Hovedinnhold

Bøhn: - Det er ikke synd på meg

TUNG BESKJED: Her gir legene Dag Heldal (til venstre) og Yngve Fløisland ga Karl Erik Bøhn beskjeden om at han ikke lenger kan helbredes fra kreften. Foto: Privat
TUNG BESKJED: Her gir legene Dag Heldal (til venstre) og Yngve Fløisland ga Karl Erik Bøhn beskjeden om at han ikke lenger kan helbredes fra kreften. Foto: Privat
Karl Erik Bøhns blodkreft kan ikke helbredes. Han fikk den tunge beskjeden sammen med kameraten Andreas Smeby på Rikshospitalet lille julaften.

Legene Dag Heldal og Yngvar Fløisland har behandlet Bøhn det siste året. Møtet med kreftspesialistene på lille julaften ble naturligvis svært spesielt.

Der fikk han beskjeden: Det er ikke noe mer å gjøre. Det finnes ingen behandling.

- Jeg fikk dødsdommen og var ikke så høy i hatten. Dette blir min siste jul. Da blir det jo litt vanskelig, sier Bøhn til VG.

- Det er ikke synd på meg. Jeg kommer ikke til å merke at jeg er borte. Det er synd på dem som blir igjen, sier håndballtreneren til VG.

- Jeg har fått ryddet i bedet, men det er likevel de som blir sittende igjen med trøbbelet, formulerer Bøhn.

Åpen

SYND PÅ DEM SOM BLIR IGJEN: Karl Erik Bøhn sier at det ikke er synd på ham, men på dem han etterlater seg. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
SYND PÅ DEM SOM BLIR IGJEN: Karl Erik Bøhn sier at det ikke er synd på ham, men på dem han etterlater seg. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han har i løpet av dagen fått informert sin nærmeste familie. Bøhn har to barn, og velger å gå ut offentlig med den triste, personlige nyheten. Han kontakter derfor VGs journalist i den vanskelige stunden. Han vil at folk skal vite.

Helt siden den første uken med kreftbehandling har den kjente håndballpersonligheten snakket med media. Bøhn har ønsket å gi den alvorlige sykdommen et ansikt, og har et brennende ønske om å gi håp til andre som strir med det samme som ham.

- Jeg har vært åpen med dette hele tiden. Det er de som har det verre enn meg. Det er mange som har opplevd denne kampen. Nå er den tapt for min del, sier han, helt rolig.

Store planer

Karl Erik Bøhn fikk diagnosen akutt myelogen leukemi i begynnelsen av februar, bare halvannen måned at han hadde tatt Ungarn til bronse i håndball-EM. Han har vært gjennom seks cellegiftkurer og tok sist vinter farvel med sine nærmeste før han ble lagt tre uker i kunstig koma.

Nå er det ikke lenger håp om å bli frisk. Han fikk tidlig i høst transplantert ryggmarg fra søsteren Vigdis, og ble i november erklært kreftfri.

- Jeg hadde store planer. Alt var «linet» opp. Det blir det nå ingen ting av. Det er vondt å skuffe de som blir sittende igjen, sier han.

Kreftcellene er tilbake.

- Det er dessverre sånn det er. Du kan snakke om vinnerskaller, men det teller ikke i denne kampen. Jeg er heldig som overlevde cellegiftbehandling i respirator, det er det ikke alle som gjør.

Jul hjemme

Etter møtet med legene i Oslo dro han hjem til Sandefjord sammen med Smeby.

- Legene var klare. Det har vært en vanskelig dag. Dette er trist, sier kameraten.

- Det har vært kjedelig. Men jeg er en god taper også. Jeg har ingen ting å klage på. Jeg har hatt verdens beste lag i ryggen på sykehuset. Men det gikk ikke, konstaterer han.

Bøhn går nå julen i møte i hjembyen.

- Jeg håper på noen gode dager, i alle fall. Det blir å kjøre dette livet så godt som mulig. Jeg vet ikke om det handler om uker eller måneder. Det sa ikke legene noen ting om, sier han.

- Kreftcellene er for aggressive, slår han fast.

- Det var ikke mitt lodd som førte frem. Dette har blitt vanskelig. Men det får jeg ikke gjort noe med. Jeg får bare ta det på den beste måten. Mentalt går det bra, sier Karl Erik Bøhn.

Han minner VGs journalist om en gammel sang av Magnus Uggla. Om fyren som sitter på en sommerstrand med en dame han har veldig lyst til å bli kjæreste med.

«Då hördes ett Cat Stewens darr
Till tonerna från en gitarr
Då kom han grabben med G
Ja en riktig gitarrknäppare
En råblond nordisk prins
Två dagars skäggstubb, t-shirt och avklippta jeans
Slog sig ner vid vår plats».

- Jeg har tenkt litt på den sangen i dag. Da du hører et «Cat Stewens darr» skjønner du at du har tapt, sier Bøhn med humor.

På en av sitt livs aller vanskeligste dager.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball