Hovedinnhold

Hergeirsson om Mørk: - Gjør mye hodeløst og mye bra

** Slutt på mørketiden for Nora: - Dette skal jeg jeg nyte i kveld, det var en stor dag for meg
** Strålende Katrine Lunde med tre strafferedninger mot Spania

TILBAKE: Nora Mørk jublet etter ett av tre mål før pause. Hun er tilbake i mesterskapssammenheng for Norge, for første gang siden 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk
TILBAKE: Nora Mørk jublet etter ett av tre mål før pause. Hun er tilbake i mesterskapssammenheng for Norge, for første gang siden 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk
ZRENJANIN (VG) (Norge-Spania 22-20) Etter tre års mesterskapspause, og seks kneoperasjoner, var Nora Mørk (22) tilbake for Norge. Det endte med seier i VM-åpningen.

Denne saken handler om:

- Vi brenner mange gode sjanser, og blir litt utålmodige som følge av det. Nora Mørk gjør mye hodeløst og mye bra, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson om den norske åttemålscoreren, som av VGs håndballeksperter ble kåret til Norges beste utespiller mot Spania.

Mørk kom inn midtveis i første omgang. Da hadde Linn-Kristin Riegelhuth Koren slitt med å markere seg.

Mørk derimot, noterte seg for åtte mål og én målgivende pasning før oppgjøret var over. Hver gang brølte hun som om seieren var i boks - selv om Spania ga håndballjentene kamp til døra. Årsak: En blytung tid preget av vonde knær og utrolige seks operasjoner.

- Dette var veldig spennende og veldig gøy. Vi viser at vi er en sterk kandidat i VM, sier Nora Mørk til VG.

Hun lar seg ikke affisere av kritikken fra Thorir Hergeirsson.

- Jeg synes det gikk bra i dag. Jeg fikk så mye spilletid at jeg fikk rettet opp de småfeilene jeg hadde, men jeg ser at det var visse hetetokter innimellom der.

- Thorir sa jeg skulle ha is i magen sikkert femten ganger i løpet av andreomgangen. Men jeg har ikke spilt VM før, så jeg syntes det var dritkult.

- Dette skal jeg jeg nyte i kveld, det var en stor dag for meg, sier Mørk.

COMEBACK-GLISET: Nora Mørk smiler fra øre til øre mot Spania lørdag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
COMEBACK-GLISET: Nora Mørk smiler fra øre til øre mot Spania lørdag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det var nemlig aldri gitt at Nora Mørk skulle komme tilbake på landslagsnivå. Men lørdag kveld var hun, sammen med Katrine Lunde, Norges aller beste - i åpningsseieren mot Spania.

- Oser selvtillit

Det ble en kamp helt på det jevne sett med norske øyne. Men med en spillesugen Nora Mørk - og en glitrende Katrine Lunde i mål - endte det til slutt med full pott.

- Nora mørk er fantastisk, og oser selvtillit. Hun er en joker som kommer innpå og gjør det hun skal, sier Camilla Herrem til VG.

Usikker åpning

De norske håndballjentene vant samtlige tre kamper i oppkjøringen til VM, men leverte samtidig en oppvisning i tekniske feil mot Sør-Korea for seks dager siden.

Mot Spania, i VM-åpningen lørdag kveld, åpnet det på mange måter i samme tralten:

Etter drøyt åtte minutter hadde de norske spillerne bommet på seks av syv skudd, og notert fire tekniske feil. Da ledet Spania med to mål.

Men etter en norsk timeout, begynte det så smått å snu. Spillesugne Nora Mørk, med en lang skadefortid med seg i bagasjen, kom inn, scoret tre ganger og var delaktig da Norge fikk straffekast.

Thrilleravslutning

Inn kom også Anja Hammerseng-Edin, som sto for kampens prestasjon, da hun ble dratt resolutt i bakken - samtidig som hun hamret ballen opp i krysset.

Norge gikk til pause med en ettmålsledelse, og maktet aldri å bli kvitt Spania én gang for alle utover i andreomgangen.

Med fire minutter igjen skilte det fortsatt bare én scoring mellom lagene. Da - på et kritisk tidspunkt - ble Ida Alstad utvist for Norge.

Men så skaffet Karoline Dyhre Breivang Norge en uhyre viktig straffe. Den scoret Nora Mørk - selvfølgelig - på. Og da hadde Norge tomålsledelsen de aldri ga fra seg. Ikke minst takket være Katrine Lundes tredje strafferedning et drøyt minutt før full tid.

- Det var veldig godt å ta den straffen.

Saken fortsetter under bildet.

STOD SOM EN VEGG: Katrine Lunde reddet hele tre straffer og var en viktig faktor da Norge vant åpningskampen i VM mot Spania. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
STOD SOM EN VEGG: Katrine Lunde reddet hele tre straffer og var en viktig faktor da Norge vant åpningskampen i VM mot Spania. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG


- Jeg spiller mot henne i Ungarn (Pena som tok straffen, journ.anm.). Jeg var litt usikker, men jeg valgte å gå den veien, usikkert av hvilken grunn, sier Katrine Lunde om den viktige strafferedningen halvannet minutt før slutt.

Da gikk lufta ut av den spanske ballongen - og rett inn i den norske.

Søramerikanske motstandere

De norske håndballjentene har spillefri i morgen, søndag. Deretter venter lilleputtene - i håndballsammenheng - Argentina og Paraguay på henholdsvis mandag og tirsdag. Kampene mot Angola og Polen avslutter deretter det innledende gruppespillet senere i uken.

Angola slo Argentina, mens Polen smadret Paraguay med sifrene 40-6, i to andre kamper i Norges gruppe lørdag.

PS! Fire av de seks lagene i Norges gruppe går videre til åttedelsfinalen i VM.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball