.15)

- Ja, jeg elsker å jobbe, svarer han på direkte spørsmål fra VG. Rundt ham i resepsjonen på hotell Vojvodina i østre Serbia strømmer de norske VM-jentene ut og inn av heisen. Hergeirsson har vært to ganger oppe i etasjene med bagasje.

Han tok trappene. Begge veier.

- Jeg klarer meg med gode 4-5 timers søvn i mesterskap. Jeg er først opp og sist i seng. Slik skal det være. Det er mye entusiasme rundt et mesterskap, sier han foran lørdagens VM-åpning mot tøffe Spania.

VG QUIZ: Ukens Juva-quiz om helgens VM-start

Det betyr 18 dager med 18 timers jobbing I sum 324 timer frem til jul. Arbeidsmiljøloven var ikke med i bagene han i går kveld bar inn fra bussen.

Håndlanger

Slik har det vært siden guttedagene på Selfoss sørvest på Sagaøya.

Da landslagssjefen flyttet til Norge i 1986, hadde han rukket mye på sine 22 år. Allerede som 10-11-åring var han på gårdsarbeid hos morsslekten fra mai til august. Som 13-åring begynte han som håndlanger hos en snekker og tok etter hvert svennebrev. Alt kombinert med det vanlige skoleløpet frem til artium på idrettsgymnas og satsing som håndballspiller.

- Hæ? Gjorde han det? Arbeidskapasiteten er stor. Thorir er alltid forberedt. Vi merker godt at han jobber mye, sier Heidi Løke - som sammen med Anja Hammerseng-Edin kommer gående forbi under VG-intervjuet med sjefen.

- Bakgrunnen hjemmefra er uvurderlig å ha med seg, sier Hergeirsson selv.

Sterk kultur

Den preger også spillerne. I går stor de opp kl. 04.30 hjemme i Norge. Nesten 15 timer senere var det klart for trening i Zrenjanin.

- Vi har en sterk kultur for forpliktelse og arbeid på kvinnelandslaget. Det er likt den islandske holdningen jeg vokste opp med. Både spillerne og vi i teamet rundt jobber mye og lenge, sier Hergeirsson.

Han tok mellom 2010 og 2012 hat trick med EM, VM og OL-gull på rekke og rad. På hver side av gullrekken ligger en VM-bronse og et EM-sølv. Starten har vært mye bedre enn Marit Breiviks på 90-tallet (2 sølv og 1 bronse på de 5 første mesterskapene).

Verdens beste

Og nå begynner Hergeirsson å nærme seg Breivik i antall mesterskap også. Hun ledet Norge i 18. Hergeirsson satt ved hennes side i de ni siste og går nå løs på sitt 15. strake mesterskap med håndballjentene.

- Erfaring kan være bra, men det handler om å være ydmyk. Hvis jeg ser meg selv som ferdig utviklet, er jeg bare ferdig. Da vil prestasjonene flate ut og etter hvert peke nedover. Det handler om at laget blir så godt som alle evner å legge inn i det. Jeg legger inn mitt, men har stor hjelp av at Mia Hermansson og Mats Olsson også tar et stort tak. De har spillererfaringen fra dette nivået.

Den mangler Hergeirsson. Men han har veldig mye annet. Den norske islendingen - med kone og tre barn på Jæren - er to år på rad på rad kåret til verdens beste trener.

- Utfallet er helt åpent. Spania er en av de største medaljekandidatene, sier han.

Og går. Thorir Hergeirsson må jobbe videre. For en ny seier. For en ny medalje.

For et nytt gull.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball