Hovedinnhold

Hergeirsson: - Alltid bedre dommere i herremesterskap

* Frode Kyvåg er fortvilet på vegne av kvinnehåndballen

KRITISK: Thorir Hergeirson mener nivået blant dommerne er høyere i herremesterskapene. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
KRITISK: Thorir Hergeirson mener nivået blant dommerne er høyere i herremesterskapene. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
ZRENJANIN (VG) To ganger på to dager ble feil spiller utvist for Norge. Nå slakter Frode Kyvåg utvelgelsen av dommere i internasjonal kvinnehåndball.

Denne saken handler om:

- Jeg er fortvilte på vegne av kvinnehåndballen, sier den tidligere Bækkelaget-treneren til VG.

Kyvåg er ikke alene om å riste på hodet. Thorir Hergeirsson rev seg bokstavelig talt i håret under oppgjøret mot Paraguay. Da var to dommere fra Kuwait satt opp som kampledere.

Hergeirsson har tatt del i hvert eneste kvinnemesterskap siden 1996 - med to unntak.

- Jeg har aldri opplevd at de beste dommerne er i et kvinnemesterskap. Det er noen gode, og så er det noen som er her for å utvikle seg. Jeg legger merke til at det er langt bedre dommere i et herremesterskap, enten det er EM eller VM, sier landslagssjefen.

Mot Argentina ble Mari Molid utvist for en forseelse gjort av Veronica Kristiansen. Dagen etter var det Linn-Kristin Riegelhuth Koren som måtte sette seg.

De norske spillerne spøkte med at dommerne lekte «flasketuten peker på».

- Orket ikke løpe

Frode Kyvåg mener det internasjonale håndballforbundet har ansvaret for dagens system. Men han peker også på det han mener

UKULTUR: Frode Kyvåg peker på det han mener er en ukultur blant dommerne. Foto: Fredrik Saltbones, VG
UKULTUR: Frode Kyvåg peker på det han mener er en ukultur blant dommerne. Foto: Fredrik Saltbones, VG

er en ukultur blant dommerne: De foretrekker herremesterskap, mener Kyvåg.

Han blir oppgitt over et system der han mener dommerne får bruke kvinnemesterskap som øvingsarenaer.

- Dommerne som dømte Polen mot Spania orket ikke å løpe, og skjønte knapt forskjell på frikast og straffe. Her har vi lag som har forberedt seg i et helt år, og brukt millioner av kroner, og så blir de utsatt for et par tullebukker av noen dommere? Jeg raser ikke, jeg er bare fortvilet.

Utfordring

VG var onsdag ettermiddag i kontakt med Svein Olav Øie, som er sendt til VM i Serbia som dommerobservatør for IHF. Han har base i en annen by enn den hvor den norske leiren bor.

Øie har heller ikke sett Norges kamper.

- Disse dommerne er amatører som ikke lever av dette. Når man har både EM og VM over nesten tre uker hvert år, og noen ganger OL i tillegg, så må det gjøres prioriteringer, forteller nordmannen.

- Er du enig i at det er jevnt over bedre dommere i herremesterskap?

- Det er nok større utfordringer i det å dømme herre-VM. Det går fortere og kjappere. Men dette handler også om at folk må få sjansen til å utvikle seg. Det skjer ikke bare her i Serbia nå, men de dømmer også i juniormesterskap ellers i året. I år har det kommet dommere fra turneringer i Bosnia og Ungarn i sommer.

- I går ble Norge dømt av to dommere fra Kuwait. Hva slags forutsetninger har de for å dømme i VM?

- Det er nok basert på aktivitet i deres område. Det har vel akkurat vært et asiatisk klubbmesterskap, uten at jeg har detaljkunnskap om dette. Men jeg antar at også de har vært med på juniormesterskap tidligere i år, sier Øie.

Evaluering til langt på natt

I  VGTVs studiosending under oppgjøret mot Paraguay , luftet tidligere herrelandslagssjef Gunnar Pettersen mange av de samme tankene som Frode Kyvåg gjør.

Pettersen stilte spørsmål ved både hvordan dommerne velges ut, og om de i det hele tatt evalueres i etterkant. Det siste lover Svein Olav Øie at er tilfelle.

- I går kveld var vi ferdig klokken tre på natten. Dommermøte dagen etter tar mellom halvannen og to og en halv time. Der går man gjennom videoer av kampene og gir klare tilbakemeldinger, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball