Hovedinnhold

Norge-profil måtte sprøyte knærne EM-klare – frykter smertene ødelegger karrieren

<p>KNEKAOS: Espen Lie Hansen har konstatert jumpers knee på begge beina, men det venstre er desidert verst.</p>

KNEKAOS: Espen Lie Hansen har konstatert jumpers knee på begge beina, men det venstre er desidert verst.

Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
KATOWICE (VG) Før jul hadde Espen Lie Hansen (26) så vonde knær at han knapt greide å gå opp en trapp. Nå er han bekymret for hva som vil skje med håndballkarrieren dersom han ikke finner en løsning.

Denne saken handler om:

Jumper's knee

Jumper's knee, eller hopperkne (patellar tendinopati), er en utbredt belastningsskade blant idrettsutøvere. Skaden er vanskelig å behandle. Den er særlig utbredt i idretter som inneholder støt/hopp.

Skaden behandles enten via avlastning, eksentrisk trening eller trykkbølgebehandling. I gjenstridige tilfeller kan det bli aktuelt med operasjon, men det anbefales å prøve tradisjonell behandling med avlastning og opptrening i minst 6 måneder før man vurderer operasjon.

Kilde: Wikipedia

– Jeg har prøvd det meste, men nå vurderer jeg å legge meg under kniven til sommeren. Det er ikke sikkert det fungerer heller, men knærne hemmer meg såpass mye. Jeg kjenner det hver eneste dag på trening, og dette hemmer meg i å ta et steg videre som spiller, sier Hansen til VG.

26-åringens knetrøbbel startet under håndball-VM i Sverige i 2011. Det ble etterhvert konstatert at han hadde såkalt «jumpers knee» både på høyre og venstre bein.

Siden den gangen har han holdt smertene i sjakk med sprøyter, og forsøkt forskjellige behandlingsmetoder. Men ingenting har fungert, og særlig venstrebeinet, som er det beinet han satser med, er smertefullt.

Sett denne? Svensk avis kaller Norges seier for EMs største smell

Mister effekten

For å bli klar til EM, satte han sprøyter i begge knærne i julen. Når de settes er det meningen man skal holde seg i ro en periode, slik at virkningen blir best mulig.

– Nå har jeg tatt dem så mange ganger, at jeg tror ikke det er like effektivt lenger. Men med en cocktail av piller og en del adrenalin før kamp, går det greit, sier Hansen, som så langt har gjennomført to gode EM-kamper.

Lurer du på veien videre? Slik går håndballgutta videre i EM

I gårsdagens triumf-kamp mot Kroatia spilte han til en syver på VGs børs, med seks mål på åtte forsøk.

Hansen forteller at tidligere har smertene forsvunnet helt og vært borte en lengre periode etter sprøytestikkene, men nå kommer problemene tilbake umiddelbart. Det at injeksjoner ikke lenger fungerer, har skjøvet ideen om en operasjon lenger fram i pannen. Landslagsspilleren, for tiden spiller i østerrikske Bregenz, er bare 26 år og har følgelig en lang håndballkarriere foran seg.

– Jeg er jo bekymret, det er det som gjør at jeg vurderer å legge meg under kniven. Jeg må i så fall ta et valg som gjør at jeg mister en del av oppkjøringen mot sesong. Jeg får ta det som det kommer.

Skaden er for øvrig den samme som den norske stjernespilleren Nora Mørk har hatt. Hun kjente på problemene allerede som 19-åring, og valgte til slutt operasjon. Da VG snakket med henne i høst, angret hun på at hun hadde ventet så lenge som hun gjorde før hun valgte kniven.

– Mange venter lengst mulig med å operere. Jeg gikk over tiden. Jeg burde ha operert mye tidligere enn jeg gjorde. Men det kommer jo an på hvordan sesongen ser ut og hva man har lyst til, uttalte hun.

Skadeforfulgte Mørk: – Har tenkt mange ganger at «dette klarer jeg ikke»

Klar for en liten quiz? Det ukjente landslaget – hvor mange kan du navnet på?

Kan få trøbbel lenge

Før jul sier Hansen at han rett og slett hadde «j*** vondt». Da klarte han ikke engang sette seg ned på huk, og knapt gå i trapper.

– Dersom jeg skulle opp trapper som ikke hadde gelender jeg kunne holde meg fast i, var det slitsomt. Problemet er at kraften forsvinner fra beina. Selve smerten går greit, men snerten forsvinner.

Hansen har ingen interesse av å slite hele livet med denne skaden, men han innser at sjansen er stor for at nettopp det vil skje.

– Så lenge jeg er såpass bra at jeg kan sette meg ned på huk og leke med ungene mine den dagen jeg får det, er det greit. Det kan ikke bli så ille at jeg ikke kan det.

Har ikke nok fri

Landslagslege Thomas Torgalsen har sørget for såkalt HVI (high volume injection)-sprøyter til Hansen før mesterskapet. Ifølge ham er det en vanlig løsning for håndballspillere, siden disse injeksjonen kun krever ro fra håndballen i 14 dager.

– Problemet med de som spiller håndball er at de aldri har nok fri fra håndballen til at de kan kjøre styrkeprogram og opptrening som vi vet fungerer. Da må de ha minimum tre måneder uten å spille, sier legen til VG.

En operasjon vil sette Hansen ut av spill minst like lenge. Men Torgalsen tror han vil få en smertefri hverdag så snart karrieren er over.

– Noen helsemessige konsekvenser får det sjelden.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball